Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Friskies
Gemberkat die van poort buiten springt

Het belang van spelen en bewegen voor jouw kat

leestijd: 7 min
Friskies
Aangeboden door Friskies

Zijn conditie en zijn goede gezondheid behouden

Het is heel belangrijk om met een kat te spelen, ongeacht de leeftijd. Spelen is zeer goed voor de gezondheid van een kat, want het moedigt hem aan om actief te zijn, soepel te blijven en een goede fysieke conditie te houden. Maar vóór alles kan het spel katten aanmoedigen om hun natuurlijke jagersinstincten uit te drukken.

 

Waarom spelen katten?

Het vrolijke gedrag van uw kat kan schattig en vertederend zijn, maar het kan ook een beetje frustrerend zijn. Katten beginnen te spelen wanneer ze vier weken oud zijn. Ze worstelen meestal met de andere kittens en leggen zo een hiërarchische orde vast. Rond de leeftijd van zeven of acht weken schakelen ze van sociale spelletjes met hun broertjes en zusjes over naar het jagen op levenloze voorwerpen.

 

Voordelen van beweging

Twintig minuten per dag spelen met uw kat zal hem fysiek en mentaal stimuleren, maar ook de band tussen u en hem versterken. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat binnenhuiskatten de energie verbruiken die ze anders zouden gebruiken bij het rondwandelen in hun territorium en het jagen op prooien.

Kat die het buitenleven verkent

 • Vroeg in de ochtend of 's avonds zijn kittens en katten het actiefst. Speel met uw kitten voordat u naar bed gaat. Zo zal hij samen met u klaar zijn om te gaan slapen.
 • Kittens spelen vaak alleen en lijken zich soms te amuseren door verstoppertje te spelen en dan weg te rennen, alsof ze op de vlucht zijn voor een onzichtbare aanvaller.
 • Speeltjes zijn leuk, maar ze vermaken zich ook door er interactief mee te spelen. Het is de beste manier om uw kitten gezond te houden en te laten reageren op uw aansporingen. Zorg ervoor dat uw kat altijd speeltjes rondom hem heeft, maar houd er enkele voor wanneer u met hem alleen speelt. Zo zullen zij een bijzondere waarde hebben.
 • Soms kunnen solitaire kittens nors zijn als ze spelen met hun baasje. U bent hun enige speelkameraadje en ze moeten leren om hun handelingen onder controle te krijgen.
 • Plan minstens twee goede speelsessies per dag. Voor jonge binnenkatten moet u hun jaaggedrag tot 30 keer per dag stimuleren, zodat ze hun jachtinstinct kunnen bevredigen. Dit aantal kan ook worden verminderd als u meerdere katten hebt en als ze graag elkaar achternazitten en met elkaar spelen, of als uw kat ouder wordt en minder actief is.
 • U krijgt de aandacht van uw kat als u zijn prooien van dichterbij bekijkt. Een kat is veel geïnteresseerder in een speeltje als het onder een bank of kast beweegt, als het verborgen is onder een tapijt of als het snelle bewegingen maakt. Zorg dat uw speeltje zich gedraagt als een muis!

 

Spelen met uw kat

De beste spelen zijn die waarin speeltjes worden gebruikt. Gebruik veren of stukjes stof die u aan een stok hangt, muizen gevuld met kattenkruid of mechanische speeltjes. Overweeg ook om bij u een kattenboom of krabpaal te installeren.

 • Een emmer gevuld met verfrommeld papier of pingpongballetjes kunnen ook een goede afleiding zijn.

Wanneer uw kitten probeert u te volgen, gooit u een balletje naar hem waar hij achteraan kan gaan.

U kunt een grote papieren zak op de grond laten liggen waar uw kat in kan duiken of die hij aan stukken kan scheuren. Gebruik geen plastic zakken en snijd de handgrepen eraf, want die zouden rond de nek van de katten kunnen gewikkeld raken.

 • Lijm enkele dozen aan elkaar en maak een kleine opening in elke doos, zodat de kitten erdoor kan en verstoppertje kan spelen.
 • Vul een zak met kattenkruid: dit kruid maakt sommige katten heel enthousiast.
 • Of maak een hengel, met een speeltje aan een draad waar u bijvoorbeeld veren aan hangt.Sommige katten achtervolgen graag en proberen de lichtbundels van een klein zaklampje vast te grijpen.

Als het spelen voorbij is, haal dan het spelletje uit zicht. Op deze manier wordt uw kat altijd enthousiast als het opnieuw verschijnt. U zult merken dat de favoriete spelletjes van uw kat ongetwijfeld een prettige variatie brengen voor zijn natuurlijke jachtinstinct: op een muis springen, een vis vangen en vechten.

 

Agressief spelen in goede banen leiden 

Als uw kat graag uw enkels aanvalt, dan kunt u hem afleiden door hem eten te geven!

En als u maar één kitten hebt, zou een speelkameraadje dan het probleem van agressie niet oplossen? Dat is mogelijk, maar het is niet helemaal zeker. In de meeste gevallen zullen twee kittens samenspelen, maar het is ook mogelijk dat u uiteindelijk twee roofdieren in huis hebt in plaats van één!

 

Het paradijs van het kattenkruid

Kattenkruid kan uw speelsessies extra dynamisch maken. Het is een natuurlijk en ongevaarlijk kruid. De meeste katten houden van kattenkruid, hoewel er ook zijn die er helemaal onverschillig voor zijn. U vindt dit kruid in sommige speeltjes en u kunt het kopen in dierenspeciaalzaken om uw kat opnieuw interesse te laten krijgen in een bepaald speeltje. De meeste kittens worden na ongeveer vier maanden gevoelig voor kattenkruid.

Kat gluren uit bovenop een kledingkast

Waarom zijn sommige katten actiever dan andere?

Katten van sommige rassen slapen veel meer, terwijl andere rassen van oudsher veel dynamischer zijn. Siamezen, Abessijnen, Oosterse en Turkse katten staan bekend om hun grote activiteit. Perzische katten, Himalayakatten, Britse kortharen en Ragdolls zijn minder energiek. Als u een kat van gekruist ras wilt die actief is, adopteer dan een kat van een particuliere persoon die op zijn minst zijn moeder kent.

Katten zijn net als mensen als het op bewegen aankomt: sommigen zijn nu gewoon veel actiever dan anderen. Huiskatten hebben de neiging om het slaapritme van hun baasjes over te nemen en doen enkele kleine dutjes tijdens de dag. Maar wat moet u doen als uw kat de hele tijd lijkt te slapen?

Misschien is hij gewoon lui. Inactieve katten komen graag bij u op schoot liggen en zijn blij naast u te kunnen zitten wanneer u zit te lezen of naar de televisie kijkt. Zolang ze gezond zijn is er niets abnormaals aan een rustige kat.  

Als u zich zorgen maakt over zijn gebrek aan vitaliteit, laat uw kat dan volledig lichamelijk onderzoeken door de dierenarts. Uw kat kan lusteloos zijn door subtiele problemen zoals artritis of een ziekte van de luchtwegen. Als er geen pathologie wordt vastgesteld, breng dan nieuwe speeltjes in huis.

 

Wat is normaal?

U leeft samen met uw kat, u weet dus wat normaal is. Als u denkt dat er iets mis is, meld dit dan aan uw dierenarts.

 • Ogen: zij moeten glinsteren en helder zijn. Meld elke afscheiding aan uw dierenarts.
 • Oren: zij moeten schoon zijn, er mag geen afscheiding of geur uit komen en ze mogen ook niet rood zijn. Een onbehandeld oorprobleem is pijnlijk en kan leiden tot gehoorverlies.
 • De neus: moet schoon zijn en mag ook geen afscheiding of letsels vertonen.
 • Mond: het tandvlees moet roze of zwart zijn en de tanden vrij van tandsteen of tandplak. Zorg ervoor dat de mond en lippen geen letsels en gezwellen vertonen. Een slechte adem kan wijzen op een gezondheidsprobleem.
 • Vacht: de vacht van uw kitten moet glanzend en schoon zijn.
 • Gewicht: actieve en speelse kittens hebben zelden overgewicht. Maar om alle twijfel weg te nemen vraagt u aan uw dierenarts om een dieet aan te raden dat uw kitten een optimale lichamelijke conditie bezorgt.
 • Gewoonten in de kattenbak: als uw kat andere gewoonten aanneemt in verband met de kattenbak en de frequentie of de kwaliteit van de urine of de ontlasting kan dit wijzen op gezondheidsproblemen. Als u dergelijke wijzigingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

 

Actief blijven

Kittens met overgewicht worden katten met overgewicht en grote katten zijn niet gezond. Overgewicht vormt een bijkomende belasting voor het hart en de gewrichten, en kan leiden tot een onregelmatige gang, huidproblemen, stemmingswisselingen, verveling, lusteloosheid, gedragsproblemen... en zelfs diabetes. Bewegen helpt het gewicht van een kat onder controle te houden en voorkomen is beter dan genezen.

Om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende beweegt, kunt u investeren in enkele speeltjes, een kattenboom of een krabpaal. Houd regelmatig speelsessies en vergeet niet dat katten worden aangetrokken door alles wat beweegt dat hen bovendien de gelegenheid geeft om hun troeven als jagers aan te scherpen. 

De woonplaats en de sociale omgeving van een kat zijn ook belangrijk om hem ertoe aan te zetten te bewegen. Zijn er in uw huis vele structuren waarop hij kan klimmen of springen? Berg zijn speeltjes na het spelen altijd op en houd het uit zijn zicht. Als uw kat daarna de speeltjes opnieuw ziet, zal hij er niet aan kunnen weerstaan. Als uw huis meerdere verdiepingen heeft, probeer de eetkom van uw kat dan op een andere verdieping te zetten dan die waar hij slaapt, zo zal hij vaak de trap moeten oplopen.  

Als uw kat niet te zwaar is en hij al uw inspanningen om hem te doen spelen met een geeuw beantwoordt, zal u aan het idee moeten wennen dat u een uitstekend maatje hebt voor op de bank die zich samen met u voor de televisie zal installeren!