Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
cat looking out of a window

Hoe een kitten opvoeden in een appartement?

leestijd: 3 min

Een kat is een territoriaal dier. Elke activiteit (eten, zich ontlasten, slapen, spelen) stemt overeen met een andere plaats, die de kat het liefst zelf kiest. Als je een kitten in een appartement houdt, moet je ervoor zorgen dat hij zich goed voelt bij jou!

Het emotionele evenwicht van een kitten is nauw verbonden met de inrichting van zijn leefomgeving. Dat is een sleutelelement voor zijn dagelijkse welzijn. 

Die algemene regel is altijd van toepassing, ongeacht of de kitten woont in een appartement of zelfs een studio, of op het platteland.

Waar moet het mandje van je kitten staan?

De komst van een kitten vergt enige voorbereiding en je moet enkele benodigdheden in huis halen. Een kitten moet kunnen rusten op een comfortabele en knusse plaats waar hij zich veilig voelt. Ook al heb je een klein appartement, zoek een hoekje voor je kitten, en plaats zijn mand op een warme en tochtvrije plaats boven het vloerniveau. 
Kittens installeren zich graag op verschillende plaatsen in het appartement, afhankelijk van de evolutie van de temperatuur gedurende de dag! Creëer knusse ligplaatsjes voor je kat: leg een kussen op een vensterbank, plaats een comfortabele stoel dicht bij een radiator enz.

Een kat houden in een appartement: waar je kitten te eten geven?

Een kat eet graag op een plaats waar hij niet gestoord wordt. Plaats het eet- en drinkbakje niet dicht bij de kattenbak. De geur kan hem hinderen. Geef je kitten het liefst brokjes in een eetbakje van roestvast staal of van glas. Daarin blijven de geuren van vorige maaltijden niet hangen.

Waar de kattenbak van je kitten plaatsen?

De kattenbak moet opgesteld worden op een plaats die zich niet nabij een geluidsbron of een doorgang bevindt, op voldoende afstand van de plaats waar je kat eet, drinkt of slaapt. Vergeet niet de kattenbak vaak te reinigen en te verversen, zowel voor jouw welzijn als voor dat van je kitten! Wanneer je kitten bij jou aankomt, moet hij al gespeend zijn en de kattenbak kunnen gebruiken.

Hoe een kitten bezighouden in een appartement?

Een kitten die in een appartement leeft, moet gestimuleerd worden om actief te zijn. Alles wat je ter beschikking kunt stellen om hem aan te zetten tot actief zijn, is welkom. Hij moet zijn jachtinstinct kunnen uitleven, al is het maar door te proberen voorwerpen achterna te zitten. Dat gaat van een voerbal, zijnde een balletje dat brokjes afgeeft tijdens het rollen, tot een krabmeubel met kattenspeeltjes aan een elastiekje, belletjes, pluimen of lintjes.
 

Hoe voorkom je dat je kitten krabt aan de meubelen in het appartement?

Krabsporen achterlaten in zijn territorium is natuurlijk gedrag voor een kat. Plaats een krabpaal om je appartement te beschermen. De beste plaats voor een krabpaal is nabij de eetplaats, de kattenbak of de slaapplaats van de kat. Om de kitten duidelijk te maken waarvoor de krabpaal dient, kun je zijn pootjes zachtjes over de krabpaal wrijven. Als de krabpaal goed gekozen is en op een goede plaats staat, zal je kitten snel begrijpen wat je van hem verwacht. 

Hoe kun je weten of je kitten zich goed voelt in je appartement?

Wanneer de kitten opgroeit in een appartement, is het gemakkelijk om hem te observeren. Wees aandachtig voor abnormaal gedrag: onzindelijkheid, ongerustheid, vraatzucht, agressiviteit … Als je kitten gedrag vertoont dat je zorgen baart, raadpleeg dan een dierenarts. Hij kan je tips geven om je appartement zodanig in te richten dat je kitten zich er beter voelt.