Wat houdt castratie bij de hond in?
Leidt castratie van de hond tot een gedragsverandering?
Veel hondeneigenaren overwegen castratie om hun hond minder agressief tegenover soortgenoten te maken en een einde te stellen aan rijgedrag en urinemarkering.
Een volwassen hond castreren is dus geen wonderoplossing tegen gedragsproblemen.
Geleidehonden voor mensen met een visuele of motorische handicap worden over het algemeen systematisch gecastreerd omdat het heel belangrijk is dat ze zich door niets laten 'afleiden'.
Wat houdt chemische castratie van een hond in?
Chemische castratie door middel van hormoonimplantaten is een alternatief voor de chirurgische ingreep. Deze oplossing voorkomt seksueel gedrag, maar behoudt de mogelijkheid voor de hond zich op een later tijdstip voort te planten.
Afhankelijk van het gebruikte type implantaat zitten er na zes tot acht weken geen zaadcellen meer in het sperma. Het implantaat is zes tot twaalf maanden effectief en de behandeling kan herhaald worden.
Chemische castratie is een omkeerbare behandeling. In principe wordt de spermaproductie weer normaal zo'n vijf weken nadat de testosteronsynthese is hervat.
De gezondheid van een hond beschermen door castratie?
Een reu moeten om medische redenen gecastreerd worden in geval van een niet-ingedaalde teelbal (cryptorchidie), omdat die aandoening een risico op kanker inhoudt. Aangezien de prostaat kleiner wordt door castratie, loopt een gecastreerde hond geen risico op hypertrofie van de prostaat, een aandoening die bijna alle intacte reuen rond de leeftijd van tien jaar treft.
Daar staat tegenover dat de incidentie van bepaalde vormen van kanker toeneemt bij gesteriliseerde dieren, bijvoorbeeld van bepaalde bottumoren (osteosarcomen) bij grote honden.
De castratie vermindert de lichaamsbeweging en dus de energiebehoefte van de hond. Dat betekent dat er een risico op gewichtstoename bestaat als er na de operatie niet strikt wordt toegezien op de energie-inname van de hond.