Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Les causes du vomissement chez le chat

Oorzaken van braken bij de kat

leestijd: 4 min

De meeste mensen maken zich geen zorgen als hun kat af en toe braakt. Occasioneel braken heeft meestal geen ernstige oorzaak. Het kan zijn dat de kat te veel gegeten heeft of zich te veel opgewonden heeft onmiddellijk na het eten. Soms kan braken bij de kat echter wijzen op een ernstig probleem, waarvoor je onmiddellijk naar de dierenarts moet gaan. Chronisch braken (gedurende verscheidene dagen of zelfs verscheidene weken) kan een symptoom zijn van een systemische aandoening (d.w.z. die het hele lichaam betreft) of een maag-darmaandoening.

Wat kenmerkt braken? 

Braken is de oncontroleerbare expulsie van de maaginhoud via de mond. Het is belangrijk dat je braken onderscheidt van regurgitatie, een passiever proces waarbij voedsel zachter wordt uitgedreven door de slokdarm, zonder dat er maagsamentrekkingen bij te pas komen.

Katten die braken vertonen doorgaans tekenen van misselijkheid: ze kwijlen, likken hun lippen en slikken bovenmatig alvorens over te geven.

Mogelijke oorzaken van braken bij de kat

Braken kan vele oorzaken hebben. Bij chronisch braken zal je dierenarts op zoek gaan naar de precieze oorzaak, om je kat de juiste behandeling te geven. Tot de meest voorkomende oorzaken behoren:
•    haarballen;
•    te snel eten;
•    plotse veranderingen van voeding of introductie van nieuwe voedingsmiddelen zonder geleidelijke overgang;
•    inname van bedorven voedsel, giftige stoffen of vreemde voorwerpen;
•    een intolerantie, een allergie of een slechte reactie op bepaalde voedingsstoffen;
•    maag-darminfecties, veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten;
•    chronische ontstekingsziekten van het darmstelsel: maag- en/of darmontstekingen;
•    een tumor in de maag, de darmen of andere organen;
•    ziekten aan andere organen, zoals de nieren, de lever, de pancreas of de schildklier.

Wat moet ik doen als mijn kat braakt?

Ga na één braakepisode na of er andere tekenen van ziekte zijn, zoals algemene zwakte, koorts of diarree. Ga na welke elementen het braken kunnen hebben veroorzaakt en sluit ze indien mogelijk uit. Neem daarna het eetbakje van je kat enkele uren weg. Blijf hem water geven en probeer hem aan te zetten tot drinken. Als je kat niet meer braakt, kun je hem een koffielepeltje voeding geven. Als hij die voeding niet uitbraakt, kun je hem de volgende dag met regelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden voeding blijven geven. Als alles goed gaat, kun je daarna weer overstappen op zijn normale eetpatroon. Geef hem geen vrij verkrijgbare geneesmiddelen of humane geneesmiddelen, tenzij op advies van je dierenarts.

Wanneer moet ik mijn dierenarts bellen?

Bel je dierenarts als het braken aanhoudt en/of als:
•    het braaksel bloed bevat;
•    je denkt dat je kat een giftig product heeft binnengekregen;
•    je kat koorts heeft of zwak is;
•    je kat probeert te braken, maar het niet lukt;
•    je kat lijkt te lijden;
•    het tandvlees van je kat geel of zeer bleek is.

Optimaal voedingspatroon voor katten die last hebben van braken

Als je kat braakt, kan hij baat hebben bij een voeding met de volgende samenstelling:
•    hoogwaardige lichtverteerbare ingrediënten zorgen ervoor dat de darmen minder moeten werken en worden beter verdragen in geval van een maagontsteking;
•    een beperkte hoeveelheid eiwitbronnen, om het risico van allergische reacties of een slechte reactie van het maag-darmstelsel, met mogelijk braken tot gevolg, te verminderen.

Als je dierenarts denkt dat een voedselallergie aan de oorzaak ligt van het braken, kan hij hypoallergene voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten aanbevelen. Omdat ze zijn gefragmenteerd in heel kleine deeltjes, is het weinig waarschijnlijk (of zelfs niet mogelijk) dat deze eiwitten een allergische reactie uitlokken.

Als haarballen de oorzaak zijn van het braken van je kat, is – naast frequente vachtverzorging zodat je kat minder haren inslikt – voeding met de aangepaste vezels aan te raden. De vezels zorgen ervoor dat de ingeslikte haren vlotter door de darmen gaan en dus uitgescheiden worden via de ontlasting voor ze haarballen kunnen vormen.
Vraag je dierenarts welke voeding aanbevolen wordt voor een kat die ziek is of last heeft van braken.