Your Pet, Our Passion.
Hoe een kitten verwelkomen?
Les bienfaits de la possession d’un chat

De heilzame effecten van een kat in je leven

leestijd: 3 min

Vraag je je af waarom het goed voor je is een kat te hebben? Er zijn enkele goede redenen om je leven te delen met een kat.

De macht van katten over mensen

Een kitten in huis verandert je leven zodra je de deur van je huis opendoet. Je deelt je woonst nu met een koddig pluizenbolletje dat je dag opvrolijkt en altijd klaar staat om te spelen en te knuffelen. Maar wist je dat een kat die de hele dag aan je zijde spint ook voordelen heeft voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees verder om te ontdekken wat een kitten voor je kan doen.

Katten helpen je om beter te slapen

Het is geen geheim dat katten veel slapen. Lichaamsenergie behouden lijkt de grootste prioriteit te hebben in het leven van elke katachtige. Misschien straalt die eigenschap een beetje af op de mensen die voor hen zorgen. Studies hebben aangetoond dat slapen met een gezelschapsdier een positieve invloed heeft op de mens. Het is officieel bevestigd dat de aanwezigheid van een kat in de slaapkamer een kalmerende en geruststellende invloed heeft. Weet je nog niet waar je het mandje van je kitten zult zetten? De slaapkamer zou wel eens de beste plaats kunnen zijn. Meer weten? Ontdek de ongelofelijke slaapgewoonten van katten in dit amusante artikel. 

Kittens helpen stress en ongerustheid te verminderen

Het hebben van een kitten heeft ook voordelen voor onze geestesgesteldheid. Maak je je zorgen over iets? Het aaien van je kat kan je helpen te ontspannen. Het kalmerende effect van een gezelschapsdier hangt samen met de vrijgave van gelukshormonen, zoals serotonine. Minder stress kan ook een gezonder hart betekenen.

Bovendien hebben katten een vrij grote autonomie. Dat wil zeggen dat ze niet het type huisdier zijn dat je extra stress bezorgt en extra inspanningen van je vergt.

Kittens zorgen voor minder allergieën

Dit specifieke voordeel van het hebben van een kat is helaas voorbehouden aan kinderen. Studies hebben aangetoond dat een kitten in het gezin de kans op allergieën en zelfs op astma bij kinderen vermindert. Durf je je kinderen en je nieuwe huisdier niet met een gerust gemoed in dezelfde kamer laten? Voor een goede start houd je je kinderen nog even uit de buurt, totdat het dier zich goed geïnstalleerd heeft, terwijl je aandachtig een oogje in het zeil houdt. Je nieuwe huisdier en je kinderen zullen weldra vrienden voor het leven worden.
Kittens helpen je actief te blijven

Hoewel honden over het algemeen het favoriete gezelschapsdier zijn om hun eigenaren in vorm te houden, is het ook een van de voordelen van het hebben van een kat, dat ze je kunnen helpen actief te blijven. Katten hebben een uitgesproken jachtinstinct en jij zult positieve manieren moeten vinden om je kat dat instinct te laten uitleven. Anders zullen je meubels het moeten bekopen! Dat is een uitstekende gelegenheid om wat aan lichaamsbeweging te doen. Er zijn veel manieren om je kat te vermaken: van een schattenjacht met kattenspeeltjes tot verstoppertje spelen.

Kittens zijn goed gezelschap

Het gezelschap van een kat is ook belangrijk in moeilijke tijden. Kattenbezitters kunnen rekenen op de stille steun van hun gezelschapsdier. Voor iemand die bijvoorbeeld een dierbare verloren heeft, kan het gezelschap van een kat een hart onder de riem steken. Met een kleine kitten aan je zijde voel je je nooit alleen. 

Kittens zijn perfect voor kinderen

We hebben al gezien dat opgroeien met een kat kan helpen het allergierisico van kinderen te verminderen. Maar dat is niet het enige voordeel van een kat in huis als je kinderen hebt. Kinderen kunnen veel leren gewoon uit hun betrokkenheid bij het leven van de nieuwe kitten: ze kunnen een handje helpen bij de opvoeding ervan, leren welke snoepjes gezond zijn (voor de kat en voor henzelf), of ze kunnen kleine verantwoordelijkheden dragen in de zorg voor het nieuwe gezinslid.

Kittens kunnen helpen bij het ontdekken van stuiptrekkingen

Althans dat is wat blijkt uit een aantal persartikelen die de laatste jaren werden gepubliceerd. Wetenschappers trekken in twijfel of de vermogens van katten wel zo ver gaan, maar het is goed om te weten dat sommige kittens bijzondere vermogens hebben. Wie weet is die van jou er ook wel zo eentje!

Kittens kunnen zelfs je leven redden in een noodgeval

Katten zijn ook in staat tot ongelofelijke heldendaden. Of het nu gaat om het detecteren van gevaarlijke koolmonoxideniveaus in huis of het voorkomen dat baby's van de trap vallen … katten hebben keer op keer bewezen dat ze niet aarzelen om in te grijpen en te helpen wanneer wji mensen hen het meest nodig hebben. 

Dus als je nog geen kat in je leven hebt, is het tijd om er een te nemen. Maak je geen zorgen als je niet weet hoe je daaraan moet beginnen. We doen alles uit de doeken, opgesplitst in gemakkelijk te volgen stappen. Lees meer in ons artikel over het in huis halen van een kitten of kat.