Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
chat assis dans une litière bleue dans la salle de bain

Hoe je je geconstipeerde kat kunt helpen

leestijd: 5 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Kattenconstipatie is een vrij algemeen probleem, maar de oorzaken kunnen verschillen van kat tot kat.

Als je vermoedt dat je kat last heeft van constipatie, wil je ongetwijfeld graag weten wat de oorzaak is en hoe je je geliefde kat wat verlichting kunt bieden. In dit artikel kijken we naar de essentiële informatie die je nodig hebt, van de eerste symptomen tot de behandeling van constipatie bij katten door de dierenarts en manieren waarop je ongemak kunt voorkomen om je kat te helpen om weer helemaal de oude te worden.

 

Symptomen van constipatie bij katten

Een kat die meer dan 24 uur geen ontlasting heeft geproduceerd, heeft waarschijnlijk last van constipatie. Soms zijn eigenaren echter niet op de hoogte van de toiletroutine van hun kat, omdat sommige katten ook graag buitenshuis naar het toilet gaan. Daarom zul je je de onregelmatigheid in het naar het toilet gaan misschien niet meteen opmerken. Dit zijn een aantal andere symptomen van constipatie bij katten waar je op kunt letten:

 • Gespannen buik
 • Harde, droge, kleine ontlasting
 • Stuwing die door eigenaren soms kan worden aangezien als moeite met plassen
 • Gebrek aan eetlust (af en toe)
 • Gebogen houding

Oorzaken van constipatie bij katten

Het opsporen van de oorzaak van constipatie is net zo belangrijk als het herkennen van de symptomen. Hoewel uitdroging de meest voorkomende oorzaak is van constipatie bij katten, zijn er veel andere mogelijke redenen voor deze aandoening:

 • Uitdroging, die het gevolg kan zijn van een nierziekte, vooral bij oudere katten
 • Niet genoeg of te veel vezels in hun voeding
 • Zittende levensstijl (te weinig lichaamsbeweging)
 • Inname van haar
 • Mijden van de kattenbak (wanneer de vulling moet worden vervangen of schoongemaakt)
 • Hernia
 • Tumoren in de buurt van het bekkengebied
 • Bijwerkingen van sommige medicijnen
 • Zenuwaandoening
 • Het eten van een vreemd voorwerp dat een obstructie in het maagdarmkanaal veroorzaakt (hoewel je waarschijnlijk andere verontrustende klinische symptomen opmerkt zoals gebrek aan eetlust of een zeer pijnlijke buik voordat je constipatie opmerkt)

Als je niet zeker weet wat de oorzaak is of als je kat regelmatig last heeft van constipatie, neem dan contact op met je dierenarts om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Op basis van de bevindingen kan de behandeling variëren van veranderingen in de voeding tot voorgeschreven medicatie.

 

Behandeling van constipatie bij katten

Milde constipatie bij katten kan thuis worden opgelost, maar aarzel niet om contact op te nemen met je dierenarts als je moeite hebt met je kat weer zijn/haar normale toiletroutine te laten volgen. Dit zijn enkele van de remedies die je kunt proberen terwijl je wacht op je afspraak met de dierenarts:

Symptomen van constipatie bij katten kunnen worden verlicht als je ervoor zorgt dat ze de hele dag gehydrateerd blijven. Zet op verschillende plekken in huis waterbakjes binnen handbereik om je kat eraan te herinneren om meer te drinken. Het is een goed idee om voor brede waterbakjes te kiezen, omdat katten er meestal de voorkeur aan geven dat hun snorharen de zijkanten niet raken. Ze hebben ook de neiging om de voorkeur te geven aan keramische of metalen kommen. Zorg ervoor dat waterbakjes gescheiden zijn van voederbakjes en kattenbakken

Sommige katten drinken het liefst stromend water, dus probeer ze te verleiden door de kraan te laten druppelen - met de stop eruit! Sommige katten houden ook van waterfonteintjes - deze moeten zeer regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat je kat ze blijft gebruiken. Het kan moeilijk zijn om katten meer water te laten drinken. Het geven van natvoer is een van de gemakkelijkste manieren om de wateropname van je kat te verhogen.
 

Door meer activiteit in de dagelijkse routine van je kat op te nemen, komt zijn/haar hele lichaam in beweging, ook zijn/haar darmen. Kijk naar verschillende spelletjes die jullie samen kunnen spelen of ga op zoek naar kattenspeeltjes om hem/haar scherp te houden. Moedig je kat aan om zich vaker van zijn/haar speelse kant te laten zien. Hij/zij zal er veel gezondheidsvoordelen van ondervinden.

Constipatie bij katten kan worden tegengegaan door te letten op de hoeveelheid vezels in hun voeding. Als je niet zeker weet hoeveel vezels je kat nodig heeft in zijn/haar voeding, raadpleeg dan je dierenarts, want het voeren van te veel of te weinig vezels kan de constipatie van je kat verergeren.

Behandeling van constipatie bij katten door de dierenarts

Zodra je in de praktijk van de dierenarts bent, zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd om de ernst van de constipatie van je kat te bepalen. De dierenarts zal dan beslissen wat de beste handelwijze is. In milde gevallen kan een aanpassing in het voedingspatroon voldoende zijn om je kat terug te laten keren naar zijn/haar normale toiletgewoonten. In andere gevallen kan een klysma worden aanbevolen of kunnen medicijnen zoals laxeermiddelen, ontlastingverzachters of probiotica worden voorgeschreven.

Je kunt in de verleiding komen om zelf in te grijpen en te proberen om wat verlichting te bieden vóór de afspraak met de dierenarts.  Maar het is belangrijk om te voorkomen dat je je kat medicijnen of laxeermiddelen voor mensen toedient. Het risico op verwonding en zelfs vergiftiging is reëel en kan een gemakkelijk te behandelen aandoening tot een veel groter probleem maken. Overleg altijd met je dierenarts voordat je een middel aan je kat toedient.

Constipatie bij katten kan in de meeste gevallen worden verholpen door een geschikte behandeling. Het in de gaten houden van de dagelijkse waterconsumptie van je kat, schoonhouden van kommen en de kattenbak en elke dag vers water geven is de basis van je verzorging. Meer lichaamsbeweging en een uitgebalanceerde voeding zijn ook bevorderlijk voor een regelmatige stoelgang.

Ga op zoek naar speciale kattenvoeding als je kat andere behoeften heeft dan andere katten en ontdek wat je je kat kunt geven voor een lang, gezond, gelukkig en actief leven.