Your Pet, Our Passion.
Eigenaar houdt hond vast in een park

Welk type hondeneigenaar ben jij? Quiz!

leestijd: 5 min

Het is vaak makkelijk om te denken over het leven BD en AD ('voor hond' en 'na hond') en aan te nemen dat elke hond die je in huis haalt je leven op dezelfde manier zal veranderen. Dit is absoluut niet waar en het is de reden waarom veel honden in reddingsorganisaties terechtkomen of gewoon ongelukkig zijn (samen met hun eigenaar). Er zijn verschillende soorten hondeneigenaren, net zoals er verschillende soorten hondenrassen zijn met verschillende behoeften. Het is dus belangrijk om de juiste match te vinden: een hond waarvan de behoeften passen in jouw leven en jouw verwachtingen, zodat jullie samen gelukkig kunnen zijn.

Vaak kijken we alleen naar het hondengedeelte van dit matchmakingproces, maar het is belangrijk om ook naar de andere kant van de lijn te kijken en na te denken over wat voor soort hondeneigenaar u gaat worden.

Wees eerlijk als u onze 'Wat voor type hondeneigenaar bent u?' quiz doorloopt. Er zijn geen goede of foute antwoorden, maar het kan je wel helpen om je perfecte hondenpartner te vinden.

V1: Honden houden van het buitenleven! Wat is jouw mening over het buitenleven?

a) Ik ben er dol op! Kan niet wachten om buiten te zijn, wandelen, ontdekken... en hou er niet van om in huis opgesloten te zitten.
b) Ik geniet van een dagelijkse wandeling (vooral als het mooi weer is), maar niet te inspannend voordat ik weer thuis ben om te ontspannen.
c) Zolang het niet nat of koud is, is het goed.
d) Sorry... ik ben een binnenmens.

V2: Je moet je huis puppyproof maken! Hoe trots ben je op je huis?

a) Zolang mijn huis comfortabel en hygiënisch is, maakt de rest niet zoveel uit.
b) Ik hou van opgeruimde dingen die op hun plaats staan - hoewel ik het soms wel een dag of twee een beetje rommelig kan vinden.
c) Ik overdrijf niet, maar ik wil wel graag dat alles opgeruimd en schoon is.
d) Ik ben een beetje een 'schoonheidsfreak' en ben pas gelukkig als alles brandschoon is. 

V3: Honden rennen graag rond! Hoe ziet het ideale hondenbezit er voor jou uit?

a) Mijn hond gaat absoluut overal met me mee naartoe en ik kijk ernaar uit om betrokken te raken bij nieuwe hondenactiviteiten en -sporten.
b) Mijn hond zal een actief deel van het gezin zijn en ik kijk ernaar uit om meer te bewegen en te trainen, maar ik heb ook een leven daarbuiten.
c) Mijn hond zal in het gezin moeten passen - hoewel ik weet dat ik wel wat zal moeten wandelen.
d) Mijn leven verandert niet - er komt alleen een hond in. 

V4: Alle honden hebben training nodig - wat vind je daarvan?

a) Ik kan niet wachten! Puppycursussen, socialisatiecursussen, pubercursussen, doorlopende hondentraining en hondenactiviteiten en -sport... ik wil het allemaal doen.
b) Training maakt deel uit van het hondenbezit en ik weet dat het helpt om de band tussen hond en persoon op te bouwen, dus ik schrijf me meteen in voor lessen.
c) Ik weet dat ik mijn hond moet trainen maar het is niet iets waar ik zo enthousiast over ben.
d) Ik heb er echt geen zin in en per slot van rekening kunnen honden ook zonder training gewoon doormodderen.

V5: Wat vindt je van hondenhaar?

a) Ik vind het echt niet erg - en alle honden verharen toch overal? Daar heb je een stofzuiger voor!
b) Een beetje haar hoort bij het hebben van een hond, maar ik wil niet dat alles bedekt is!
c) Ik heb liever dat een hond zijn haar voor zichzelf houdt, maar tegen een beetje heb ik geen bezwaar.
d) Geen sprake van - mijn huis en kleren moeten brandschoon zijn en laten we eerlijk zijn, hondenhaar komt overal.

V6: De meeste honden zijn speels. Is dit iets waar u naar uitkijkt?

a) Ik kan niet wachten om met mijn hond te spelen, nieuwe spelletjes uit te vinden die we samen kunnen doen, plezier te hebben met interactief hondenspeelgoed - en de band tussen ons op te bouwen met spel en spelletjes.

b) Spelen zal een leuk onderdeel zijn van het hondenbezit en ik kijk ernaar uit om zowel een speelkameraad als een metgezel te hebben.
c) Ik weet dat honden van spelen houden - en ik zal tijd vrijmaken om dit met hen te delen.
d) Ik geef mijn hond speeltjes zodat hij zelf kan spelen.

V7: Alle honden hebben verzorging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Is dit iets wat u leuk vindt?

a) Een deel van het hondenbezit is ervoor zorgen dat mijn hond altijd goed verzorgd, klitvrij en schoon is - en daar kijk ik net zo naar uit als naar de andere aspecten van het hondenbezit.
b) Ik vind borstelen niet echt spannend, maar ik weet dat het een belangrijk onderdeel is om een hond gezond en gelukkig te houden, dus het zal deel uitmaken van mijn dagelijkse routine.
c) Ik geef de voorkeur aan een hond die weinig onderhoud nodig heeft en misschien maar een paar keer per week verzorgd hoeft te worden, en daar ben ik wel voor in.
d) Mijn eigen haar kost al genoeg moeite dat ik niet echt veel tijd heb om me ook nog zorgen te maken over het haar van een hond.

V8: Wat vind je van lawaai?

a) Honden blaffen! Ik heb geen naaste buren, dus ik vind het echt niet erg als een hond hondendingen doet.
b) Ik verwacht een beetje geblaf en zolang het niet constant is, vind ik het helemaal niet erg.
c) Ik vind het niet erg, maar er wonen mensen dicht bij me die last kunnen hebben van een blaffende hond, dus ik heb liever een rustige hond.
d) Het gaat mij om de rust en stilte.

V9: Hoeveel gezelschap kun je je hond geven?

a) Mijn hond zal de hele tijd bij me zijn, wat ik ook aan het doen ben, en zal bijna nooit alleen zijn.
b) Ik kan mijn hond meestal overal mee naartoe nemen, maar ik moet af en toe een paar uur alleen zijn, maar ik neem graag een hondenoppas wanneer dat nodig is.
c) Mijn hond zal elke dag een paar uur alleen zijn, maar ik verwacht niet dat dat een probleem zal zijn.
d) Ik werk voltijds, dus de hond zal elke dag alleen gelaten worden, maar in het weekend zal ik er wel zijn.

V10: Honden zijn geweldig als het gaat om het geven van onvoorwaardelijke liefde. Hoe wil je dat tot uitdrukking brengen?

a) Ik wil echte hondenliefde - constant contact, op me zitten, me overal volgen, affectie vragen, likken, knuffelen... alles! Dat is een deel van de reden waarom ik een hond wil.
b) Ik wil graag een hond die me laat zien dat hij van me houdt - dus veel genegenheid, maar niet overdreven, want ik heb een beetje ruimte nodig.
c) Ik ben in voor aaien en genegenheid als ik de tijd heb, maar ik wil geen hond die over me heen ligt.
d) ik wil dat mijn honden een beetje meer op katten lijken - dus een beetje onafhankelijker zijn in hun liefde

Wat voor type hondeneigenaar ben jij? Quiz antwoorden

Man en zijn hond omhelzen oogcontact

Meestal A's

Het lijdt geen twijfel dat je een hond in jouw leven wilt - en je zult de ideale eigenaar zijn voor zowat elke hond die het geluk heeft in jouw leven te komen. Je zou het waarschijnlijk goed doen met veel van de jachthondenrassen, omdat ze jouw liefde voor beweging, spel, training, jouw behoefte aan uitbundige hondse genegenheid zouden delen en zich niet al te veel zorgen zouden maken als ze het buitenleven binnenshuis zouden brengen! 

Meestal B's

Je bent waarschijnlijk net als de meeste hondeneigenaren. Er zijn een aantal onderdelen waar je absoluut van zult houden en die jouw leven zullen verbeteren - en een aantal onderdelen die je zult doen omdat je weet dat ze belangrijk zijn, zowel voor jouw hond als als een verantwoordelijke eigenaar. Er is een enorme variëteit aan hondenrassen die in jouw leven passen, maar er eentje kiezen die meer van de dingen nodig heeft waar je van houdt en minder van de dingen waar je minder van houdt, is de sleutel tot een gelukkig leven samen.

Meestal C's

Een hond kan in je leven passen, maar je moet wel kiezen voor een hondenras dat minder onderhoud vergt op het gebied van beweging, training, verzorging en verzorging. Denk eraan dat alle honden je liefde en aandacht nodig hebben - en minstens één wandeling per dag. Misschien moet je overwegen om een volwassen hond uit het asiel te nemen, omdat je dan precies weet waar ze in zullen opgroeien - en ze zijn veel minder werk dan een puppy in die eerste maanden.

Meestal D's

Je bent echt nog niet klaar voor de realiteit van het hondenbezit. Honden veranderen je leven - en je houdt van het jouwe precies zoals het is. Noch jij, noch je hond zou gelukkig zijn. Overweeg misschien om een kat te nemen (als jouw leven en huis daar geschikt voor zijn) of kom anders elk jaar of zo terug naar deze quiz om te zien of uw antwoorden veranderen.

Doe vervolgens onze hondenras selectie quiz en ontdek welk ras het beste bij jouw levensstijl past.