Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kunnen honden verkouden zijn of de griep krijgen?

Kunnen honden verkouden zijn of de griep krijgen?

leestijd: 8 min

Als je een verkoudheidje of griepje hebt opgelopen, hoe zit het dan eigenlijk met de mogelijke risico's voor je trouwe viervoeter? Deze gids is samengesteld om je alles te vertellen wat je moet weten over verkoudheid en griep bij honden, zodat je weer wat meer over je huisdier weet.

Als de bomen hun bladeren beginnen te verliezen en we elke ochtend de auto moeten ontdooien, weten we één ding zeker: het koude griepseizoen is in aantocht. Dit is voor ons mensen natuurlijk al vrij normaal geworden en we weten dat het tijd is om zakdoekjes en pilletjes in te slaan. Maar hoe zit dat met onze viervoeters?

Kunnen honden verkouden worden?

Nee, honden worden niet op dezelfde manier verkouden als mensen. En ze kunnen ook niet het verkoudheidsvirus oplopen dat symptomen bij mensen veroorzaakt. Honden kunnen echter wel infecties oplopen door griepvirussen die symptomen zoals die van een verkoudheid veroorzaken, zoals niezen en een verstopte neus. Over het algemeen is deze 'hondenverkoudheid' specifiek voor die soort, dus jij zult ook niet dezelfde verkoudheid kunnen oplopen als je hond.

Kan een mens een hond verkouden maken?

Als je een loopneus of een vervelende hoest hebt, dan ben je misschien bang dat je je hond kunt aansteken, maar gelukkig is dit niet mogelijk. Honden worden niet getroffen door het verkoudheidsvirus dat mensen infecteert.

Kunnen honden de griep krijgen?

Honden kunnen ook niet dezelfde soort griep krijgen als mensen, maar wel de hondengriep. De symptomen lijken op die van de griep bij mensen, maar hebben een andere oorzaak. Je hond kan last krijgen van de volgende klachten: niezen, loopneus, hoesten, lethargie, gebrek aan eetlust en koorts. Hondengriep is erg besmettelijk voor andere honden. Volgens Pets Web MD is de kans dat je hond wordt geïnfecteerd zeer groot als hij in contact komt met een andere, geïnfecteerde hond.

En hoewel mensen niet ziek kunnen worden van de hondengriep, bestaat er wel een mogelijkheid dat je het op je hond kunt overdragen als jij in contact bent geweest met een geïnfecteerde hond. Het virus van de hondengriep kan een paar minuten op je huid blijven zitten, maar op je kleding soms wel een dag. Als je in de buurt bent van een besmette hond, zorg er dan voor dat je je omkleedt en je kleding wast voordat je in contact komt met andere honden.

Andere specifieke ziekten bij honden:

Net als bij mensen zijn er verschillende aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen vertonen als verkoudheid en griep bij honden. Enkele van de meest voorkomende zijn onder andere:

  • Kennelhoest: wetenschappelijk bekend als het canine infectious respiratory disease complex (CIRDC), is een luchtweginfectie die wordt gekenmerkt door een droge hoest die klinkt als een toeterend geluid. Als je denkt dat je hond kennelhoest heeft, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.
  • Hondenallergieën: je trouwe viervoeter kan last hebben van seizoens- en omgevingsallergieën, vergelijkbaar met hoe mensen hooikoorts krijgen.
  • Hondenziekte (CDV): je hond moet hiertegen worden ingeënt tijdens de eerste puppy-vaccinaties. Het virus kan levensbedreigend zijn, wat een van de vele redenen is waarom het ongelooflijk belangrijk is dat je hond wordt gevaccineerd.
  • Luchtwegaandoeningen: sommige hondenrassen hebben meer kans op luchtwegaandoeningen dan andere, vooral brachycefale rassen zoals mopshonden, Franse bulldogs en Shih Tzus.

Als je bepaalde symptomen bij je hond opmerkt, zoals hoesten of niezen, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Behandeling van verkoudheid en griep bij honden

Je hond kan een milde of ernstige aandoening hebben waarbij ademhalingsproblemen gepaard kunnen gaan met bijvoorbeeld lusteloosheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Het is in ieder geval altijd sterk aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts. Als je dierenarts vermoedt dat het iets ernstigs is, zal hij/zij je specifieke vragen stellen om meer te weten te komen over de symptomen, een volledig onderzoek uitvoeren en mogelijk enkele diagnostische tests uitvoeren om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

De aanbevolen behandeling zal afhangen van de diagnose van de dierenarts, maar kan antibiotica, hoestonderdrukkers en vocht omvatten. Geef je hond nooit medicijnen die voor mensen bedoeld zijn, maar volg altijd de aanbevelingen van de dierenarts.

Voorkomen van hondengriep en verkoudheid

Nu je weet dat honden kou kunnen vatten en de griep kunnen krijgen, vraag je je misschien af hoe je dit kunt voorkomen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het risico te minimaliseren dat je puppy ziek wordt.

Houd de vaccinatise up-to-date

elaas beschermen vaccinaties je hond niet tegen alles, maar ze kunnen het risico dat je hond bepaalde ziekten krijgt, zoals kennelhoest, wel behoorlijk verminderen. De vaccinaties van je puppy beschermen ook tegen parvovirus, hondenziekte, leptospirose en infectieuze hepatitis bij honden.

Maak alles regelmatig schoon

Nog iets wat je kunt doen om de verspreiding van verkoudheid en griep bij honden te voorkomen, is regelmatig hun voer- en drinkbakken en hun favoriete speelgoed wassen. Dit is vooral belangrijk als deze spullen worden gedeeld met andere honden. Zorg er ook voor dat je hun drinkwater minstens één keer per dag ververst, zodat het fris en schoon is

Rust is belangrijk

Gemiddeld slapen honden ongeveer 12 en 14 uur per dag. Om het welzijn van je hond te ondersteunen, moet je ervoor zorgen dat hij voldoende rust krijgt op een comfortabele plek.

Geef voer van goede kwaliteit

Een oud gezegde luidt: elke dag fruit, spaart een dokter uit, en hetzelfde geldt voor honden (niet noodzakelijkerwijs fruit, maar je snapt het wel). Door eten van goede kwaliteit te geven met alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft, kunt je zijn algemeen welzijn helpen verbeteren.

Let op mogelijke uitbraken

Een van de beste manieren om je pup tegen de hondengriep te beschermen, is door op mogelijke uitbraken in je omgeving te letten. De plaatselijke dierenarts zal je als het goed is waarschuwen als je je zorgen maakt en kan je vertellen of er meer vaccins nodig zijn, of er bepaalde gebieden zijn die je moet vermijden en of je hond een tijdje binnen moet blijven.