Is mijn kat gezond?

Is mijn kat gezond?
Is mijn kat gezond?
Is mijn kat gezond?

De lichamelijke conditie van uw kat controleren

Een lichaamsconditiescore is een cijfer van 1-9 dat aan het lichaamstype van uw kat wordt toegewezen. Hierbij is 1 veel te licht en 9 veel te zwaar. Idealiter moet uw kat een score van rond de 5 hebben, het gezondste gewicht voor een kat. U kunt onze lichaamsconditietool gebruiken lichaamsconditietool

Vóór u begint

Geef uw kat een heleboel liefde en aandacht voordat u begint zodat hij zich ontspant. Vervolgens kunt u de gezondheid en lichamelijke conditie van uw kat beoordelen. Blijf uw kat zachtjes aaien terwijl u bezig bent. Mogelijk heeft uw kat het dan niet eens in de gaten dat hij onderzocht wordt!

Nu heeft u de lichamelijke conditie van uw kat gecontroleerd. Zo eenvoudig was het! Hopelijk is uw kat in topvorm, maar mocht u zich ergens zorgen over maken, neem dan contact op met uw dierenarts of ons PetCare Team.
Wanneer u deze eenvoudige stappen in uw normale verzorgingsroutine opneemt, zorgt dit voor een gelukkige, gezonde kat met een ideaal gewicht en een ideale lichaamsconditiescore in al zijn levensfasen.

Lichaamsconditiescore: Gids voor beoordelen van katten

Om te beginnen kunt u gewoon naar uw kat kijken. U kunt een snelle visuele controle uitvoeren om te bepalen of uw kat een gezond gewicht heeft. Probeer deze controles:
• Profiel: kijk van de zijkant naar uw kat, terwijl deze recht staat en u zich op dezelfde hoogte bevindt. Zo kunt u buik, poten en postuur goed bekijken.
• Van boven: kijk op uw kat neer, terwijl deze staat. Zo kunt u de taille en rug goed bekijken.
Houd rekening met het ras van uw kat wanneer u deze controles uitvoert. Sommige rassen zijn van nature slanker dan andere, zoals Siamese rassen. Katten hebben ook meestal geen overtollig gewicht op hun kop, dus maakt u zich geen zorgen als hun snoet te dun of te mollig oogt! Deze verschillen maken uw huisdier juist uniek.
Nadat u uw kat visueel hebt beoordeeld, moet u praktisch aan de slag. Dit zijn de drie belangrijkste punten die u moet controleren.

Ribben

Laat uw handen zachtjes over de ribbenkast van de kat gaan, alsof u hem stevig aait. U moet de ribbenkast voelen zonder te hard te moeten drukken. Als u merkt dat botten uitsteken, of als u druk moet uitoefenen om de ribben te voelen, is het gewicht van uw kat mogelijk te laag of te hoog.
De ribbenkast van uw kat mag niet door zijn vacht te zien zijn. Afhankelijk van de lengte van hun vacht kunt u soms echter de contouren zien.

Taille

Laat uw handen zachtjes van de ribben naar beneden naar de taille gaan. Dit is een gevoelig gebied, dus wees voorzichtig! Voel zachtjes langs hun taille en beweeg richting de heupen. Dit voelt zo'n beetje als een zandloper. Een kat met overgewicht heeft deze vorm mogelijk niet.
U moet uw handen gebruiken om de taille van uw kat te controleren, omdat deze vaak verborgen zit onder zijn vacht. Het is dus mogelijk dat u dit niet goed kunt beoordelen door er enkel naar te kijken.

Buik

Nadat u de taille van uw kat hebt gecontroleerd, kunt u naar zijn buik kijken. Voor sommige katten is de buik verboden gebied, dus ga zachtjes en voorzichtig te werk. Forceer niets als uw huisdier aangeeft dat u niet aan zijn buik mag komen.
Als u de buik van uw kat mag voelen, merkt u een mooie rechte lijn naar hun heupen. Katten hebben vaak een klein zacht vetkussentje op hun maag. Dit is normaal, maar zorg ervoor dat het zo blijft! U moet kunnen zien dat uw kat overgewicht heeft als hun buik omlaaghangt en heen en weer zwaait bij het lopen.