Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hebben katten emoties?
Hoe voorkom je dat een kat overal krabt?

Hoe belet je dat je kat overal zijn klauwen in zet?

leestijd: 2 min

Je kat krabt aan je spullen ... Voor een kat is dat natuurlijk gedrag, maar het is wel iets wat je in goede banen moet leiden!

Waarom gebruiken katten hun klauwen?

Het is natuurlijk gedrag dat katten aan meubels of andere voorwerpen krabben, maar ze kunnen daarmee wel schade aanrichten, net zoals honden met hun natuurlijk gedrag schade kunnen aanrichten.

Katten krabben niet alleen om hun nagels te onderhouden, maar ook om een visueel en geurspoor achter te laten om hun territorium te markeren. Er zijn ook katten die graag kauwen op spullen die gemaakt zijn van leer, stof of karton. Dat kauwen kan zelfs dwangmatig van aard zijn. Dat is dan een teken dat er iets scheelt.

Wat te doen als je kat krabt aan de zetel of de muren?

Als je niet wilt dat je kat je kussens of je muren kapot krabt, kun je hem een alternatief aanbieden om zijn nagels te scherpen! Geef je kat bijvoorbeeld een lapje stof of tapijt, een stukje boomstam met schors, restjes zacht hout of sisaltouw. In de winkel vind je ook speciaal ontworpen krabpalen en krabmeubelen voor katten.

Geef je kat zowel horizontale als verticale krabmogelijkheden op verschillende plaatsen in je woonst en vooral in de buurt van zijn slaapplaats. Breng soepele plastic vellen aan op de plaatsen die je wilt beschermen tegen de nagels van je kat, totdat je kat een bevredigend alternatief heeft gevonden.

Berg kabels, karton, linten, stoffen, naaigaren en andere voorwerpen die aanlokkelijk kunnen zijn voor je kat, op buiten diens bereik, om te voorkomen dat hij erop kauwt en misschien delen inslikt.

Sommige katten kunnen compulsief gedrag vertonen. Als je je zorgen maakt over het destructieve gedrag van je kat, raadpleeg dan je dierenarts of een professionele gedragstherapeut.