Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
chaton sur les genoux

Een kitten mee naar huis nemen

leestijd: 7 min

De tijd is eindelijk gekomen dat je je nieuwe kitten thuis kunt verwelkomen! Dit is wat je moet weten.

De beslissing om een kitten te nemen is ongelooflijk spannend. Je krijgt er niet alleen een nieuwe harige vriend bij, maar ook nog eens een extra familielid! Voordat je een kitten mee naar huis neemt, moet je wat tijd besteden aan de voorbereiding ervan. Daarom hebben we deze gids gemaakt. Deze vertelt je alles wat je moet weten over het in huis halen van een nieuwe kitten. Zo verwelkom je je nieuwe vierpotige vriend in een warme, vriendelijke omgeving waar ze zich veilig, comfortabel en meteen thuis voelen!

Voordat je nieuwe kitten thuiskomt

Voordat je een nieuwe kitten mee naar huis neemt, zul je eerst wat regelwerk moeten doen! Hier zijn een paar dingen die je moet regelen voordat je kitten aankomt:

 • Als je nog geen dierenarts hebt, vraag dan aan katteneigenaren bij jou in de buurt wie zij zouden aanraden. Laat je nieuwe kitten meteen inschrijven. Het is veel minder stressvol als je weet dat je kitten al in de administratie staat, omdat je hem/haar moet meenemen voor vaccinaties en sterilisatie. Dat geeft je ook rust in je hoofd, in het geval de kitten zich ooit niet lekker mocht voelen.
 • Als je eenmaal een dierenarts hebt gevonden, kun je praten over een kattenverzekeringom onverwachte dierenartskosten te dekken.
 • Als je er dan toch bent, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe kat of kitten permanent wordt geïdentificeerd met een microchip. Voor het geval de kitten ooit zoek mocht raken.

Nieuwe kittenbenodigdheden:

Nu de administratie geregeld is, is het tijd voor het leuke gedeelte: winkelen voor je schattige kitten! Dit zijn enkele van de essentiële dingen die je nodig hebt als je een nieuw kitten krijgt:

 • Veilige reismanden zijn er in talloze maten, dus zorg ervoor dat je er een koopt die groot genoeg is, zodat je kat er comfortabel in kan zitten of liggen.
 • Twee kommen - één voor voedsel en één voor water. Kies voor gemakkelijk schoon te maken kommen van keramiek of glas in plaats van metaal. Sommige katten houden niet van weerspiegelingen of schaduwen in hun bakje als ze eten of drinken. Zorg ervoor dat de kom breed genoeg is zodat snorharen de zijkanten niet raken. Sommige katten schrikken daarvan.
 • Een kattenbak en kattenbakvulling Het is het beste om hetzelfde soort en merk te gebruiken dat door de fokker of het asiel werd gebruikt. Sowieso totdat ze aan de nieuwe thuisomgeving gewend zijn, zodat ze het herkennen en - belangrijker nog - weten wat ze ermee moeten doen! Ontdek meer met onze kattenbaktrainingsgids.
 • Een kattenmand- veel geven de voorkeur aan een mand in iglo-stijl voor een knusse geborgenheid. Of een mand die hoger staat dan de vloer (bijvoorbeeld als onderdeel van een activiteitenplek).
 • Verzorgingsspullen, vooral voor langharigen.
 • Een krabpaal van boomschors of een met sisaltouw omwikkelde paal. Krabben helpt om de klauwen van je kat in een goede conditie te houden. Een speciale krabpaal leidt ze hopelijk ook af van je meubels en tapijten of vloerkleden.
 • Diverse kattenspeeltjes. Favoriete spelletjes zijn spelletjes waar jij aan meedoet, zoals bungelende knuffels waar ze achteraan kunnen rennen en bovenop kunnen springen. Dat biedt een veilige uitlaatklep voor het natuurlijke jachtgedrag.
 • Kattenvoer. Geef je nieuwe kitten minstens een week lang dezelfde voeding zoals aangeleerd bij de fokker of het asiel. Wissel geleidelijk af als je besluit om van voer te veranderen. Neem minstens een week de tijd voor de omschakeling.

De eerste week van je kitten - hoe je een nieuw kitten laat wennen

Nu is het tijd voor je kitten om met je mee naar huis te gaan! Dit is natuurlijk allemaal superspannend voor jou. Maar houd er rekening mee dat je kat misschien een beetje bang is. Voor hem/haar is dit namelijk een nieuwe situatie. Het is het beste in het begin alles rustig en zachtjes te houden in plaats van je kitten mee naar huis te nemen voor een luid welkomstfeest.

Ze zullen al volop willen spelen, maar nog steeds dutjes nodig hebben. Geef ze dus een mooie, rustige plek waar ze zich kunnen oprollen zonder gestoord te worden.  Vergeet niet dat alles nieuw, uitdagend en opwindend zal zijn voor je nieuwe gezinslid. Het kan een beetje overweldigend overkomen.

Houd er rekening mee dat ze in het begin misschien een beetje teruggetrokken zijn, maar waarschijnlijk snel wennen aan hun nieuwe thuis en het gezinsleven. Als ze niet uit hun schulp lijken te komen, neem dan contact op met je dierenarts.

De fokker van je kitten en je dierenartspraktijk zullen je graag meer hulp en advies geven met betrekking tot de zorg voor je nieuwe kat, de gezondheid en het wennen aan een nieuw thuis. Beleef vooral veel plezier aan jullie kennismaking. Speel veel en maak pret met je nieuwe harige vriend.

Nu je alles weet over het mee naar huis nemen van een nieuw kitten, zul je je waarschijnlijk afvragen wat de volgende stappen zijn. Lees onze gids  voor kittensocialisatiezodatje weet hoe je je nieuwe kat veilig aan alle leden van het gezin kunt voorstellen.