Your Pet, Our Passion.
ginger cat hiding in a cardboard box

Mentale stimulatie voor je binnenkat

leestijd: 6 min

Dat katten nu binnenshuis leven, wil nog niet zeggen dat ze de jacht vaarwel zeggen en in bankhangende katten veranderen. Gezonde katten zijn lichamelijk en geestelijk actief tot ver in hun laatste levensjaren en daarom is het van essentieel belang dat je binnenkat de juiste stimulatie krijgt.

De kleine gestalte en het zachte gespin van onze kattige knuffelvriendjes maken het niet duidelijk, maar achter al die schattigheid klopt een wild hart dat niets liever zou doen dan jagen, krabben, verstoppen of klimmen. Je hebt waarschijnlijk liever dat deze activiteiten buiten plaatsvinden, weg van de bank, schappen en tapijten. Maar wat moet een binnenkat met al zijn/haar energie doen?

Dit is waar mentale stimulatie van je kat van pas komt om de dag (en je meubels) te redden. Er zijn tal van manieren om een binnenkat bezig te houden en zijn/haar jachtinstinct te laten volgen. Van stimulerend kattenspeelgoed dat je kunt kopen tot doe-het-zelf speelgoed dat je kunt maken van niet meer dan een papieren zak - we hebben een aantal van de meest effectieve manieren op een rijtje gezet om je kat mentale stimulatie te bieden, zonder dat hij/zij zelfs maar de woonkamer hoeft te verlaten.

 

Waarom is mentale stimulatie belangrijk voor katten?

Als katteneigenaar zul je dit waarschijnlijk inmiddels wel weten - katten zijn intelligente wezens. Hun actieve geest gedijt op uitdagingen, zozeer zelfs, dat als hun omgeving hen niet iets biedt om zich op te concentreren, een kat snel op zoek zal gaan naar eigen problemen om op te lossen. Bijvoorbeeld een gevecht met het meubilair, of zelfs jou 's nachts wakker maken voor een geïmproviseerde speelsessie. In plaats van al die opgekropte energie je kat in een miniatuurleeuw te laten veranderen, kun deze op leuke activiteiten richten met behulp van stimulerende speeltjes en spelletjes.

Een mentaal gestimuleerde kat zorgt er niet alleen voor dat je interieur vrij blijft van krassen - de gezondheid en het geluk van je kat hangen af van een omgeving waarin hij/zij zijn/haar hersenen en spieren regelmatig kan gebruiken. 

Naar schatting is meer dan een derde van de katten momenteel te zwaar, door gebrek aan beweging of misschien door de extra traktaties die veel baasjes hun katten stiekem tussen de maaltijden door geven. Binnenkatten kunnen gemakkelijk kilo's aankomen en in een huiselijke omgeving ontbreken alle spannende activiteiten die buitenshuis wel mogelijk zijn, zodat je kat al snel tekenen van verveling en frustratie zal gaan vertonen, evenals een zwaarder silhouet.

Zorg dus voor een goede voorraad stimulerende kattenspeeltjes en gebruik ze zo vaak als maar kan. Als je geen ideeën hebt, zijn hier een paar speeltjes en spelletjes die de dag van je kitten gegarandeerd goed zullen maken.

 

Hoe je je binnenkat mentaal gestimuleerd kunt houden

Organiseer speurtochten

Breng een stukje buitenlucht in het leven van je kat door een jachtspel na te spelen in je woonkamer. Verdeel zijn/haar maaltijd in verschillende kleinere porties en leg deze op willekeurige plekken in je huis neer, zodat je kat erop kan gaan jagen. Een beetje zachte aanmoediging kan in het begin nodig zijn totdat je kattige Sherlock Holmes begrijpt wat hem/haar te doen staat. Maar zodra je kat de regels van het spel doorheeft, kan hij/zij zijn jachtinstinct aanscherpen terwijl hij/zij achter zijn/haar maaltijd aan gaat.

Introduceer een kattentoverstokje

Een andere manier om het jagen in de natuur na te bootsen en je kat de mentale stimulans te geven die hij/zij nodig heeft is het investeren in een paar toverstokjes. Ze zijn er in zoveel kleuren en er kan van alles aan bungelen, van touwtjes tot veren en speeltjes die de jagersinstincten van je kat kunnen prikkelen. Beweeg het toverstokje snel heen en weer voor je kat en hij/zij zal snel in actie komen. Blijf het stokje bewegen, zodat je kat een stevige achtervolging kan inzetten, maar zorg ervoor dat hij/zij aan het eind kan winnen door de levenloze "prooi" te vangen.

Vergeet niet om het kattentoverstokje op te bergen als het spel voorbij is. Een stukje touw kan gemakkelijk een gevaar worden voor een kat zonder toezicht, dus houd het uit het zicht als het niet wordt gebruikt.

Verken de verticale ruimte met een kattenboom

De zwaartekracht tartende capriolen van je binnenkat komen goed van pas in de beslotenheid van je huis. 

Katten  bewegen zich net zo gemakkelijk verticaal als horizontaal, met een manier om hoog te komen zonder in je gordijnen te klauteren.

De makkelijkste manier om je kat aan het krabben en strekken te krijgen is met een krabboom. Van eenvoudige krabpalen tot bomen - compleet met een kattenappartement en loungegrotten waar hij/zij in kan kruipen en zich kan verstoppen. Dit meubel voor katten zal zeker zijn/haar klimhonger bevredigen en je kat de mentale stimulans geven die het klimmen in een echte boom biedt.

Laat je kat een puzzelvoeder uitzoeken

Is het speelgoed of een maaltijd? Allebei. Een puzzelvoeder stimuleert zowel de hersenen als de spieren terwijl je kat probeert om de uitdaging op te lossen en bij zijn/haar eten te komen. Het bespringen van een stuk speelgoed om zijn/haar volgende maaltijd te bemachtigen, staat immers niet zo ver af van het besluipen en neerslaan van levende prooien met hetzelfde doel. Wie wil er nog naar buiten om te jagen wanneer het uithalen naar de puzzelvoeder beloond wordt en net zo vermakelijk is?

Geautomatiseerd speelgoed voor kat die alleen thuis is

Houd je kat mentaal gestimuleerd, zelfs als je niet in de kamer bent. Automatische kattenspeeltjes gaan willekeurig aan, of hebben een bewegingssensor die telkens in werking treedt wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Ze zijn perfect om je kat te vermaken op dagen dat hij/zij alleen thuis is.

Doe-het-zelf kattenspeelgoed

Om je kat mentaal te stimuleren, hoeft je niet speciaal naar een dierenwinkel te gaan. Een goede oude kartonnen doos zorgt voor urenlang speelplezier en is een geweldige verstopplek voor een kat die zin heeft in wat kattenkwaad. Zelfs een papieren bal kan een hele middag vermaak bieden. Geen kat  kan het weerstaan om met de binnenkant van een toiletrol te spelen, vooral als je er een puzzelspeeltje van maakt. Als u van knutselen en hobby's houdt, scoor je met een zelfgemaakte pompon heel wat browniepunten bij je kat - hij/zij zal er als een gek achter aan jagen en hem de hele kamer door meppen.

We hopen dat je je trukendoos voor katten hebt aangevuld met onze ideeën. Heeft dit artikel je nieuwsgierigheid heeft gewekt over waarom katten dol zijn op dozen, of wil je onderzoeken waarom je kat aan je meubels blijft krabben? We zijn we diep in de wereld van katten gedoken om je hun kijk op het leven thuis te geven. Ontdek meer over je kattige maatje in de gidsen op ons kattencentrum.