Your Pet, Our Passion.
Zwart, bruin en wit hond likken lippen zittend op de vloer

Tips voor het voeden van grote honden

leestijd: 6 min

Grote honden voeden

Grote honden hebben een grote eetlust, maar ook een tragere stofwisseling dan hun kleinere soortgenoten, dus hebben ze minder calorieën en minder vetten in hun voeding nodig om mager en gezond te blijven. Grotere rassen moeten ook een stevig skelet en sterke gewrichten ontwikkelen en in goede staat houden. Daarom hebben ze een grotere behoefte aan mineralen zoals calcium en fosfor. Het is vooral belangrijk honden van grote en zeer grote rassen niet te veel te voeren, niet alleen omwille van gebruikelijke gezondheidsproblemen die alle honden treffen. Als de beenderen het lijf van de hond niet meer kan dragen omdat hij te zwaar wordt, dan loopt het dier risico op misvorming, vooral als hij jong is. 

Formules die speciaal voor honden van grote rassen zijn samengesteld, hebben grotere en voedzamere brokken die grote honden aanmoedigen om langer te kauwen, waardoor zij minder snel eten en zij het beste uit hun voeding kunnen halen. Het baasje zal dan ook veel minder snel geneigd zijn om zijn hond te veel eten te geven. Het lagere vetgehalte houdt rekening met hun tragere stofwisseling, helpt het gewicht onder controle te houden en de impact op gewrichten en andere vitale organen te beperken. De voeding bevat voldoende voedingsstoffen die nodig zijn voor de synthese en het herstel van de gewrichten.

Geef uw grote volwassen hond een of twee keer per dag eten. Soms eten oudere honden liever vaker kleinere porties, vooral als u ze hondenvoer in blik geeft. Grote honden hebben de neiging om snel te eten zonder goed te kauwen en dit kan problemen in de darmen veroorzaken. Kleinere porties kunnen helpen om de drang naar eten te verminderen.

Voedsel moet op kamertemperatuur worden geserveerd om ervoor te zorgen dat uw hond maximaal kan genieten van de smaak en geur ervan. Als u voedsel uit blik geeft, neem dat dan tijdig uit de koelkast, want het kan twee uur duren voor een geopend blik op kamertemperatuur komt.

Als u uw hond voedt met volledige droge voeding, bewaar dit dan op een droge en nette plek. Een hersluitbare verpakking of een luchtdichte recipiënt kan de smaak van de voedingsmiddelen bewaren omdat het aroma hermetisch is afgesloten.

Uw hond moet kunnen eten op een rustige plaats, waar hij niet wordt onderbroken en uit de buurt van waar u eet. Wij raden u aan zijn kom op een gemakkelijk te reinigen oppervlak, zoals een tegelvloer of een tapijt, te plaatsen. Grote honden, die naarmate ze ouder worden blootgesteld zijn aan het risico van artritis, kunnen moeite hebben om zich te bukken en zullen blij zijn als u hun kom ter hoogte van hun kop plaatst.

Voorkom dat kinderen uw hond storen terwijl hij eet. Als u een of meerdere andere honden in huis hebt, geef hen dan apart eten om te voorkomen dat ze met elkaar ruzie maken of elkaar intimideren.

Probeer om uw hond niet onmiddellijk voor of na een activiteit te voeden, omdat veel honden gemakkelijk last hebben van gedraaide darmen of een maagverstopping, want dat vraagt een onmiddellijke tussenkomst van een dierenarts. Het is raadzaam om een uur te laten tussen de maaltijd en de activiteit.

Hoeveel?

Volg de aanbevelingen op de verpakkingen van het voer dat u in de handel koopt. Producten voor grote volwassen rassen hebben kleinere voedingsaanbevelingen per gewichtseenheid van de hond.

Maar vergeet niet dat deze aanbevelingen louter indicatief zijn. Elke hond is anders, daarom is het essentieel om hem voldoende eten te geven, zodat hij slank en gezond blijft. Zorg ervoor dat hij altijd een kom vers water heeft. 

Gewichtsproblemen

Obesitas is een veel voorkomende nutritionele aandoening bij alle grote honden en moet zorgvuldig in het oog worden gehouden. Honden met overgewicht hebben meer kans om diabetes te ontwikkelen en hebben last van hart- en ademhalingsproblemen en artritis. Door de hond minder calorieën te geven kan dit probleem onder controle worden gehouden. Maar als de gewichtstoename erger wordt, probeer dan een "light" product met een speciale samenstelling, met minder vet, maar met alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Dit zorgt voor een evenwichtige voeding ondanks de verminderde hoeveelheid calorieën.

Verschillende Purina-merken bieden speciaal ontwikkelde samenstellingen voor de behoeften van honden van grote rassen of zeer grote rassen. Elk van deze merken is het resultaat van recente wetenschappelijke ontwikkelingen inzake kwaliteit, smaak en voeding.