Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

Technisch communicatiemanager en dierenarts @Purina

Jenifer
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Waarom wordt een gemengde voeding aanbevolen? Wat moet ik doen als ik mijn huisdier zowel droog- als natvoer wil geven?

 

Veel dierenliefhebbers vinden droogvoer handiger, maar ook natvoer of een combinatie van beide heeft een aantal voordelen. Het is algemeen bekend dat water een essentiële voedingsstof is en dat watertekort op zeer korte termijn problemen veroorzaakt. Water drinken is voor katten en honden doorgaans de voornaamste bron van hydratatie. Maar ook natvoer kan de vochtbalans op peil houden, vooral bij dieren die niet zoveel drinken, zoals vaak bij katten het geval is. Huisdieren die natvoer eten, produceren meer urine. Dat is vooral belangrijk als ze aanleg hebben voor aandoeningen van de urinewegen, zoals idiopathische cystitis bij katten of nierstenen bij zowel katten als honden. Gemengde voeding heeft het bijkomende voordeel dat je huisdier zo zal wennen aan zowel droog- als natvoer. Dat is vooral van belang voor volwassen katten, die niet zo snel nieuw voedsel zullen uitproberen, en wanneer natvoer wordt aanbevolen in geval van aandoeningen van de urinewegen, obesitas of andere gezondheidsproblemen.

Het watergehalte van droogvoer bedraagt minder dan 14%, terwijl natvoer minstens 60% water bevat. Dat betekent dat natvoer tot 5 of 6 keer meer water bevat dan droogvoer. De verschillen in watergehalte hebben ook een invloed op de energie-inhoud van de voeding. Zo bevat droogvoer drie keer meer calorieën dan natvoer.

Hoewel het perfect mogelijk is om met compleet en evenwichtig natvoer in de volledige energiebehoefte van je hond of kat te voorzien, is het vaak duurder. Dat komt omdat er een grotere hoeveelheid van nodig is om dezelfde energie te leveren. Daarom kan een combinatie van droog- en natvoer (= gemengde voeding) niet alleen voor gezonde huisdieren een perfecte optie zijn, maar ook voor huisdieren die last hebben van gezondheidsproblemen, zoals aandoeningen van de urinewegen (waar natvoer helpt om de urine te verdunnen) of obesitas (waar natvoer helpt om het volume van de voeding te vergroten).

Wil je je huisdier gemengde voeding geven, bekijk dan zeker de voedingsrichtlijnen van Purina. Je vindt deze terug op het etiket van al onze merken die zowel nat- als droogvoer aanbieden. En vergeet voor meer informatie ook niet het advies te vragen van je dierenarts.