Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One
gut microbiome

Waarom is mijn kat is ziek en hoe ondersteun ik zijn darmmicrobioom?

leestijd: 3 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Hoe is het darmmicrobioom gelinkt aan een gezonde spijsvertering?

Als je kat in goede gezondheid verkeert, ziet hij er ook goed uit! Je wil natuurlijk zoveel mogelijk mooie momenten beleven samen met je kat. Daarom is het belangrijk dat je goed zorgt voor zijn gezondheid en een van de zaken die daarbij een belangrijke rol spelen, is het darmmicrobioom. Als het darmmicrobioom goed functioneert en alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, zal het de spijsvertering van je kat bevorderen en bijdragen tot zijn algemeen welzijn.

Dus als jij je al eens afgevraagd hebt hoe het komt dat je kat nu weer ziek is, weet dan dat er in zijn spijsverteringsstelsel miljarden bacteriën en microben leven die je kat ziek kunnen maken. Maar ze kunnen ook zijn gezondheid bevorderen. Het komt erop aan een goed evenwicht te vinden tussen de goede en de slechte bacteriën. Daarvoor moet je eerst weten wat het darmmicrobioom is en hoe je het kan ondersteunen zodat je kat een lang leven kan leiden in goede gezondheid.

Wij vertellen je hier alles wat je moet weten:

Wat is het darmmicrobioom?

Het darmmicrobioom maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel. Het is een dynamisch ecosysteem dat alle microscopische bacteriën ('micro-organismen' genoemd) bevat die in het lichaam van je kat leven, evenals hun genen en metabolieten en het milieu waarin ze leven. Daarbij kan het gaan om virussen, schimmels of protozoa. Het is een heel systeem van allemaal zaken die op elkaar inwerken en van essentieel belang zijn voor de gezondheid van je kat.

Net als andere gezelschapsdieren hebben katten nog geen microbioom op het moment dat ze geboren worden. Zodra de kat geboren is, begint het microbioom zich te ontwikkelen. Daardoor is elk microbioom even uniek als de kat zelf, want het evolueert en verandert afhankelijk van de zaken waarmee de kat in contact komt: zijn omgeving, zijn voeding en de personen die hij ontmoet.

Waarom wordt mijn kat ziek als zijn darmmicrobioom niet in evenwicht is?

Katten zijn echte evenwichtskunstenaars, maar om hun darmmicrobioom in evenwicht te houden, hebben ze jouw hulp nodig. Een gezond darmmicrobioom draagt bij tot een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem en biedt bescherming tegen bepaalde ziektes. Bovendien kan een evenwichtig darmmicrobioom de aanmaak van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon, stimuleren. Een goede darmwerking helpt je kat dus zich kiplekker te voelen.

Een evenwichtig darmmicrobioom bestaat uit goede en slechte bacteriën die elkaar in evenwicht houden. Als dat evenwicht verstoord wordt, kunnen de slechte bacteriën zich verspreiden in het spijsverteringsstelsel. Dat kan de kat ziek maken en leiden tot gezondheidsproblemen zoals infecties, diarree of constipatie, een slechte adem of zelfs huidproblemen.

Om een verstoring van dat evenwicht te kunnen voorkomen, moet je de mogelijke oorzaken van een dergelijke verstoring kennen. De volgende zaken zijn enkele voorbeelden van mogelijke verstoorders:

  • Een plotse verandering van dieet
  • Stress
  • Onevenwichtige voeding
  • Antibiotica
  • Onderliggende darmproblemen

Hoe kan ik gezondheidsproblemen voorkomen door het immuunsysteem van mijn kat te ondersteunen?

Als je het darmmicrobioom van je kat en dus zijn spijsverteringsstelsel ondersteunt, versterk je ook zijn immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat 70 % van de immuuncellen van een kat zich in het spijsverteringsstelsel bevindt. Een goed functionerend darmmicrobioom is dus van essentieel belang voor een goede gezondheid van je kat.

De voeding van je kat speelt een doorslaggevende rol in het behoud van zijn goede gezondheid. Het is belangrijk dat zijn voeding alle elementen bevat die hij nodig heeft voor een goede darmwerking en om potentiële gevaren te bestrijden. Voeding voor huiskatten moet over het algemeen rijk aan eiwitten en arm aan koolhydraten zijn. Ze moet vezels, prebiotica, probiotica, volle granen en hoogwaardige dierlijke eiwitten bevatten die bijdragen tot een goede spijsvertering.

Probeer het gebruik van antibiotica te beperken tot het strikt noodzakelijke. Hoewel antibiotica onmisbaar zijn om infecties te bestrijden, kunnen ze ook goede en slechte bacteriën in de darmen van je kat doden en zo het evenwicht van het darmmicrobioom verstoren en daardoor gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je niet anders kan dan je kat een antibioticum te geven, vergeet dan niet hem ook een probioticum te geven, om het darmmicrobioom te ondersteunen.

Een goede mondhygiëne is ook uiterst belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Een ander mogelijk antwoord op de vraag "Waarom is mijn kat ziek?" is een slechte mondhygiëne. Als de mondhygiëne wordt verwaarloosd, kunnen schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen in de mond van de kat en vervolgens darmproblemen veroorzaken, zoals chronische ontsteking, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Zorg voor beweging en mentale stimulatie om je kat actief te houden. Een leuk, actief leven verbetert het humeur van je kat en vermindert stress, een factor die het evenwicht van het darmmicrobioom kan beïnvloeden. Geef je kat nieuwe speeltjes, leer hem kunstjes of ga met hem op wandel, zodat hij zijn omgeving kan verkennen en zich niet verveelt.

Als je je zorgen maakt of als je kat zorgwekkende symptomen vertoont, ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Dankzij het medisch advies en de nodige behandelingen zal je kat hopelijk snel weer gezond zijn!

Nu je weet hoe het microbioom van je kat werkt, zal je zijn spijsvertering beter kunnen ondersteunen, om hem een zo goed mogelijke levenskwaliteit te bieden. Het enige wat je nu nog moet doen, is ten volle genieten van jullie tijd samen.