Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Un chat gris devant sa gamelle levant les yeux

Voedselallergieën bij de kat

leestijd: 2 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Denk je dat je kat allergisch is? Onze tips om de symptomen te herkennen, de allergenen op te sporen en zijn voeding aan te passen ...

Denk je dat je kat allergisch is? Onze tips om de symptomen te herkennen, de allergenen op te sporen en zijn voedingspatroon aan te passen.

Een kat kan op elk moment in zijn leven een voedselallergie ontwikkelen, met diarree en braken tot gevolg. Sommige directe intoleranties kunnen al vrij vroeg ontdekt worden, door middel van een bloedonderzoek, maar vaak kan de behandeling pas beginnen als de symptomen zich al gemanifesteerd hebben en correct geïnterpreteerd werden.

De allergenen waaraan katten gevoelig zijn, worden meestal aangetroffen in, in volgorde van belangrijkheid, vis, zuivelproducten, rund en kip.

Symptomen van een allergische kat

De gebruikelijke symptomen van voedselallergie bij de kat zijn:a

  • eukende huid, met krabben tot gevolg
  • weerkerende oorinfecties 
  •  haaruitval
  • warme plekken op het lichaam
  •  huidletsels 
  • braken
  • diarree

Allergietesten: waarop reageert je kat?

De efficiëntste manier om na te gaan of je kat een allergie heeft, is het betreffende allergeen te achterhalen en 12 weken lang een test te doen. Bepaalde levensmiddelen worden daarbij uit het voedingspatroon verwijderd en daarna opnieuw geïntroduceerd om na te gaan wat het effect is op de symptomen.

Aangezien de meeste kattenvoedingen gebaseerd zijn op vis, rund, kip, zuivelproducten, maïs en tarwe, komt het erop aan je kat voeding voor te schotelen die hij nog niet heeft gegeten, zoals lam of konijn, met rijst of aardappelen.

Tijdens de duur van het eliminatiedieet is deze nieuwe voeding het enige wat je mag geven aan je kat. Het eliminatiedieet moet worden gegeven onder toezicht van je dierenarts.

Het dieet van je allergische kat aanpassen

Na afloop van de testperiode van 12 weken introduceer je elke week weer een van de ingrediënten uit het oude voedingspatroon van je kat (vis, kip, tarwe enz.), om te zien hoe hij op elk daarvan reageert. Als de symptomen opnieuw optreden wanneer een van de ingrediënten opnieuw wordt geïntroduceerd, heb je misschien de boosdoener gevonden.

Je dierenarts zal je adviseren het betreffende voedingsmiddel voorlopig niet meer te geven, maar het op een later moment wel weer eens te proberen. Katten reageren vaak op een nieuw voedingsmiddel. Dat hoeft niet meteen te wijzen op een intolerantie. Mogelijk is er geen reactie als het voedingsmiddel later opnieuw wordt geïntroduceerd.