Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Wat zijn voedselallergieën?

Wat zijn voedselallergieën?

leestijd: 4 min

Net als mensen hebben sommige honden een grotere aangeboren gevoeligheid dan andere. Dat maakt ze ook vatbaarder voor allergieën.

Bij de mens zijn de klassieke allergiesymptomen niezen en oogirritatie, bij de hond zijn dat huidirritatie, jeuk en/of spijsverteringsstoornissen zoals diarree.

Een voedselallergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stof die aanwezig is in het voedsel. Voedselallergieën kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar de diagnose wordt meestal gesteld voor de hond de leeftijd van 3 jaar bereikt.

Geen enkel hondenras blijft ervan gespaard. Gelukkig heeft de dierengeneeskunde enorme vooruitgang geboekt in de bestrijding van voedselallergieën bij de hond door middel van geneesmiddelen of speciale diëten. Speciale voedingen zoals PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS CANINE HA HYPOALLERGENIC kunnen een essentiële ondersteunende rol spelen in de bestrijding van voedselallergie.

ALLERGIE OF INTOLERANTIE?

Een voedselallergie lokt een overreactie van het immuunsysteem uit. Een immuunreactie heeft in principe tot doel het organisme te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, zoals virussen of bacteriën, maar het kan gebeuren dat het immuunsysteem geactiveerd wordt door stoffen die op zich ongevaarlijk zijn, zoals voedingsstoffen.

Bij een voedselintolerantie gaat het niet om een afweerreactie van het immuunsysteem. Sommige honden (en sommige mensen) kunnen bijvoorbeeld lactose, de suiker die aanwezig is in melk, niet verteren. In geval van overmatige melkconsumptie kan diarree dan het gevolg zijn, maar dat wordt niet uitgelokt door het immuunsysteem. Het is niet altijd duidelijk waarom precies sommige eiwitten in het voedsel een immuunrespons (ook wel "overgevoeligheid" genoemd) uitlokken. Soms worden eiwitten in de darm opgenomen, terwijl dat niet het geval zou mogen zijn en lokt dat een immuunrespons uit.

WELKE TEKENEN WIJZEN OP EEN VOEDSELALLERGIE?

Een voedselallergie manifesteert zich het hele jaar door, in tegenstelling tot een pollenallergie, die pregnanter aanwezig is in de zomermaanden. Een allergie veroorzaakt huid- en/of spijsverteringsproblemen. Tot de huidproblemen behoren:

  • jeuk (oren, gezicht, poten, staart, buik)
  • rode, ontstoken huid
  • of zelfs superinfecties van de huid

Tot de maag-darmproblemen behoren:

  • winderigheid
  • chronisch braken
  • chronische diarree
  • gewichtsverlies

Geen van deze tekenen zijn eigen aan een voedselallergie. Ze kunnen zich ook voordoen bij talrijke huid- en spijsverteringsaandoeningen. Je dierenarts zal aanvullende onderzoeken voorstellen om de oorzaak van de symptomen van je hond te achterhalen.

HOE DIAGNOSTICEERT EEN DIERENARTS VOEDSELALLERGIE?

De enige betrouwbare manier om een voedselallergie vast te stellen is proefondervindelijk door middel van een eliminatiedieet. Een eliminatiedieet is speciaal uitgedacht om een ongepaste immuunrespons te voorkomen. 

CANINE HA HYPOALLERGENIC is een voeding die is samengesteld met één enkele eiwitbron en een grote groep voedingsstoffen, zoals suikers, zetmeel en cellulose. De koolhydraten bevatten dezelfde verhouding waterstof en zuurstof als water (2:1) en zorgen na vertering voor een goede energiebalans. Geraffineerde koolhydraten. Bovendien zijn de eiwitten in de voeding zo klein gefragmenteerd (dat gebeurt in een proces dat 'hydrolyse' wordt genoemd) dat ze geen immuunrespons uitlokken. Daarom is CANINE HA HYPOALLERGENIC erkend voor zijn doeltreffendheid in een eliminatiedieet.

BEHEER VAN DE VOEDSELALLERGIE VAN JE HOND OP LANGE TERMIJN

Om te voorkomen dat je hond nog last krijgt van de voedselallergiesymptomen, moet je ervoor zorgen dat hij de voedingsstof waarvoor hij allergisch is, niet meer binnenkrijgt.

Je kunt je hond of puppy permanent voeden met CANINE HA HYPOALLERGENIC, aangezien het een complete en evenwichtige voeding is die zowel geschikt is voor onderhoud als voor groei. Als je dat wilt, kun je ook andere voedingen met beperkte eiwitbronnen uitproberen om te zien of je hond er allergisch op reageert. Elke voeding moet gedurende een voldoende lange periode getest worden, om er zeker van te zijn dat ze geschikt is en ze geen allergische reactie veroorzaakt.

ÉÉN ENKELE BRON VAN GEHYDROLYSEERDE EIWITTEN MET EEN GERINGE MOLECULAIRE MASSA

Om allergische reacties te helpen beperken.

BRONNEN VAN GERAFFINEERDE KOOLHYDRATEN

Om allergische reacties te helpen beperken.

OMEGA 3-VETZUREN

Om te helpen de natuurlijke ontstekingsremmende processen te versterken.
Wij raden aan voor gebruik of verlenging van het gebruik het advies van een dierenarts in te winnen.

PURINA, in alle vertrouwen

PURINA® is al meer dan 120 jaar toonaangevend op het gebied van diervoeding. In nauwe samenwerking met wetenschappers en op basis van onze recentste onderzoeken hebben wij PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS ontwikkeld, een gamma innovatieve en efficiënte voedingen om je te helpen de gezondheid en de levenskwaliteit van je huisdier te verbeteren.

Als je je hond CANINE HA HYPOALLERGENIC geeft, kun je er zeker van zijn dat hij een optimale voeding krijgt die bovendien de kans op een allergische reactie beperkt.