Your Pet, Our Passion.
Purina One
gut microbiome

5 tips om de darmgezondheid van je kat te verbeteren

leestijd: 3 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Van voeding tot immuniteit. De darmgezondheid van je kat speelt een belangrijke rol in zijn algemene gezondheid en zijn welzijn. Een gezonde darmwerking draagt bij tot een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem,  zodat jullie onbezorgd samen mooie momenten kunnen doorbrengen. Hieronder vind je vijf eenvoudige maar efficiënte tips om te zorgen voor een goede darmgezondheid van je kat.

1. Evenwichtige voeding

De bepalende factor voor een gezonde darmwerking is evenwichtige voeding. Maaltijden die rijk zijn aan prebiotica, zijn bijvoorbeeld een heel goede keuze. Je kat zal je er dankbaar voor zijn. Door hem alle elementen te geven die hij nodig heeft voor een gezond darmmicrobioom, help je hem zijn immuunsysteem te versterken en zijn algemeen welzijn te verbeteren.

De voeding van je kat kan een grote invloed hebben op zijn darmmicrobioom, dat een combinatie is van de goede en slechte bacteriën die in de darm leven. Cichorei is bijvoorbeeld is een natuurlijk prebioticum dat de goede bacteriën in de darm voedt. Een toename van het aantal goede bacteriën kan ook bevorderlijk zijn voor de spijsvertering.

Een ander ingrediënt van de voeding van je kat dat een gunstige invloed kan hebben, zijn thermisch behandelde melkzuurbacteriën. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze kunnen bijdragen tot de natuurlijke productie van afweerstoffen in de darmen van katten.

2. Verzorging

Katten vinden het heerlijk om vertroeteld te worden! Profiteer daarvan om je kat regelmatig te verzorgen. Niet alleen help je daardoor eventuele huidproblemen bij je kat te voorkomen, maar door regelmatig borstelen zorg je er ook voor dat je kat minder haren binnenkrijgt wanneer hij zich wast. Als je kat veel haren inslikt, kunnen er zich haarballen vormen in de maag, die een goede maaglediging kunnen belemmeren.

3. Ready, set, go!

Stress kan onbalans in de darmen veroorzaken en lichaamsbeweging kan een goed middel zijn om de darmwerking te stimuleren in geval van constipatie. Bewegen kan ook helpen het gewicht van je kat onder controle te houden en stress af te bouwen, wat de levenskwaliteit van je kat zal verbeteren. Enkele minuten per dag actief zijn met je kat zal jullie band versterken en je kat meer energie geven.

4. Haastige spoed is zelden goed

Katten zijn bijzonder gevoelig voor verandering, ook als het gaat om een aanpassing van hun dieet, of zelfs maar van hun snoepjes. Als je beslist de voeding van je kat te veranderen, doe het dan stapje voor stapje.

Verander de voeding geleidelijk aan, verspreid over meerdere dagen, zodat de darmen van je kat kunnen wennen aan de nieuwe voeding en de impact op de darmgezondheid tot een minimum beperkt blijft.

5. Water

Katachtigen, en met name huiskatten die alleen droogvoer krijgen, hebben de neiging niet voldoende water te drinken. Hun oorsprong ligt in de woestijn en weinig drinken is een gewoonte die ze hebben behouden. Een gebrekkige hydratatie kan risico's inhouden voor hun gezondheid en met name voor hun darmgezondheid.

Om je kat aan te moedigen om meer te drinken, kan je op verschillende plaatsen in je woning drinkkommen zetten. Maar, denk erom, niet in de buurt van de kattenbak! Het water moet vers zijn en minstens twee keer per dag ververst worden. Sommige katten hebben liever stromend water en drinken graag aan een lopende kraan. Als dat het geval is met jouw huistijger, kan je kiezen voor een drinkfontein.

Het is ook een goed idee om natvoer (versheidszakjes of blikjes) op te nemen in het dieet van je kat. Dan zal hij op die manier meer vocht binnenkrijgen. Voor een betere hydratatie kan je het natvoer ook combineren met zijn favoriete droogvoer.

En vergeet niet de ontlasting, de vacht en het gedrag van je huisdier in de gaten te houden. Anders dan mensen uiten katten hun ongemak of pijn niet. Ze zijn eerder geneigd zich te verstoppen als ze zich niet goed voelen. Let op subtiele veranderingen in de dagelijkse routine van je huisdier en aarzel niet om je dierenarts te raadplegen als je twijfelt of hij zich wel goed voelt.

Samengevat ... je kan er veel baat bij hebben zorg te dragen voor je kat door deze vijf simpele tips te volgen. Niet alleen help je hem een comfortabel leven te leiden, maar je kat zal ook beter het hoofd kunnen bieden aan moeilijke situaties, doordat jij hem de middelen geeft die hij nodig heeft voor een goede darmwerking.