Onze katten zijn mysterieuze wezens, maar hun anatomie hoeft geen raadsel te zijn. Dit is een eenvoudige gids over de anatomie van katten.
We besteden heel veel tijd aan het knuffelen en aaien van onze katten en zijn geobsedeerd door hun schattige uiterlijk, maar niet velen van ons weten echt wat er in hen omgaat. Als je net zo gek bent op katten als wij, wil je waarschijnlijk alles weten over deze mysterieuze wezens. Daarom hebben we deze gids over de anatomie van katten samengesteld, om je een kijkje te geven in wat er zich binnenin je trouwe viervoeter allemaal afspeelt.
Alles over de anatomie van katten
Als we met onze pluizenbolletjes naar de dierenarts moeten, knikken en glimlachen we vaak als deze met verschillende anatomische termen voor katten komt aanzetten, maar slechts weinigen van ons zullen hem/haar echt onderbreken om te vragen waar iets precies zit of verantwoordelijk voor is. De interne systemen van je kat zijn nogal verbazingwekkend. Lees verder om alles te ontdekken, van de structuur van hun oren tot de hoeveelheid botten in het lichaam van een gemiddelde kat.
De anatomie van kattenoren
Jullie kennen allemaal de schattige, driehoekige vorm van het oor van je kat (ook bekend als de oorschelp), maar wist je dat deze een veel groter doel dient dan er alleen maar schattig uitzien? De oorschelp is het deel van de anatomie van het oor van je kat dat verantwoordelijk is voor het opvangen van eventuele geluidsgolven en de doorstroming naar de gehoorgang en het middenoor. De oren van je kat hebben heel veel spieren, zodat hij/zij ze gemakkelijk kan manoeuvreren en in de richting van geluid kan draaien, waardoor hij/zij zelfs zeer zachte geluiden beter kan horen.
In het middenoor bevinden zich het trommelvlies en de gehoorbeentjes - dit zijn kleine botjes die trillen door inkomende geluidsgolven die vervolgens naar het binnenoor worden gestuurd. Het binnenoor is ongelooflijk complex, omdat het zintuigcellen bevat die elektrische signalen naar de hersenen sturen. Hier bevindt zich ook het evenwichtsorgaan, dat verantwoordelijk is voor het evenwicht en de oriëntatie - vandaar dat je kat zich uit balans kan voelen als hij een oorontsteking heeft!
Kattentanden en hun verschillende doeleinden
Volwassen katten hebben in totaal 30 tanden en deze dienen drie verschillende doelen: voedsel vasthouden, voedsel kauwen en prooien doden. Kattentanden bevinden zich in de alveolaire holte in de kaak en worden op hun plaats gehouden door spieren, pezen, cementum (tandbeen), zacht weefsel en bot. Het zal je misschien verbazen dat de tanden van je kat uit drie unieke stoffen bestaan: pulpa - in het midden van de tand, deze bevat cellen, zenuwen en bloedvaten; tandbeen - dit bedekt de pulpa; glazuur - dit is de bescherming voor de tanden van je kat, het bedekt de kroon en voorkomt dat tanden te gevoelig worden.
Verschillende soorten kattentanden:
- Snijtanden - de kleine tanden aan de voorkant, die worden gebruikt om prooien vast te houden
- Hoektanden - de lange, scherpe tanden die worden gebruikt voor de jacht
- Voorkiezen en kiezen - deze zijn voor het kauwen en doorsnijden van vlees en botten
De tong van een kat
Als je dacht dat de tong het normaalste deel van de anatomie van je kat was, kom je voor een verrassing te staan. Kattentongen zijn bedekt met kleine stekels - papillen genoemd - die op kleine haakjes lijken. Interessant is dat ze gemaakt zijn van keratine, net als vingernagels van mensen..
Het unieke ontwerp van de papillen maakt ze tot uitstekende verzorgingshulpmiddelen, omdat ze je kat in staat stellen om knopen in zijn/haar vacht gemakkelijk te ontwarren door eraan te likken. Deze stekels zorgen ervoor dat je kat een grote hoeveelheid speeksel op zijn/haar vacht kan overbrengen, wat niet alleen helpt om de vacht schoon te houden, maar ook om de lichaamstemperatuur te verlagen.
De snorharen van een kat
Snorharen, ook wel vibrissae genoemd, zijn diep in het lichaam van je kat verankerd en staan in verbinding met zowel het spier- als het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen zij via zenuwbanen zintuiglijke informatie over de omgeving verzenden en zo nodig een reactie in gang zetten.
De snorharen van je kat zijn uiterst gevoelig en ze zijn deels de reden waarom katten zo'n verbazingwekkend goed ontwikkeld gevoel hebben en zo gemakkelijk door de wereld lijken te navigeren, omdat ze hen helpen om trillingen in de atmosfeer waar te nemen. Ze werken als een vertrouwde katachtige radar, dus zorg ervoor dat je ze niet afknipt of afsnijdt. Snorharen zitten niet alleen op hun kop, maar ook op hun kaak en de achterkant van hun voorpoten!
De anatomie van kattenpoten
Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je kat er niet van houdt dat zijn/haar poten worden aangeraakt, dan komt dat omdat het een van de meest gevoelige delen van zijn/haar lichaam is. Ze zitten vol met zenuwreceptoren, waardoor hij/zij trillingen kan voelen en in evenwicht kan blijven. Bovendien zijn kattenpoten uitstekende schokdempers, wat belangrijk is omdat onze katten vaak rondspringen en van dingen af springen.
Als je goed naar de anatomie van kattenpoten kijkt, zie je dat ze vijf tenen aan de voorkant hebben en vier aan de achterkant - de binnenste tenen aan de voorkant zijn verantwoordelijk voor het grijpen. Katten zweten ook uit hun poten, en daarom kun je vochtige kattenpootafdrukken op oppervlakken zien als ze het bijzonder warm hebben.
Het belang van klauwen
Het aantal klauwen van je kat komt overeen met het aantal tenen - vijf aan de voorkant en vier aan de achterkant. De klauwen krullen, dus ze zijn geweldig om dingen op te vangen en vast te houden en daarom zijn katten ook zulke geweldige klimmers. Door de richting waarin hun klauwen krullen, kunnen ze echter niet naar beneden klimmen. Daarom kan het gebeuren dat je kitten achterwaarts langs een boom naar beneden glijdt!
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, trekken kattenklauwen zich niet volledig terug, dus het kan zijn dat ze nog een beetje uitsteken. Om de klauwen los te maken, trekken katten een pees in hun poten samen, vergelijkbaar met hoe wij onze tenen bewegen. Bovendien hebben katten ook een dauwklauw aan hun voorpoot (die zich iets hoger bevindt) die gebruikt wordt om speelgoed of prooien beter vast te grijpen.
Katten hebben een uniek skeletsysteem
De skeletsystemen van katten zijn zo uniek omdat ze geen sleutelbeen hebben en een ongelooflijk flexibele ruggengraat met 30 wervels - dit is deels de reden waarom katten altijd op hun pootjes terechtkomen!
Een gemiddelde kat heeft in totaal ongeveer 250 botten, welke zijn onderverdeeld in drie subeenheden:
- Appendiculair: beenderen van ledematen
- Axiaal skelet: schedel, ruggengraat, ribben en borstbeen
- Splanchnisch: een bot in de zachte organen van het lichaam, los van de rest van het skelet - het enige voorbeeld bij de kat is de penis
Botten kunnen ook worden aangeduid met hun vorm:
- Lange botten: ledematen
- Korte botten: pols en enkel
- Sesambeen: bevindt zich in de buurt van vrij bewegende gewrichten
- Platte beenderen: in het bekken, waar de spieren en de lange beenderen aan vastzitten, en, in de kop, die de ogen, de oren, de sinus en de hersenen omringen en beschermen
- Onregelmatige beenderen: wervelkolom en alle andere delen van de schedel en delen van het heupbeen
Interne systemen (het zompige zooitje)
De inwendige organen van je kat zijn een cruciaal onderdeel van de anatomie van je kat. Elk aspect speelt een zeer belangrijke rol bij het gezond houden van je kat.
Zo, nu ken je alle basisprincipes van de anatomie van je kat! Wil je meer informatie over je nieuwe kat? Lees ons artikel "Kunnen katten in het donker zien?" om meer te weten te komen over de intelligente ogen van je kat.