Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chat roux sortant du lit du chat

Waarom kwispelen katten met hun staart?

leestijd: 5 min

Ontdek alles wat je moet weten over de taal van kattenstaarten in dit artikel.

De lichaamstaal van een kat is vaak moeilijk te ontcijferen. Katten zijn erg complex en de manier waarop ze je vertellen hoe ze zich voelen is niet altijd duidelijk. Het gedrag van je kat is gemakkelijk verkeerd te interpreteren, wat er vaak toe kan leiden dat een ontevreden kat je een mep geeft als je hem/haar op het verkeerde moment aait.

Eén ding dat je in het bijzonder kan helpen begrijpen hoe je harige vriend zich voelt, is zijn/haar staart. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de staart van een kat eigenlijk heel expressief. Deze kan je precies vertellen of hij/zij zich speels, gelukkig of bang voelt. Blijf lezen om de geheimen achter kattenstaarttaal te ontdekken en kom meer te weten meer over de emoties van je kat.

Waarom kwispelen katten met hun staart?

In tegenstelling tot honden, kwispelen katten vaak met hun staart als ze boos of overstuur zijn, maar dat is niet altijd het geval. De taal van kattenstaarten is echt verfijnd en kan een uitstekende indicator zijn voor de emoties van je kat. Door te letten op de richting en de snelheid van het kwispelen van de staart en de rest van het lichaam van je kat, kun je meestal goed inschatten hoe je kat zich voelt. Bekijk onze lijst met mogelijke verklaringen waarom je kat met zijn/haar staart kwispelt.

Lage zwaai

Het lage kwispelen van de staart wordt getoond als een snelle heen-en-weer actie. Als je dit zwiepen van de staart ziet, geef hem/haar dan de ruimte, want dit betekent dat hij/zij ontevreden is en met rust gelaten wil worden.

Je zult deze kattenstaarttaal waarschijnlijk zien wanneer hij/zij in een situatie belandt waar hij/zij niet blij van wordt, zoals naar de dierenarts gaan.

Laag kwispelen

Als de kwispelende staart van je kat dicht bij de grond is, is dit over het algemeen een indicatie dat hij/zij bang is. Zijn/haar oren kunnen ook naar achteren gericht zijn, het lichaam laag bij de grond gehurkt en als hij/zij echt bang is, kan zijn/haar staart tussen hun poten stoppen.

Langzaam zwiepen

Wanneer zijn/haar staart langzaam van links naar rechts zwaait, weet je dat hij/zij ietwat geïrriteerd is. Als je dit ziet, is het is een goed idee om je kat de ruimte te geven, omdat dit snel kan omslaan in een boze lage zwaai.

Snelle zwiep

Soms kan het zwiepen van de kattenstaart verward worden met een boze lage zwaai, maar dat is helemaal niet hoe hij/zij zich voelt. De snelle zwiep van links naar rechts vindt plaats als je kat in een speelse bui is en wordt vaak gevolgd door ergens bovenop springen Dit gedrag komt het meest voor bij het spelen met speelgoed of een andere kat en gaat gepaard met verwijde pupillen en naar voren gerichte oren.

Snelle trek

Als je merkt dat de staart van je kat een korte, snelle trek maakt, duidt dat meestal op concentratie. Je ziet deze kattentaal het meest wanneer hij/zij voor naar een klein beestje of vogeltje kijkt. Hij/zij kan dan zelfs vreemde kattengeluiden voortbrengen, zoals tjilpen of kwebbelen.

De trillende pijlkoker

De pijlkokerstaart is misschien wel de schattigste staartactie, omdat het betekent dat je kat blij is van opwinding om je te zien! Je kat zal naar je toe komen met zijn/haar staart hoog in de lucht en de punt zal een kleine trillende beweging maken, vergelijkbaar met hoe een ratelslang met zijn/haar staart schudt.

Hij/zij gebruikt deze kattenstaarttaal om jou of andere katten te laten weten dat hij/zij klaar is voor interactie en zal meestal spinnen,  zijn/haar kop tegen je aan wrijven en soms ook vrolijk miauwen.

Wikkelen van de staart

Als je kat jou genegenheid wil tonen, kan hij/zij zo nu en dan zijn/haar staart om je hand, je arm of zelfs je nek wikkelen. Dit komt echter minder vaak voor, omdat de meeste katten hun liefde voor jou tonen door je kopjes te geven.

Opgezette staart

Wanneer je kat zijn/haar staart opzet, komt dat omdat hij/zij het gevoel hebben dat er gevaar dreigt. Hij/zij doet dit meestal tijdens een confrontatie, bijvoorbeeld met een hond, een andere kat of misschien wel met je superenge stofzuiger. Volgens The Nest pluist hij/zij zichzelf op om te proberen groter en enger over te komen op zijn/haar vijand, en daarom zal hij/zij ook zijn/haar rug krommen.

Trillen tijdens de slaap

Als je kat slaapt en je hem/haar aait of tegen hem/haar praat, kan hij/zij soms met zijn/haar staart trillen. In kattenstaarttaal betekent dit: ""Ik weet dat je er bent, maar ik voel me veilig genoeg om toch door te gaan met dutten.""

Zwaaien met de staart tijdens het liggen

Dr. Ernie Ward suggereert ook dat het kwispelen van kattenstaarten er soms op kan duiden dat hij/zij pijn heeft of zich niet lekker voelt. Als je kat gaat liggen en met zijn/haar staart zwaait, maar zich ook vreemd gedraagt - zoals niet meer eet of zich vaak verstopt - dan kan het zijn dat hij/zij niet lekker in zijn/haar vel zit. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat, breng hem/haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een diagnose.

Nu weet je alle redenen waarom katten met hun staart kwispelen! Let goed op de taal van de staart van je kat bij de volgende keer dat je gaat knuffelen - zo voorkom je een onverwachte mep of beet! 

Wil je weten waarom katten spinnen? Ontdek het in ons leuke artikel wat hierna komt.