Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
8 Cat Myths and Misconceptions

8 Mythen en misvattingen over katten

leestijd: 6 min

Er zijn talloze mythen en geruchten over katten die algemeen worden aangenomen, maar hoe waar zijn ze nu eigenlijk?

Katten zijn raadselachtige wezens die veel mensen moeilijk kunnen begrijpen. Door de jaren heen zijn onze harige vrienden in allerlei mythen gehuld, waaronder enkele bizarre geruchten dat ze zelfs met de duivel heulden!

De meeste kattenmythen zijn inmiddels ontkracht dankzij de wetenschap en een flinke dosis gezond verstand. Lees verder en ontdek de waarheid achter het gerucht over boter op kattenpoten, of zwarte katten ongeluk brengen en nog veel meer.

 

1. De waarheid achter de mythe van de zwarte kat

De mythe van de zwarte kat is misschien wel een van de meest voorkomende verhalen die er bestaan en de kans is groot dat je iemand dit verhaal weleens hebt horen vertellen. In het Verenigd Koninkrijk, Europa en het grootste deel van Amerika beweren mensen dat als een zwarte kat je pad kruist, dit betekent dat er ongeluk op je pad komt.

In Duitsland is het echter richtinggebonden. Als een zwarte kat van rechts naar links oversteekt, betekent dat ongeluk, maar als hij/zij van links naar rechts beweegt, wordt dat juist als geluk beschouwd. Daarnaast denkt men in Japan dat het heel veel geluk brengt, vooral voor alleenstaande vrouwen, omdat een zwarte kat belooft dat er goede huwelijkskandidaten op komst zijn.

Ontkracht: de mythe van de zwarte kat is natuurlijk niet waar en is waarschijnlijk ontstaan doordat in de Middeleeuwen werd gedacht dat zwarte katten de huisdieren van heksen waren. Helaas wordt dit gerucht vandaag de dag nog steeds door velen voor waar aangenomen en belanden zwarte katten vaak in een asiel, of hebben ze moeite om een nieuw tehuis te vinden.

 

2. Gered door de snorharen van een kat

De snorharen van katten lijken hen bijna superkrachten te geven, dus het is niet meer dan normaal dat mensen gingen aannemen dat dit geluksbrengers waren. Zozeer zelfs dat er een populaire kattenmythe bestaat: als je een snorhaar in een witte zak stopt en in je auto legt, dit ongevallen, diefstal en pech zal helpen voorkomen - sommige mensen beweren zelfs dat je er snelheids- en parkeerboetes mee kunt vermijden!

Ontkracht: hoewel we dit graag wilden geloven, is de mythe van de kattensnorharen niet waar en waarschijnlijk ontstaan omdat katten hun snorharen maar zelden verliezen.

 

3. Katten waren verantwoordelijk voor de pest

Ja, dat heb je goed gehoord. In de Middeleeuwen dacht men dat katten verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de pest. Dit was te wijten aan het feit dat zij dachten dat katten heulden met heksen, tovenaars en uiteindelijk de duivel. In de Middeleeuwen geloofden veel mensen dat de duivel de schuld was van alle gruwelen van de zwarte dood en ze begonnen 'zijn trouwe dienaren' - katten - te vernietigen.

Ontkracht: het was eigenlijk een soort vlo die op ratten leefde, die de pest verspreidde. Gek genoeg betekende de vernietiging van katten dat de rattenpopulatie floreerde en dat de Zwarte Dood zich sneller dan ooit verspreidde.

 

4. Katten hebben negen levens

De oorsprong van deze wijdverbreide kattenmythe is onduidelijk, maar hij wordt genoemd in Romeo en Julia van Shakespeare en er is zelfs een oud-Engels gezegde over. Het gezegde luidt als volgt: “Een kat heeft negen levens. in drie ervan speelt hij, in drie ervan zwerft hij, en in de laatste drie blijft hij."

Ontkracht: Deze kattenmythe is waarschijnlijk ontstaan omdat katten altijd op hun pootjes lijken te landen en vaak in staat blijken om valpartijen en ernstige ongelukken mee te maken zonder ernstig gewond te raken. Maar waarom negen? Nou, waarschijnlijk omdat negen een magisch getal is en er werd gedacht dat katten magische wezens waren.

 

5. De katten- en melkmythe

Het beeld van een kat die vrolijk melk oplikt, zit al generaties lang in ons geworteld. Velen zijn gaan geloven dat katten melk moeten drinken omdat dit goed voor hen is en hen voorziet van de nodige voedingsstoffen voor een goede gezondheid.

Ontkracht: de mythe van katten en melk is volledig onwaar en het zal je misschien verbazen om te weten dat de meeste katten eigenlijk lactose-intolerant zijn. Dit komt omdat katten zodra ze van de melk van hun moeders gespeend zijn het enzym verliezen om lactose te verteren. Als je ze zuivel geeft, zal dat waarschijnlijk maagklachten veroorzaken.

 

6. Het gerucht van boter op de pootjes van katten

Als je een kat hebt, heb je deze misschien al eens van een vriend of familielid gehoord toen je met je kat bent verhuisd. De theorie is dat als je boter op de poten van een kat smeert, dit de geur van zijn/haar oude huis wegneemt en hij/zij zich in plaats daarvan zal concentreren op het likken van zijn/haar pootjes en het wennen.

Ontkracht: het gerucht over boter op kattenpootjes is helemaal niet waar en in werkelijkheid zal het waarschijnlijk het omgekeerde effect hebben. De geur van zijn/haar vorige huis zal op zijn/haar vacht achterblijven, niet alleen op zijn/haar pootjes. En de kans is groot dat je kat meer gestrest raakt als hij/zij probeert om de boter van zijn/haar pootjes te verwijderen.

 

7. Katten zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Het is een gangbare opvatting dat zwangere vrouwen geen katten moeten hebben, vanwege het risico op toxoplasmose, een ziekte die via de uitwerpselen van een kat kan worden overgedragen op mensen en problemen kan veroorzaken bij ongeboren baby's.

Ontkracht: op deze manier opgelopen toxoplasmose is zeer zeldzaam. Het in contact komen met Toxoplasma gondii - de parasiet die de ziekte veroorzaakt - door het eten van onvoldoende verhit vlees of ongewassen groenten is een groter risico. Zwangere vrouwen moeten het schoonmaken van de kattenbak zoveel mogelijk vermijden en deze taak aan een ander gezinslid overlaten, of handschoenen dragen.

 

8. Je moet katten hun eigen wonden laten likken

Misschien heb je al heel wat eigenaren van gezelschapsdieren ontmoet die volhouden dat katten geen diergeneeskundige behandeling nodig hebben voor wonden omdat hun tong antiseptisch is. Het is een kattenmythe die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt geloofd en veel mensen zijn laks wat betreft het behandelen van de wond van hun kat. Maar hoe waar is het?

Ontmaskerd: een eerste lik over de wond kan heilzaam zijn, omdat de unieke weerhaakjes op de tong van een kat kunnen helpen bij het verwijderen van vuil dat zich in de wond bevindt, en sommigen geloven dat het speeksel van katten bepaalde antibacteriële eigenschappen heeft. Afgezien hiervan vermeldt Vet Street dat onze katten vaak te ver gaan met het schoonmaken en het risico lopen om de wond te beschadigen en de genezing te vertragen door de wond permanent vochtig te houden. Als je kat een wond heeft die niet lijkt te genezen, neem dan contact op met je dierenarts.