Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
DE VOORDELEN VAN PROBIOTICA BIJ KATTEN

Voedselallergie bij de kat

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Het is vaak moeilijk te weten of je kat echt een voedselallergie heeft. Deze informatie zal je helpen de courante tekenen van een voedselallergie te herkennen en legt uit welke belangrijke rol voeding kan spelen in de diagnose en de behandeling. Je leert hoe een voeding waarvan klinisch bewezen is dat ze allergische reacties vermindert, de levenskwaliteit van je kat snel zal verbeteren.

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op eiwitten in de voeding die normaliter onschadelijk zijn. In sommige gevallen wordt de allergie veroorzaakt door afwijkingen van het spijsverteringsstelsel waardoor het immuunsysteem in contact komt met eiwitten die niet door de darmbarrière zouden mogen gaan, want normaal gezien houdt de darm de voedingseiwitten gescheiden van de immuuncellen.

In zeer zeldzame gevallen kunnen voedingseiwitten de darm verlaten en zich vastzetten op het oppervlak van immuuncellen, waardoor deze openbarsten en er chemische stoffen vrijkomen die ontstekingen en klinische allergiesymptomen veroorzaken.

ONTWIKKELING VAN VOEDSELALLERGIEËN:

VOEDSELALLERGIE EN VOEDSELINTOLERANTIE: TWEE VERSCHILLENDE AANDOENINGEN

Er is een verschil tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie. Een voedselintolerantie is ook een reactie van het lichaam op bepaalde voedingsstoffen, maar het immuunsysteem speelt daarin geen rol.

Een voorbeeld is lactose-intolerantie, waarbij het organisme er niet in slaagt lactose, een suiker die voorkomt in melk, te verteren, wat resulteert in diarree, zowel bij de mens als bij de kat.

Hoewel er verschillende mechanismen aan ten grondslag liggen, is voedselallergie soms moeilijk te onderscheiden van voedselintolerantie. De aanpak op voedingsgebied is daarentegen wel vergelijkbaar.

WELKE TEKENEN WIJZEN OP EEN VOEDSELALLERGIE?

De meest voorkomende symptomen zijn jeukende huid of maag-darmproblemen, zoals braken of diarree. Vlooienallergie, waarbij de kat allergisch reageert op vlooienbeten, is de meest voorkomende huidallergie bij de kat. Anders dan een vlooienallergie of pollenallergie, waarvan de symptomen zich vooral seizoensgebonden manifesteren, is een voedselallergie het hele jaar door manifest aanwezig.

Huidproblemen:

  • jeuk (oren, gezicht, poten, staart, buik)
  • roodheid
  • haaruitval
  • huidinfecties

Maag-darmproblemen:

  • winderigheid
  • braken en/of chronische of recidiverende diarree 
  • gewichtsverlies en verandering van eetlust

Geen van deze tekenen is specifiek aan een voedselallergie. Ze kunnen ook samenhangen met andere huidproblemen of maag-darmproblemen. Je dierenarts zal aanvullende onderzoeken voorstellen om de oorzaak van de symptomen van je kat te achterhalen.

HOE DIAGNOSTICEERT EEN DIERENARTS VOEDSELALLERGIE?

De enige betrouwbare manier om de diagnose voedselallergie te stellen bij een kat, is door middel van een eliminatiedieet, bijvoorbeeld met PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS HA ST/OX HYPOALLERGENIC. Een eliminatiedieet is gebaseerd op voeding die speciaal is samengesteld om allergische reacties te helpen beperken.

Als je kat echt een voedselallergie heeft, moeten de symptomen verdwijnen als hij gevoed wordt met Feline HA ST/OX HYPOALLERGENIC. Die voeding is hypoallergeen in die zin dat ze zorgvuldig geselecteerde eiwitten bevat die door een procedé genaamd hydrolyse heel klein gefragmenteerd werden, zodat de kans op een immuunrespons heel klein is aangezien ze door het immuunsysteem van de kat niet herkend worden als vreemde stoffen. Ook de koolhydraatbronnen zijn speciaal gekozen voor hun zuiverheid en bevatten slechts te verwaarlozen sporen van eiwitten.

LANGETERMIJNBEHEER VAN DE VOEDSELALLERGIE VAN JE KAT

Als eenmaal vastgesteld is dat het gaat om een voedselallergie, zal je dierenarts een gepaste behandeling voorschrijven. Die kan medicatie of aangepaste voeding omvatten.

  1. Eliminatiedieet: Als bekend is, welk eiwit verantwoordelijk is voor de allergische reactie, zal je dierenarts een voeding aanbevelen die dat eiwit niet bevat.
  1. Langdurig gebruik van een hypoallergene voeding: Het is ook mogelijk je kat dezelfde hypoallergene voeding te blijven geven (zoals Feline HA ST/OX HYPOALLERGENIC).

BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN FELINE HA ST/OX HYPOALLERGENIC VOOR JE KAT

EÉN ENKELE BRON VAN GEHYDROLYSEERD EIWIT

met een kleine moleculaire massa om allergische reacties te helpen beperken.

BRON VAN GERAFFINEERDE KOOLHYDRATEN

om allergische reacties te helpen beperken.

LEKKERE SMAAK

dankzij kwaliteitsvolle ingrediënten.

Wij raden aan voor gebruik of verlenging van het gebruik het advies van een dierenarts in te winnen.

ST/OX: Een extra troef voor een gezond urinewegstelsel

Tot 10 % van de gehospitaliseerde katten vertoont tekenen van aandoeningen van de lagere urinewegen (FLUTD, Feline Lower Urinary Tract Disease), waarbij de werking van het urinewegstelsel verstoord wordt door de aanwezigheid van blaasgruis, kristallen of een blaasontsteking. Feline HA ST/OX HYPOALLERGENIC is speciaal ontwikkeld om dit risico te beperken. Terwijl je de voedselallergie van je kat behandelt, help je hem meteen ook om zijn urinewegen gezond te houden.

Verwante artikelen

Pro Plan