Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Adventuros
Hond zittend op de berg met man

Reizen met je hond: de volledige checklist

leestijd: 5 min
Adventuros
Aangeboden door Adventuros

Je hond moet niet thuisblijven terwijl jij op vakantie gaat. Waarom zou hij? Hij kan zelfs een uitstekende reisgenoot zijn! Er zijn veel hondvriendelijke hotels en vakantiebestemmingen over heel de wereld. Ontdek hier wat je moet weten over reizen met je hond en de wereld ligt voor je open.

Reizen met je hond gaat het gemakkelijkst als je alles ruim op voorhand begint voor te bereiden. De overnachtingen en de reis kunnen maanden van tevoren geboekt worden. Ook het papierwerk kan je dan al in orde brengen. Zo kan je ontspannener op reis en kunnen jullie beiden meer genieten.

Als je geen buitenlandse reis maar een binnenlandse vakantie plant, is alles natuurlijk nog eenvoudiger. Het volstaat dat je een paar simpele dingen voor ogen houdt en het reizen met de hond zal echt vlot verlopen. Vink af of je aan alles in onderstaande lijst gedacht hebt, en als dat het geval is, is het enige waar je nog moet aan denken, de voorpret voor je aanstaande reis.

Gezondheids- en veiligheidsmaatregelen voor reizen met je hond

Wanneer je met je hond naar een nieuwe bestemming reist, komen de gezondheid en de veiligheid van je huisdier op de eerste plaats. Dat alleen al kan veel hondenbaasjes van hun reisplannen doen afzien, maar in feite is het helemaal niet moeilijk. Hier vind je enkele zaken waarop je moet letten.

Al maanden voor je vertrek naar de dierenarts  

Zeker voor buitenlandse vakanties is het belangrijk dat je je vakantieplannen 7 tot 8 maanden op voorhand bespreekt met je dierenarts. Dan heb je zeker tijd genoeg om te voldoen aan eventuele verplichtingen.

Op de datum van je reis moeten de inentingen nog geldig zijn en mogelijk zijn er specifieke vaccinaties verplicht in het land van bestemming. Denk erom dat je, al naar gelang je bestemming, mogelijk ook attesten moet kunnen voorleggen.

Hondenverzekering kan je hachje redden

Zoek een polis die noodgevallen dekt voor het geval dat je hond een dierenarts nodig heeft in het buitenland. Er zijn zelfs polissen die een deel van de annuleringskosten of de hondenopvang dekken als jij opgenomen wordt in het ziekenhuis.

Nu al gegevens van dichtbijgelegen dierenartspraktijken noteren

Een lokale dierenarts kan je helpen bij al je kleine en grote gezondheidsvragen. Noteer dus zeker het adres en de contactgegevens van enkele dichtbijgelegen dierenartspraktijken voor je met je hond op reis vertrekt.

De basiszaken niet over het hoofd zien

Hoe je ook wilt reizen, er zijn een aantal basiszaken die je niet mag vergeten. Je hond kan veel lichaamsvocht verliezen door te hijgen. Neem dus zeker een kom en voldoende water mee, zodat je hond niet gedeshydrateerd geraakt.

En vergeet ook niet genoeg poepzakjes mee te nemen, want de basisbehoeften veranderen niet als je op reis bent.

Microchip registreren

Het is belangrijk dat je hond een microchip heeft en geregistreerd is. Veel huisdieren durven al eens onverwachts op avontuur trekken. Wat als je hond zich op vakantie laat verleiden door nieuwe indrukken en jou uit het oog verliest? Zeker in het buitenland! Je wilt natuurlijk alles doen om de kans dat jullie herenigd worden, te maximaliseren!

Via de chip en de bijbehorende registratie in de databank kan de eigenaar van een verloren gelopen hond opgespoord worden. Zorg er daarom voor dat je gegevens in de DogID-databank actueel zijn. Het microchippen en registreren van honden is in België al sinds eind 2014 verplicht voor honden die bij particulieren geplaatst worden. Als je een oudere hond hebt die nog geïdentificeerd is door middel van een tatoeage, zal je voor een buitenlandse reis mogelijk nog een microchip moeten laten plaatsen. Raadpleeg de site dogid.be en vraag zo nodig meer informatie aan je dierenarts.

Levensfase en gezondheid van je hond in acht nemen

Alle baasjes willen hun leuke momenten delen met hun viervoeters. Maar soms kan het beter zijn dat ze een deel van de pret missen, zeker als er een vliegtuigreis komt bij kijken. Is jouw hond jonger dan drie maanden of juist al oud, of drachtig of ziek? Dan kan je beste vriend de reis misschien niet goed aan. Als je twijfelt, vraag dan advies aan je dierenarts.

Een reis met de hond boeken

Als je met je hond op reist trekt met de auto, het vliegtuig, de trein of de bus zijn er een aantal zaken die je in het achterhoofd moet houden om de reis veiliger en ontspannender te maken voor zowel jezelf als je huisdier.

Tips voor overnachtingen met je hond

Zowel in binnen- als buitenland zijn er nu veel hondvriendelijke hotels en andere overnachtingsmogelijkheden naar ieders smaak en budget.

Jouw hond kan misschien ook genieten van een georganiseerde hondenvakantie waar jij samen met andere hondenliefhebbers onder leiding van een gekwalificeerd instructeur deelneemt aan speciale hondenactiviteiten en -sporten.

Vraag na of honden welkom zijn in je accommodatie en als je bij andere mensen thuis verblijft, informeer dan vooraf naar de uitlaatmogelijkheden voor je hond.

Houd er ook rekening mee dat de aanwezigheid van andere huisdieren (zowel tijdens de reis als op je bestemming) het gedrag van je hond kan beïnvloeden. Misschien wil je hond achter de huiskat van je B&B jagen of blaft hij naar de andere aanwezige honden.

Regels voor buitenlandse reizen met je hond

Om buitenlandse reizen met een huisdier gemakkelijker te maken, gelden binnen de EU in elk land grotendeels dezelfde regels. Als je aan de eisen voldoet, kan je tussen deze landen reizen zonder dat je hond in quarantaine moet.

Voor alle EU-landen geldt dat je hond geïdentificeerd (gemicrochipt of, in sommige gevallen, getatoeëerd) en geregistreerd moet zijn en moet beschikken over een EU-dierenpaspoort. Verder moeten de inentingen in orde zijn. De inenting tegen rabiës (hondsdolheid) moet minstens 21 dagen voor de reis toegediend zijn en de chip moest al ingebracht zijn voor die inenting werd toegediend. Je moet niet alleen controleren of de rabiësvaccinatie op papier nog geldt, maar ook of ze goed is aangeslagen. Ga ten vroegste 30 dagen na de rabiësinenting terug naar je dierenarts voor een bloedonderzoek (titerbepaling).

In sommige Europese landen gelden aanvullende regels. Zo kan een wormenbehandeling vereist zijn of kunnen bepaalde hondenrassen geweerd worden.

Landen die geen lid zijn van de EU, hanteren elk hun eigen regels voor de invoer van huisdieren. Informeer je vooraf goed en denk erom dat je niet alleen moet voldoen aan de regels van je land van bestemming maar ook van elk land waar je doorreist! Als de papieren van je hond niet in orde zijn, kan de douane je huisdier "aanhouden". Het kan zijn dat hij dan in quarantaine moet tot hij voldoet aan de gezondheidsvoorschriften.

De regels kunnen ook veranderen, het is dus belangrijk dat je je goed informeert voor je vertrek. Een overzicht van de invoereisen per land vind je hier http://www.favv-afsca.fgov.be

Je hond thuis laten

Natuurlijk kunnen niet alle honden even goed mee op reis. Als je hond te oud of ziek is, of als hij bang is van kleine ruimtes of tijdens het reizen, kan je hem misschien beter thuislaten bij een betrouwbare dogsitter of naar een hondenhotel brengen.Je kan kiezen uit vele opvangmogelijkheden, al naargelang je budget. Er is altijd wel een passende oplossing voor jouw situatie en jouw hond.

Laat de beslissing of je hond al dan niet meegaat op vakantie, afhangen van hetgeen het best is voor hem. Zolang je hond gelukkig is, zal jij een fantastische vakantie beleven! 

Als je meer informatie wenst over reizen met je hond of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.