Your Pet, Our Passion.
Comment choisir un chat a adopter en refuge ?

Hoe een kat kiezen in een asiel?

leestijd: 8 min

Denk goed na voor je een kat in huis haalt, want er hangen heel wat verplichtingen aan vast. Laat het een verantwoorde beslissing zijn. Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, neem dan de tijd om zorgvuldig de juiste kat te kiezen en zijn verwelkoming zo goed mogelijk voor te bereiden.

Als je een kitten in huis neemt, ga je een verplichting aan voor vele jaren. Ga niet over één nacht ijs! Fokkers, asielen en verenigingen, particulieren ... katten die op zoek zijn naar een nieuwe thuis, vind je zowat overal.

Een kat in huis halen: een niet te verwaarlozen verantwoordelijkheid 

Bedenk voordat je een kat in huis haalt dat katten vaak moeilijker op te voeden zijn dan honden. Het zou jammer zijn als je nu impulsief handelt en daar achteraf spijt van krijgt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de geadopteerde katten in de loop van het volgende jaar opnieuw worden afgestaan. Dat is natuurlijk het slechtst denkbare scenario voor de toekomst van het dier.
Zorg dus dat je zeker van je stuk bent als je een kat in huis haalt en bereid je voor om je verantwoordelijkheid op te nemen in de komende jaren (katten hebben een levensverwachting van ongeveer veertien jaar, maar sommige katten worden twintig jaar of ouder).
Om er zeker van te zijn dat het in huis halen van een kat een weloverwogen keuze is, heeft Purina een gids gemaakt waarmee toekomstige kattenbezitters kunnen controleren of ze voldoen aan alle voorwaarden, en dat voor de rest van het leven van het dier. 
Purina helpt je het kattenras te vinden dat past bij jouw levensstijl.

Een kater of een kattin?

Als je kat gecastreerd of gesteriliseerd is, al naargelang het geval, zal hij zeker een uitstekend gezelschapsdier zijn. Katers gedragen zich niet heel anders dan kattinnen. Toch worden er ook enkele verschillen opgemerkt:

  • Kattinnen zijn soms aanhankelijker en katers onafhankelijker, maar het omgekeerde kan ook waar zijn.
  • Over het algemeen zijn katers iets groter dan kattinnen. 
  • Een niet-gecastreerde kater kan ongewenst gedrag vertonen: hij kan geneigd zijn om te gaan zwerven, op verschillende plaatsen urineren en daarbij een sterke geur achterlaten, gevechten beginnen (wat de overdracht van ziekten en allerlei verwondingen in de hand werkt).
  • Een niet-gesteriliseerde kattin kan veel miauwen en proberen te ontsnappen als ze krols is. Kattinnen kunnen zich al op heel jonge leeftijd voortplanten. Ongeplande nestjes kunnen je veel geld kosten en ook veel werk met zich brengen.
  • Als je al katten hebt, kun je je laten leiden door hun geslacht bij het kiezen van het geslacht van de nieuwe kat. Als je al een sociale (gecastreerde) kater hebt, kan een jonge (gesteriliseerde) kattin de beste keuze zijn voor hem en voor jou.
  • De sterilisatie van een kattin kost meer dan de castratie van een kater, vooral als de kattin al zwanger is. De meeste asielen laten hun katten steriliseren voordat ze ter adoptie worden aangeboden.
  • Katers vinden over het algemeen sneller een nieuw thuis dan kattinnen. Dat komt waarschijnlijk doordat ze vaak speelser zijn en adoptanten over het algemeen een actief, nieuwsgierig gezelschapsdier willen.

Een heel speelse kat adopteren?

De overgrote meerderheid van de adoptanten die een kat komen zoeken in asielen en bij verenigingen, willen een 'aanhankelijk', 'speels' dier dat er 'gelukkig' uitziet. De actiefste en liefste kittens worden doorgaans het snelst geadopteerd.

Maar pas op als je je hart laat inpalmen door een zeer levendige kitten. Die energiebundeltjes zijn soms moeilijker op te voeden. Bezitters van een hyperactieve kat, die op de tafels springt, zijn nagels overal in zet en binnen markeert, zouden vaak willen dat ze een rustigere kat hadden!

Zijn de kleur en het ras belangrijk bij het kiezen van een kat?

Asielmedewerkers weten dat zwarte katten moeilijker een nieuwe eigenaar vinden dan andere katten. Ook studies tonen aan dat katten met een lichte vacht het asiel sneller verlaten dan donkerder dieren, zeker als het gaat om volwassen katten. Van witte katten wordt gedacht dat ze vriendelijker zijn dan zwarte katten, hoewel er geen bewijs is dat deze overtuiging staaft.

Als er raskatten beschikbaar zijn in het asiel, worden die over het algemeen sneller geadopteerd dan andere katten. Als er verschillende raskatten zijn, zijn Siamese katten het populairst. Daarna volgen de Perzische katten, de blauwe russen en de ragdolls.

Een kitten in huis halen

Kittens zijn echte hartendieven, het is moeilijk eraan te weerstaan! Ze zijn tegelijk lief, speels, ondeugend en nieuwsgierig. Maar ze vragen ook veel aandacht en toezicht: ze halen kattenkwaad uit, moeten opgevoed worden, willen spelen enz. Kun jij de nodige tijd en energie investeren in de zorg voor een kitten? Bovendien is het niet iedereen gegeven om een kitten goede manieren bij te brengen.

Als je een kitten in huis wilt nemen, maak je in de lente de meeste kans er eentje te vinden. Bezoek verenigingen en asielen, laat aan je omgeving weten dat je een kitten zoekt en raadpleeg online zoekertjessites. Als je een raskat wilt, neem dan contact op met een fokker.
Er is wettelijk bepaald dat een kitten minstens twaalf weken oud moet zijn, voor hij het nest mag verlaten. Op die leeftijd is de kitten al gespeend en zindelijk.

Een volwassen kat adopteren

Volwassen katten kunnen ook speels en zeer aanhankelijk zijn, maar vergeet niet dat ze emotionele bagage kunnen hebben, zeker als ze een slechte start in het leven gehad hebben. Wat je kat zijn achtergrond ook is, zijn persoonlijkheid is al gevormd voor hij bij jou aankomt.
Je kunt misschien informatie krijgen over zijn vorige eigenaar of het asiel waarin hij verblijft, zodat je min of meer weet wat je kunt verwachten (gebruik van de kattenbak, voedingsvoorkeuren, persoonlijkheid enz.) en hoe je je kat kunt helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe leven. 

Een oudere kat adopteren

De meeste adoptanten geven de voorkeur aan een jonge kat. Oudere katten blijven gemiddeld zes keer langer in het asiel dan kittens. Toch kan een senior kat zich perfect aanpassen aan een nieuwe leefomgeving. Bovendien zijn oudere katten, in tegenstelling tot kittens, waarschijnlijk al vertrouwd met de regels van het leven in een gezin en al zindelijk.

Een oude kat is ook rustiger dan een jonge. Als je in een appartement woont, zal een oude kat het waarschijnlijk beter aanvaarden dat hij niet naar buiten mag, zeker als hij al lang in een asiel verblijft.

Het is een delicaat onderwerp, maar veel oudere mensen durven niet goed een kat te adopteren, omdat ze bang zijn dat de kat hen zal overleven of dat ze de kat niet mee kunnen nemen als ze moeten verhuizen naar een bejaardentehuis waar geen huisdieren toegelaten zijn. Als je een ouder dier adopteert, stelt dat probleem zich minder, aangezien de verplichting om voor de kat te zorgen dan beperkter is in de tijd.

In Frankrijk zijn er veel volwassen en oudere katten op zoek naar een nieuw liefdevol thuis. Voor meer informatie over het adopteren van katten kun je contact opnemen met de SPA, avarefuge76.

Formaliteiten voor het adopteren van een kat

Zelfs een kat die gratis weggegeven wordt, moet geïdentificeerd worden met een microchip. Samen met je kat moet je zowel van het asiel als van een fokker, verschillende documenten meekrijgen: een paspoort, een overdrachtsverklaring, een gezondheidspas en algemene informatie over hoe je voor een kat moet zorgen.

Het is nooit te vroeg om te denken aan een verzekering voor het geval je kat ziek wordt of een ongeval heeft. Je kunt kiezen uit verschillende formules en een verzekering afsluiten is goedkoper als je kat nog jong is. Een huisdierverzekering kan het leven van een huisdier redden als zijn eigenaar niet in staat is de kosten van de verzorging zelf te dragen.

Als je een kat adopteert bij een vereniging of asiel, zul je een inlichtingenfiche moeten invullen en een adoptieovereenkomst moeten ondertekenen. Je zult ook een identiteitsbewijs, een attest van hoofdverblijfplaats en een inkomstenbewijs moeten voorleggen. Om de kosten van de sterilisatie/castratie en vaccinatie te dekken, kan een adoptievergoeding gevraagd worden: bij de SPA bedraagt de adoptievergoeding zo'n 90 euro.

Wat moet je in huis hebben voor de komst van de kat? 

Zorg ervoor dat je alles in huis hebt om je kat goed te verwelkomen: een comfortabele mand, drink- en eetbakjes, een kattenbak als je kat binnen zijn behoefte moet doen, een borstel passend bij zijn vachttype, speeltjes enz.
Denk ook aan de inrichting van je huis: creëer plekken waar je kat kan klimmen en rusten, en ruim alle rondslingerende voorwerpen op die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn (naalden, medicijnen enz.).

Goed zorgen voor een oude kat

90 % van de katten ouder dan 12 jaar heeft artrose. Deze ziekte leidt tot een ontsteking van de gewrichten. Als je een oude kat adopteert, geef hem dan een heel comfortabele mand in een warm hoekje waar geen tocht is. Op een hoge ligplaats voelt een kat zich veel meer op zijn gemak. Zorg ervoor dat zijn slaapplaats gemakkelijk toegankelijk is. Zorg eventueel voor 'opstapjes' die je kat kan gebruiken om naar zijn hoger gelegen slaapplaats te gaan, zonder geplaagd te worden door pijn. Zet bijvoorbeeld een krukje neer, of een laag meubel dat je kat kan gebruiken als 'opstapje' om naar boven te klimmen.

Sommige oude katten zijn niet meer soepel genoeg om zelf in te staan voor een goede lichaamsverzorging. Ze zullen genieten van een dagelijkse borstelbeurt, op voorwaarde dat je zacht te werk gaat.