Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Logo Purina One
Gelukkige hond zittend op het gras met een tennisbal.

In beweging blijven met je hond bij warme temperaturen

leestijd: 5 min
Logo Purina One
Aangeboden door PURINA ONE®​ Chien

Beweging

De zomer is een heerlijke tijd om buiten met uw kleine hond te bewegen, maar vergeet niet dat uw hond oververhit kan raken. Als u weet wat de tekenen zijn van oververhitting, kunt u zich erop voorbereiden en meteen stappen ondernemen als uw hond hulp nodig heeft.

Wanneer honden gevraagd worden om in warm weer buiten activiteiten te doen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Wanneer een hond verwacht wordt zich snel aan te passen aan temperatuursveranderingen, kan de hond sneller last krijgen van warmtestress.

Anders dan mensen kunnen honden hun lichaamstemperatuur niet regelen door te zweten. De enige plaats waar een hond zweet is rond de kussentjes op zijn poten. Naarmate de lichaamstemperatuur van een hond toeneemt, kan het gevaar op oververhitting gaan van een ongemakkelijk gevoel tot een levensbedreigende situatie. De meeste honden kunnen hun lichaamstemperatuur goed controleren, behalve wanneer hun temperatuur een kritiek niveau overstijgt. In extreme gevallen zou een hond kunnen sterven aan oververhitting.

Hijgen is het eerste teken van oververhitting. Hoewel het een doeltreffende kortetermijnoplossing is, is het op lange termijn een ondoeltreffende methode om de lichaamstemperatuur te verlagen omdat hijgen energie verbruikt en dus bijkomende warmte veroorzaakt.

Snel ademhalen, schaduw zoeken, niet gemotiveerd zijn en een wankele gang zijn tekenen van warmtestress. Let goed op veranderingen in het gedrag van uw hond. Als u een van onderstaande gedragingen opmerkt, moet u alle activiteit stopzetten, onmiddellijk uw hond afkoelen en dringend een dierenarts raadplegen:

  • Zwaar, overmatig hijgen.
  • Rusteloosheid.
  • Overmatig kwijlen.
  • Instabiliteit en gebrek aan coördinatie.
  • Dieprode of paars gekleurde tong en tandvlees.
  • Snelle hartslag.
  • Flauwvallen of een beroerte.

U kunt een oververhitte hond afkoelen door een mengsel van koud water en schoonmaakalcohol te wrijven onder hun voorpoten en in de lies. Gebruik geen schoonmaakalcohol als er open wondjes, zweren of ontstoken gebieden zijn. Probeer uw hond wat fris water te laten drinken maar forceer niets, dit kan immers de bloedvaten doen samentrekken.

Als u graag buiten beweegt met uw hond in de zomer, wees dan slim, bewust en proactief. Eenvoudige dingen kunnen een groot verschil maken voor uw kleine hond.

Tips om slim buiten te bewegen in de zomer

Voorzie volop fris water

Zorg ervoor dat uw huisdier altijd toegang heeft tot fris water. Bij beweging buiten neemt u best altijd water mee om uw hond gehydrateerd te houden. Uitdroging heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van een hond en komt snel voor. Moedig uw hond aan te drinken door zijn voeding in water te drenken en na het bewegen ijsblokjes te geven. Een goed gehydrateerde hond heeft een goede bloedsomloop en een goed bloedvolume en is beter uitgerust om zich aan te passen aan de vereisten van lichaamsbeweging. Vermijd zeewater aan het strand. Daardoor krijgt uw hond nog meer dorst en droogt hij sneller uit.

Schaduw is belangrijk

Zorg ervoor dat uw hond beschermd is tegen warmte en zonneschijn. Als uw hond buiten zit, zorg er dan voor dat hij schaduw heeft maar vermijd afgesloten kennels. Schaduw van bomen en een zeil is een goede optie daar deze de luchtstroom niet tegenhoudt.

Laat nooit een hond achter in een geparkeerde auto

Zelfs als de ramen opstaan en uw auto in de schaduw is geparkeerd, mag u uw huisdier nooit in een auto achterlaten. De temperatuur stijgt snel naar een gevaarlijk niveau en dat kan dodelijk zijn. Wanneer de buitentemperatuur 21°C is, wordt het na 10 minuten in de auto al 32°C en de temperatuur zal blijven stijgen.

Beperk lichaamsbeweging op warme dagen

Honden met overgewicht en hondenrassen met korte neuzen vertonen meer risico op hartproblemen bij lichaamsbeweging in warm weer. U moet altijd uw dierenarts raadplegen vooraleer u met een fitnessprogramma begint. Voor alle honden moet u de beweging beperken op warme dagen en de intensiteit en duur ervan aanpassen aan de buitentemperatuur. Kies de vroege ochtend of de avonduren voor lichaamsbeweging en las frequent een pauze in. Vermijd ook warme oppervlakken zoals asfalt. Dat kan de pootkussentjes van uw hond verbranden.

Hou uw hond koel, binnen en buiten

Voeg eens ijs toe aan de waterkom van uw hond. Als uw hond graag zwemt, is rondlopen in koud water een goede manier om hem koel te houden op warme dagen. Een andere manier om uw hond koel te houden, is met een verfrissende wrap of vest als hij kleding verdraagt. Als u deze specifiek ontworpen kledingstukken in koud water drenkt, blijven ze meestal koel (en vaak ook droog) gedurende drie dagen. Een alternatieve optie is om een natte, koele handdoek rond hun lichaam te wikkelen.

Vergeet de speciale zonnemelk niet

Honden met een witte vacht en vooral met wit gekleurde oren hebben meer risico op huidkanker. Houd de kwetsbare delen van hun lichaam afgedekt of gebruik speciale hondenzonnemelk voor de topjes van hun oren, vachtvrije buik en andere plaatsen waar de vacht maar dun is.

Overweeg een trimbeurt voor de zomer

Bespreek met uw dierenarts of uw hond baat zou hebben bij een trimbeurt in warm weer. Soms is een scheerbeurt de meest verstandige manier om uw hond met lang haar in de warmere maanden koel te houden, maar sommige rassen hebben een specifieke ondervacht die bedoeld is om hen koel te houden in de zomer en warm in de winter. Als die wordt afgeschoren, kan het zijn dat die niet effectief teruggroeit.

Doe aan parasietpreventie

Zorg ervoor dat uw hond vrij is van externe parasieten zoals vlooien en teken. Het is een must om de vacht van uw hond regelmatig te verzorgen, vooral in de zomer.

Hou uw woning koel & comfortabel

Voorzie voor het comfort van uw hond verschillende temperatuurzones in uw huis. Laat uw hond vrij rondlopen zodat hij zelf kan kiezen wat hem het beste past. Vertrouw niet op een ventilator om uw huisdier koel te houden. Honden zweten vooral via hun pootkussentjes en ventilators koelen honden niet zo doeltreffend af als mensen.