Your Pet, Our Passion.
kleine hond die op een behendigheidscursus loopt

Bewegen met uw hond: vijf populaire hondensporten

leestijd: 10 min

Sporten waar uw hond dol op zal zijn!

U kunt een hond geen nieuwe trucs aanleren ... Weet u dat wel zeker? Uiteraard kunt u een hond zoveel nieuwe en spannende sporten aanleren als u maar wilt. Deze nieuwe oefeningen zullen een bron van plezier zijn, voor u en ook voor hem. In sommige gevallen moet u speciale accessoires hebben of moet u naar een bepaalde plaats gaan. Maar als u een beetje een praktische en creatieve geest hebt, kunt ook bij u thuis oefenen. Het is geen wedstrijd. Sommige sterren van intensieve sporten nemen nooit deel aan georganiseerde evenementen, maar veel honden beseffen dat ze met elkaar concurreren en dat vinden ze geweldig, vooral als ze winnen!

Dit zijn enkele van de meest populaire hondensporten:

Agility

Agility (behendigheid) is de meest populaire moderne sport voor honden. Agility is een hondensport waarin de hond over een hindernissenbaan loopt onder leiding van zijn baasje.

De honden lopen zonder lijn en worden alleen geleid door de stem en lichaamstaal. De hond moet dus worden getraind om te gehoorzamen met gebaren en blikken. In een wedstrijd zijn precisie en snelheid belangrijk.

Flyball

Honden houden van flyball. Het is een adembenemende sport, zowel om naar te kijken als om ze te beoefenen! Het is een race tussen vaak twee concurrerende hondenteams.

De hond springt over een reeks hindernissen, loopt naar een doos met een pedaal waarop hij moeten drukken, stelt daarmee een systeem in werking dat een bal uitstoot die hij indien mogelijk in de vlucht vangt en naar zijn baasje terugbrengt door in tegengestelde richting over de hindernissen te springen. De hond moet dus niet alleen obstakels overwinnen, maar ook zijn traject en het vangen onder controle hebben, om zoveel mogelijk afstand in een zo kort mogelijke tijd te overbruggen. Het omgaan met de doos kan cruciaal zijn voor de overwinning. De hond moet dus worden aangeleerd om dit correct te doen. Dit spel is geschikt voor honden die voldoende motivatie voelen voor balspelletjes.

Gehoorzaamheid

Het mag dan wel een rustigere sport zijn, toch vereist gehoorzaamheid een hoge mate van concentratie en motivatie van hond en baasje. In deze sport moeten basiscommando's beheerst worden zoals "zit", "lig", "aan de voet" of "apporteer".

Duiken

Dit is een relatief nieuwe sport, die erg populair is in de Verenigde Staten, waar de sport begon onder de naam Dock Diving. In deze sport springen de honden van een helling een zwembad in om een speeltje te gaan halen. De winnaar is degene die het verst duikt. Maakt u zich geen zorgen voor de deelnemers: aan de staart te zien hebben ze er een enorm plezier in.

Frisbee

Frisbee is een hondensport die de moeite waard is, hoewel deze term eerder doet denken aan een hobby die wordt beoefend in een park! De sport ontstond in het begin van de jaren 1970, toen ook de frisbeesport voor mensen steeds meer aan populariteit won. Het "zoeken en apporteren" vormt de basis van de sport. In wedstrijden gaat het erom een parcours tegen de tijd af te leggen: een team van een hond en een gooier proberen een zo groot mogelijk aantal keren de frisbee te gooien en te vangen in een bepaalde tijdspanne. Meestal duurt elk parcours een minuut.