Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chat bengal jouant dans une boîte en carton.

Waarom houden katten van dozen?

leestijd: 5 min

Het is verbijsterend als je een nieuw speeltje voor je kat koopt en hij/zij meer geïnteresseerd is in de doos waar het in zat! Lees hier waarom.

Het is een algemeen bekend feit dat katten dol zijn op dozen. Voor hen is geen speelgoed ter wereld, hoe duur of mooi het ook is, te vergelijken met een eenvoudige kartonnen doos. Het is een fenomeen dat de meeste katteneigenaren verbijstert, vooral wanneer ze net een geweldige nieuwe mand of gaaf speeltje hebben gekocht en hun kat de voorkeur lijkt te geven aan de verpakking waar het in zat.

In dit artikel onderzoeken we waarom katten van dozen houden en vertellen we je alles over waarom ze het ideale slaap- en jachtgebied zijn voor je kat.

Waarom houden katten van dozen?

Er zijn veel redenen waarom katten dol zijn op dozen, maar de belangrijkste is dat het kleine, afgesloten ruimtes zijn. Katten zijn hinderlaagroofdieren - het zoeken naar besloten plekjes waar ze zich kunnen verstoppen, op prooien kunnen jagen en zich veilig en warm kunnen voelen, is een instinctief gedrag. Knusse kartonnen dozen zijn dus perfect.

Dozen zijn veilig

Afgesloten ruimtes geven katten een gevoel van comfort en veiligheid, daarom brengen ze graag tijd door in kartonnen dozen. Katten gebruiken dozen als schuilplaatsen waar roofdieren hen niet van opzij of van achteren kunnen besluipen. Als je kat in een doos zit, moeten ""indringers"", zoals prooien, mensen of andere huisdieren, rechtstreeks in hun gezichtsveld komen, wat betekent dat niets hen kan verrassen.

Katten houden ook van dozen omdat ze stress helpen verminderen en een veilige zone bieden waar je kat kan observeren en niet gezien wordt. Dit is ideaal voor katten, omdat ze in stressvolle situaties vaak wegrennen en zich verstoppen. Katten hebben geen ingebouwde strategieën om conflicten op te lossen, dus verbergen ze zich veel liever voor hun problemen. De veiligheid van een eigen, afgesloten ruimte is een ander mogelijk antwoord op de vraag waarom katten van dozen houden.

Ze helpen katten om zich aan te passen

In een recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht is nog een reden boven water gekomen waarom katten dol zijn op dozen. Het onderzoek werd uitgevoerd met een groep asielkatten. Ongeveer de helft kreeg een doos, de andere helft niet.

Uit het onderzoek bleek dat de katten met een doos sneller herstelden en zich sneller aanpasten aan hun omgeving. Dit toont aan dat dozen ongelooflijk nuttig zijn voor katten om hen te helpen bij het omgaan met verandering! 

Karton is een geweldig isolatiemiddel

Een andere reden waarom katten dol zijn op dozen, is omdat ze geweldig warmte kunnen vasthouden! Karton is niet alleen een geweldig isolatiemiddel, maar de kleine ruimte die dozen bieden, moedigt je kat aan om zich op te krullen en te ontspannen, waardoor het een behaaglijke en warme ruimte wordt. De ideale temperatuur waarbij katten zich comfortabel voelen ligt rond de 37 graden, dus warm zijn is erg belangrijk voor je kat.

Katten zijn gewoon nieuwsgierig

Katten zijn notoir nieuwsgierige wezens, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat wanneer je iets nieuws koopt, ze er meteen op af komen om het te onderzoeken. Niet alleen ruikt het nieuwe voorwerp anders, maar je kat is ook nieuwsgierig naar het doel van het nieuwe voorwerp in zijn/haar huis. Als je een artikel koopt dat in een doos wordt geleverd, wees dan niet verbaasd als je kat zichzelf er rondom tegenaan wrijft en het goed bekijkt!

Het zijn geweldige slaapplekjes

Een andere reden waarom katten van dozen houden, is omdat ze een geweldige plek zijn om te slapen. Katten slapen een kleine 18 uur per dag, dus het vinden van de perfecte plek is belangrijk.

Jij ziet een eenvoudige kartonnen doos, maar je kat ziet een veilige, luxe grot die warmte en bescherming belooft. We raden je aan om ervoor te zorgen dat er een kattenbak in je huis staat, zodat je kat een veilige plek heeft om naartoe te vluchten.

Het draait allemaal om textuur

Een andere reden waarom katten zo dol zijn op dozen, is de textuur. Karton heeft de perfecte textuur voor je kat om op te bijten en te krabben, waardoor het erg leuk is om mee te spelen. Veel eigenaars merken dat katten dol zijn op dozen om erop te bijten en te kauwen, en ze al gauw aan flarden scheuren. Voor je kat is een gewone oude doos een heel interessant en leuk speeltje waarmee hij/zij zich dagenlang bezig kan houden.

Dozen zijn niet alleen voor huiskatten!

Het zal je misschien verbazen dat grote katten veel van dezelfde kenmerken hebben als je huiskat. Toen grote katten in natuurreservaten en dierentuinen kartonnen dozen kregen, hadden ze net zoveel plezier als jouw kat! Ze sprongen in en uit de dozen, gingen erin zitten en vermaakten zich over het algemeen prima.

Er zijn zoveel redenen waarom katten dozen onweerstaanbaar vinden, maar het komt er vooral op neer dat het afgesloten ruimtes zijn.