Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One
Gelukkige hond zittend op het gras met een tennisbal.

In beweging blijven met je hond bij warme temperaturen

leestijd: 5 min
Purina One
Aangeboden door PURINA ONE®​ Chien

Beweging

De zomer is een heerlijke tijd om buiten met uw kleine hond te bewegen, maar vergeet niet dat uw hond oververhit kan raken. Als u weet wat de tekenen zijn van oververhitting, kunt u zich erop voorbereiden en meteen stappen ondernemen als uw hond hulp nodig heeft.

Wanneer honden gevraagd worden om in warm weer buiten activiteiten te doen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Wanneer een hond verwacht wordt zich snel aan te passen aan temperatuursveranderingen, kan de hond sneller last krijgen van warmtestress.

Anders dan mensen kunnen honden hun lichaamstemperatuur niet regelen door te zweten. De enige plaats waar een hond zweet is rond de kussentjes op zijn poten. Naarmate de lichaamstemperatuur van een hond toeneemt, kan het gevaar op oververhitting gaan van een ongemakkelijk gevoel tot een levensbedreigende situatie. De meeste honden kunnen hun lichaamstemperatuur goed controleren, behalve wanneer hun temperatuur een kritiek niveau overstijgt. In extreme gevallen zou een hond kunnen sterven aan oververhitting.

Hijgen is het eerste teken van oververhitting. Hoewel het een doeltreffende kortetermijnoplossing is, is het op lange termijn een ondoeltreffende methode om de lichaamstemperatuur te verlagen omdat hijgen energie verbruikt en dus bijkomende warmte veroorzaakt.

Snel ademhalen, schaduw zoeken, niet gemotiveerd zijn en een wankele gang zijn tekenen van warmtestress. Let goed op veranderingen in het gedrag van uw hond. Als u een van onderstaande gedragingen opmerkt, moet u alle activiteit stopzetten, onmiddellijk uw hond afkoelen en dringend een dierenarts raadplegen:

  • Zwaar, overmatig hijgen.
  • Rusteloosheid.
  • Overmatig kwijlen.
  • Instabiliteit en gebrek aan coördinatie.
  • Dieprode of paars gekleurde tong en tandvlees.
  • Snelle hartslag.
  • Flauwvallen of een beroerte.

U kunt een oververhitte hond afkoelen door een mengsel van koud water en schoonmaakalcohol te wrijven onder hun voorpoten en in de lies. Gebruik geen schoonmaakalcohol als er open wondjes, zweren of ontstoken gebieden zijn. Probeer uw hond wat fris water te laten drinken maar forceer niets, dit kan immers de bloedvaten doen samentrekken.

Als u graag buiten beweegt met uw hond in de zomer, wees dan slim, bewust en proactief. Eenvoudige dingen kunnen een groot verschil maken voor uw kleine hond.

Tips om slim buiten te bewegen in de zomer