Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
La diarrhée chez le chiot

Diarree bij pups

leestijd: 4 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Diarree kan heel vervelend zijn voor je pup, zeker als je al begonnen bent met de zindelijkheidstraining. Naast de ongemakken die dat voor jou met zich brengt, wil je ook niet dat je puppy afziet. Je kunt ook moeilijk weten of de diarree van je puppy een teken is van een ernstiger probleem dan wel of je er zelf gemakkelijk iets tegen kunt doen.

In dit artikel vind je informatie over diarree bij puppy's en praktische tips om ermee om te gaan.

WAT VEROORZAAKT DIARREE BIJ PUPS?

Diarree bij puppy's kan vele mogelijke oorzaken hebben. De meeste daarvan zijn niet ernstig en kunnen gemakkelijk verholpen worden, zodat je pup zich beter voelt.

Stress
Veel pups zijn gestresseerd door hun verhuis naar een nieuw thuis. De pup komt in een compleet nieuwe omgeving en kent de mensen om hem heen niet. De stress verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de eerste dagen in zijn nieuw thuis.
 

Nieuwe voeding
Als je pup diarree heeft, kan hij misschien moeilijk wennen aan de nieuwe voeding die jij hem geeft. Op de leeftijd van één of twee jaar (afhankelijk van de grootte en het ras) moet je pup overschakelen op adultvoeding. Deze verandering van voeding kan diarree veroorzaken, wat overigens perfect normaal is. Over het algemeen went de maag van de pup binnen enkele dagen aan de nieuwe voeding en stopt de diarree daarna. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met je dierenarts om eventueel een andere voeding te proberen.

Parasieten 
Jonge pups kunnen gemakkelijk besmet raken met parasieten die diarree kunnen veroorzaken. In vuile omgevingen zijn vaak parasieten aanwezig, kijk dus uit als je een pup kiest. Parasieten kunnen ook doorgegeven worden van de moederhond aan de pups. Dat is nog een reden om de moeder goed te bekijken alvorens je een pup koopt. Raadpleeg je dierenarts als je denkt dat een parasiet aan de oorsprong van het probleem kan liggen.

We hebben hierboven slechts enkele van de meest voorkomende oorzaken van diarree bij pups genoemd. Er zijn nog vele andere mogelijke oorzaken, zoals virusinfecties of oorzaken die te maken hebben met water.

WANNEER MOET JE NAAR DE DIERENARTS MET EEN PUP DIE DIARREE HEEFT?

Als je pup diarree heeft, is het soms moeilijk te weten of je ermee naar de dierenarts moet of niet. Er zijn een aantal symptomen waarop je moet letten.

Als je pup diarree heeft, is het soms moeilijk te weten of je ermee naar de dierenarts moet of niet. Er zijn een aantal symptomen waarop je moet letten.

Als de ontlasting zwart is en er teerachtig uitziet, kan er een ernstig onderliggend probleem zijn. De kleur en het uitzicht wijzen op verteerd bloed in de darmen, dat afkomstig kan zijn van een inwendige bloeding.

Ook andere symptomen moet je in de gaten houden, zoals gebrek aan eetlust of frequent braken.

Als je pup geen van de bovenstaande symptomen heeft, is het waarschijnlijk niet nodig naar de dierenarts te gaan, tenzij je pup vaak of langer dan twee of drie dagen na elkaar diarree heeft.

BEHANDELING VAN DIARREE BIJ PUPS

De eerste en waarschijnlijk meest effectieve behandeling bestaat erin de puppy enkele dagen neutrale voeding te geven. Begin met hem kleine porties gekookte witte rijst te geven. Als alles goed gaat, kun je er de volgende maaltijd wat gekookte kip aan toevoegen. Die voeding kalmeert de darmen en na een dag zou de ontlasting van je pup weer een normale consistentie moeten hebben.

Als dat niet het geval is, of als de diarree van je pup erger wordt, ga dan zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts. De dierenarts kan verschillende medicijnen voorschrijven om je puppy te helpen.

Voor pups die vaak last hebben van diarree, kan een speciaal samengestelde voeding een oplossing bieden. De brokjes PURINA ® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion met OPTIDIGEST® bevatten een speciale combinatie van voedingsstoffen om de spijsvertering te bevorderen. Het gaat met name om licht verteerbare ingrediënten (zoals ei), die de spijsvertering vergemakkelijken, en bentoniet (een natuurlijke klei) om de kwaliteit van de ontlasting te verbeteren.

Hier vind je meer informatie over deze voeding.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?