Your Pet, Our Passion.
een kat die omhoog kijkt

Acne bij katten en hoe het te behandelen

leestijd: 5 min

Katten zijn net als mensen gevoelig voor acne. Dit is wat je moet weten als je last krijgt van hardnekkige puistjes die maar niet weggaan.

Helaas is acne niet alleen een probleem voor mensen. Acne bij katten bestaat ook en katachtigen kunnen er vaak last van hebben. Hoewel het nog steeds onduidelijk is waarom het zich ontwikkelt, zijn er een paar dingen die een katteneigenaar moet weten om hun huisdier te helpen weer normaal te worden. Lees verder om erachter te komen hoe kattenacne zich manifesteert en welke behandeling voor kattenacne het meest effectief is om de aandoening te verlichten.

Waarom zitten er zwarte korstjes op de kin van de kat? 

Als je pijnlijke plekken of zwarte korstjes op de kin van je kat ziet, heeft je kat misschien kattenkinacne. Kattenacne manifesteert zich niet alleen op de kin - kattenacne op de lippen is ook iets om voor uit te kijken. Als er korstjes onder de kin van je kat zitten, neem dan contact op met een dierenarts.

Wat is kattenacne?

Kattenacne, of folliculaire keratinisatie zoals het officieel heet, ontstaat wanneer de haarzakjes verstopt raken door een overmatige productie van keratine, een eiwit dat in de huid voorkomt. Bij katten ontstaat acne meestal rond de kin, daarom wordt het ook wel kattenkin acne genoemd.

Hoe ziet kattenacne eruit?

Acne bij katten manifesteert zich als kleine bultjes met mee-eters of witte puntjes, net als bij mensen. Maar op de huid van een kat lijkt het vaak meer op vuil dan op puistjes, waardoor veel eigenaren de huidaandoening niet eens opmerken. Ernstige gevallen kunnen leiden tot haaruitval, roodheid en zelfs bloedingen

Wat veroorzaakt kattenacne?

De oorzaken van kattenkin acne zijn nog grotendeels een mysterie. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door een overproductie van keratine. Keuzes in je levensstijl kunnen kattenkin acne echter ook in de hand werken:

 • Plastic kommen

  • Het is opgemerkt bij katten die plastic bakjes gebruiken voor voedsel en water.
 • Slechte verzorging

  • Dit kan leiden tot acne, vooral bij oudere katten.

Deze oorzaken van kattenacne kunnen vrij gemakkelijk worden veranderd. Er zijn echter een aantal onderliggende aandoeningen die ook een rol kunnen spelen:

 • Slecht immuunsysteem.
 • Stress.
 • Voedselallergieën.
 • Onbalans in hormonen.
 • Hyperactieve talgklieren.

Als je de nodige veranderingen in je levensstijl hebt aangebracht en vermoedt dat de acne van je kat wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem, moet je contact opnemen met een dierenarts.

Hoe wordt acne bij katten vastgesteld door een dierenarts?

Bij het diagnosticeren van kattenacne kan je dierenarts bloedmonsters, een huidcytologie om te controleren op abnormale cellen of bacteriën en een urinemonster nemen. Bij ongebruikelijk uitziende laesies kan een biopsie worden genomen en/of röntgenfoto's van het gebit om kanker of tandinfecties uit te sluiten.

Acne bij katten behandelen - 9 manieren om te overwegen

Hoewel kattenacne meestal net zo plotseling verdwijnt als het verschijnt, zijn er gevallen waarin behandeling nodig is, vooral als de uitbraken regelmatig voorkomen of als ze beginnen te veranderen in een ernstige vorm van acne.

Het is belangrijk om met je dierenarts te overleggen voordat je met een behandeling begint, en gebruik geen menselijke acnebehandelingen op je huisdier, want die zijn te agressief voor de huid van een kat. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oplossingen voor kattenacne:

Het gebied reinigen

Chloorhexidine antibacteriële was kan worden gebruikt om het gebied waar de acne zich ontwikkelt schoon te maken. Gebruik de behandeling een paar keer per dag totdat de uitbraak begint te verminderen. 

Warme kompressen

Warme kompressen kunnen helpen bij milde acne en de zwelling verminderen.

Omega-3

Vetzuren zoals Omega-3 kunnen de gezondheid van de huid helpen bevorderen en worden meestal aanbevolen voor katten die gevoelig zijn voor acne-uitbraken.

Plastic kommen vervangen

Overweeg het gebruik van een roestvrij of keramisch bakje voor het eten en drinken van je kat.

Shampoo met medicijnen

Milde gevallen van acne bij katten kunnen ook worden behandeld met antiseborroshampoo. Antibacteriële of schimmelwerende shampoos moeten worden aanbevolen door de dierenarts. Hoewel het verleidelijk is om naar de menselijke versie van anti-acne producten te grijpen, moet je dit niet doen tenzij de dierenarts het voorschrijft.

Zalf

Een paar keer per dag een antibacteriële gel aanbrengen kan ook helpen om acne te verwijderen.

Systemische antibiotica

Voor ernstige gevallen waarbij een infectie is ontstaan, kan de dierenarts een antibioticakuur aanraden.

Lokale antibiotica

Antibiotica in de vorm van crème of gel die rechtstreeks op het aangetaste gebied wordt aangebracht, kan ook een effectieve behandeling zijn.

Steroïde injecties

In ernstige gevallen kan de dierenarts steroïden voorschrijven om de ontsteking te bestrijden. 

Veelgestelde vragen over kattenacne

Hoewel acne bij katten vaak verdwijnt door een betere hygiëne, is het toch belangrijk om de symptomen in de gaten te houden en contact op te nemen met de dierenarts als je er zelf niet uitkomt. Lees vervolgens meer over enkele van de meest voorkomende huidproblemen bij katten in onze handige gids met toptips om de huid van je kat gezond te houden.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​