Your Pet, Our Passion.
Hoe lang slapen katten?
What Is Catnip and Why Do Cats Like it?

Katten en kattenkruid

leestijd: 5 min

Strooi wat kattenkruid in de buurt van je kitten en je zult merken dat zijn/haar gedrag plotseling verandert. Ontdek hier waarom.

Kattenkruid lijkt in het hele kattenrijk te worden aanbeden, zowel grote als kleine katten vallen voor de aantrekkingskracht van deze plant. Maar wat doet kattenkruid met katten? Heeft het enig effect op ons mensen? En is het veilig of niet? Hieronder ontrafelen we alle kattenkruidmysteries.

 

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid (officieel Nepeta cataria) is een kruid uit de muntfamilie. Oorspronkelijk kwam het voor in enkele gebieden in Azië en Europa, maar dit kruid is erin geslaagd om zich naar bijna alle uithoeken van de wereld te verspreiden. Misschien heb je het zien groeien langs landwegen, of zelfs als een droogtebestendige toevoeging in de tuinen van mensen.

 

Wat doet kattenkruid met katten?

Laat je kat in de buurt van deze plant en je gaat geheid een reactie van pure vreugde meemaken. Als je kat eraan begint te likken en ertegenaan te wrijven, zul je merken dat zijn/haar reactie verandert in iets dat er wild en vreemd uitziet. In een vlaag van hyperactiviteit kunnen ze beginnen met uitrekken, kwijlen of springen. Andere katten zullen wild door de kamer gaan rennen. Meer volgzame of verdoofde reacties zijn ook waargenomen - de reactie hangt af van de kat in kwestie.

De effecten van kattenkruid zijn tijdelijk en verdwijnen meestal binnen een half uur, omdat je kat even immuun wordt voor de effecten. Het is ook gebruikelijk dat katten heel stil blijven zitten na een euforische reactie, totdat de effecten zijn uitgewerkt.

 

Hoe werkt kattenkruid?

De biologische verbinding in kattenkruid, nepetalacton, is verantwoordelijk voor deze bizarre reacties van katten. Zodra het nepetalacton in de neus van de kat komt, bindt het zich aan de reukcellen die hun signaal naar de hersenen sturen.

Niemand begrijpt waarom het vreemde effecten bij katten veroorzaakt , maar sommige wetenschappers geloven dat de hersenen ze interpreteren als kattenferomonen, waardoor hun gedrag op hol slaat.

Het nepetalacton is opgeslagen in kleine microscopisch kleine bolletjes die de bladeren, stengels en peulen van de plant bedekken. Het komt vrij wanneer de plant wordt geplet of gekauwd, of wanneer je kat ertegenaan wrijft.

 

Waarom reageren sommige katten niet op kattenkruid?

Onderzoekers schatten dat ongeveer 30% van hen niet reageert op kattenkruid. Deskundigen denken dat dit een genetisch overgeërfde eigenschap is die door de ouders wordt doorgegeven, wat betekent dat in sommige gevallen het gen dat verantwoordelijk is voor de "kattenkruidreactie" ontbreekt of is uitgeschakeld. De onderzoekers merkten ook op dat zowel kittens als oudere katten er minder vaak door beïnvloed worden.

Huiskatten zijn niet de enigen die gevoelig zijn voor kattenkruid – grote katten zoals leeuwen en tijgers kunnen er ook op reageren!

 

Hoe geef je kattenkruid aan je kat?

Kattenkruid kan effectief worden gebruikt om je kat aan te moedigen tot goed gedrag. Als je binnenkat extra beweging nodig heeft, kun je de speeltijd nog spannender maken door wat kattenkruid in zijn/haar favoriete speeltjes te stoppen.

Kattenkruid kan ook geweldig zijn om je kat aan te moedigen tot interactie met bepaalde speeltjes. Als je een krabpaal wilt gebruiken om de klauwen van je kat aan te scherpen en weg te houden van het meubilair, kun je wat kattenkruid in de krabpaal wrijven of wat aan de voet ervan strooien.

Het effect van kattenkruid op katten zorgt ervoor dat ze zullen opletten en willen ontdekken wat dit nieuwe speeltje doet.

Als je kat de verdoofde reactie (in tegenstelling tot de hyperactieve reactie) op de plant aanneemt, kun je kattenkruid ook gebruiken als hij/zij bang is voor reizen in een auto. Strooi kattenkruid in zijn/haar reismandje om hem/haar te helpen om de reis zonder stress door te komen.

 

Is kattenkruid gevaarlijk voor mijn kat?

Er is geen bewijs dat kattenkruid schadelijk kan zijn voor je lieve kat. Deskundigen achten overdosering onwaarschijnlijk, omdat katten heel goed zijn in het beperken van hun inname. Het is opgemerkt dat langdurig gebruik de effectiviteit vermindert, dus het is het beste om kattenkruid voor katten alleen te gebruiken wanneer dat nodig is.

 

Reageren mensen op kattenkruid?

Katten houden van kattenkruid, maar hoe zit het met ons? Worden we op dezelfde manier beïnvloed? Hoewel we niet dezelfde euforie ervaren als onze katten, gebruiken mensen het soms als een alternatief geneesmiddel. Op Webmd.com vind je een lijst van toepassingen, die variëren van het verlichten van slapeloosheid en migraine tot het verminderen van zwellingen en artritis wanneer het op de huid wordt aangebracht. Kattenkruid kan ook gebruikt worden als muggenafweermiddel.

Nu de mysteries van katten en kattenkruid zijn opgelost, zijn er nog andere planten om in de gaten te houden. Ontdek wat de meest schadelijke stoffen zijn en welke planten gevaarlijk zijn voor katten.