Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kunnen katten dromen?
14 leuke weetjes over katten

14 leuke weetjes over katten

leestijd: 4 min

18% van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk heeft een kat, maar er is nog steeds zoveel dat we niet over katten weten. 

Van de ongewone manier waarop ze soms lopen tot hoe groot de grootste kat is, wedden dat je sommige van deze leuke feitjes over katten nog nooit hebt gehoord? Lees dus hieronder onze heerlijke kattenweetjes. Katten zijn raadselachtige wezens die al duizenden jaren de harten van mensen hebben veroverd.

Hun mysterieuze persoonlijkheden en schattige uiterlijk hebben ze tot een ongelooflijk populair huisdier gemaakt. En volgens een onderzoek wordt alleen al in het VK 18% van de huishoudens geregeerd door een kat. Met zoveel katten om ons heen zou dat toch betekenen dat iedereen alles over hen weet, toch? Nee hoor! Er zijn veel interessante weetjes over katten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord: van 's werelds grootste kat tot de verrassende manier waarop ze lopen. Lees dus snel verder.

Je zult zien dat je sommige van deze kattenfeitjes nog niet hebt gehoord!

1. De oudst bekende huiskat leefde 9.500 jaar geleden

Dit interessante kattenweetje zal gegarandeerd indruk maken op je volgende dinnerparty. Wist je dat vroeger werd aangenomen dat de Egyptenaren de kat hebben gedomesticeerd? Totdat in 2004 Franse archeologen op Cyprus een 9.500 jaar oud kattengraf ontdekten. Dit maakt dit de oudst bekende huiskat en ruim 4000 jaar ouder dan de Egyptische kunst over katten!

2. Katten brengen 70% van hun leven slapend door

Denk je dat katten een groot deel van hun leven slapend doorbrengen? Dat klopt! Volgens Veterinary Hub brengen katten gemiddeld 70% van hun leven slapend door, wat neerkomt op ongeveer 13 tot 16 uur per dag. Dat is nog eens een kattenleventje!

3. Een kat was twintig jaar lang burgemeester van een stad in Alaska

Een oranje gestreepte kat genaamd Stubbs was twintig jaar lang burgemeester van Talkeetna, een klein stadje in Alaska. Hij won meerdere verkiezingen en hoewel hij geen enkele bestuurlijke macht had, was hij geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

4. Het record voor de langste kat ooit is 48,5 centimeter

Huiskatten worden meestal beschouwd als vrij kleine en elegante wezens. Maar wist je dat de langste kat ter wereld een Maine Coon was? De kat, genaamd Stewie, was maar liefst 120,5 cm lang. Daarentegen behoorde het record voor de grootste kat toe aan Arcturus, met een indrukwekkende hoogte van 48 centimeter! Dat zijn nog eens een paar grote katten.

5. De rijkste kat ter wereld had 7 miljoen euro

Volgens Guinness World Records is Blackie de rijkste kat ter wereld. Toen zijn zeer rijke baasje overleed, weigerde deze zijn familie te erkennen in zijn testament en liet zijn fortuin van 7 miljoen pond na aan Blackie! Nou, dat is nog eens een interessant kattenfeitje, of niet!

6. Katten lopen als kamelen en giraffen

Is het je ooit opgevallen dat katten lopen als kamelen en giraffen? Hun loopvolgorde is: eerst twee rechterpoten, dan twee linkerpoten, zodat ze elke helft van hun lichaam tegelijk vooruit bewegen.

7. Isaac Newton vond het kattenluikje uit 

Isaac Newton staat vooral bekend om zijn wet van de zwaartekracht, maar er wordt ook aangenomen dat de wetenschapper het kattenluik heeft uitgevonden. Op de website How Stuff Works staat dat Newton, toen hij aan zijn experimenten aan de Universiteit van Cambridge werkte, voortdurend in zijn werk werd onderbroken door zijn katten die aan de deur krabden. Dus belde hij een timmerman uit Cambridge om twee gaten in de deur te zagen, één voor de moederkat en één voor haar kittens! Het schijnt dat deze gaten vandaag de dag nog steeds te zien zijn op de universiteit.

8. In 1963 werd er een kat de ruimte ingeschoten

Misschien heb je wel eens gehoord van apen en honden in de ruimte, maar wist je dat een kat ook het grote onbekende heeft getrotseerd? Op 18 oktober 1963 was Felicette, ook wel bekend als 'Astrocat', de eerste en enige kat die de ruimte in ging.

9. De oude Egyptenaren schoren hun wenkbrauwen af als hun katten stierven

Volgens de Ancient History Encyclopedia schreef Herodotus in 440 v. Chr. dat wanneer een huiskat stierf in de oud-Egyptische tijd, de rouwende gezinsleden hun wenkbrauwen afschoren. Is dit niet een interessant weetje over katten?

10. Huiskatten delen 95,6% van hun genetische samenstelling met tijgers

Dit kattenweetje zal je echt verbazen. Uit een onderzoek is gebleken dat onze kleine huiskatten 95,6% van hun genetische samenstelling delen met tijgers! Ze delen ook veel van hetzelfde gedrag, zoals geur- en urinemarkering, en het volgen en bespringen van prooien.

11. Een huiskat kan snelheden tot wel 50 km/u bereiken

Als je je kleine kat door de woonkamer hebt zien springen en rennen in een jolige bui, dan weet je dat katten behoorlijk snel zijn. Maar dit kattenfeitje kun je haast niet geloven. Katten kunnen snelheden bereiken van ongeveer 50 km/u, wat zo snel is dat ze Usain Bolt in een sprint van 200 meter kunnen verslaan!

12. De oudste kat ter wereld was 38 jaar oud!

De oudste kat die ooit heeft geleefd was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij stierf. Creme Puff, geboren op 3 augustus 1967, leefde tot 6 augustus 2005. Zijn eigenaar Jake Perry was ook eigenaar van de vorige recordhouder, opa Rex Allen, een kat die op 34-jarige leeftijd overleed! Wat Jake Perry ook doet, hij doet het goed!

13. Het record voor het luidste spinnen is 67,8 dB(A).

Het record voor het luidste spinnen van een huiskat is momenteel in handen van Merlin, een zwart-witte kat uit Torquay, VK. Zijn gesnor is 67,8 dB(A) en voor de context: dit is bijna even hard als het geluid van een douche! De meeste katten spinnen rond de 25 dB.

14. Didga de kat kan in één minuut 24 trucjes uitvoeren

Als je denkt dat katten geen trucjes kunnen, dan zul je verbaasd zijn als je dit kattenfeitje hoort. Het aantal trucs dat één kat in één minuut kan uitvoeren is 24! Didga voltooide een aantal trucjes: van omrollen tot zelfs over een balk springen terwijl hij op een skateboard stond!

Op zoek naar nog meer leuke weetjes over onze lieve katjes? Ontdek de bijzondere wereld van polydactyle katten, lees waarom ze extra tenen hebben en ontmoet enkele van de beroemdste polydactyle kittens ooit. Als je dit artikel leuk vond, deel het dan met je vrienden!

Is er een interessant kattenfeitje die wij hier niet hebben genoemd? Of misschien heb jij wel een kat die iets interessants of geks doet? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina! Nieuwsgierig naar meer? Kijken dan eens hoeveel van deze 15 geweldige hondenfeiten je kent.

Ontdek hoe oud je kat is in mensenjaren met de leeftijdscalculator hieronder:

Mijn kat is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​