Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Je kat een bad geven
kat die speelt met kerstversieringen

Houd uw kat gelukkig en veilig deze kerst

leestijd: 5 min

De feestdagen zijn een speciale tijd voor het hele gezin, inclusief je kat. 

Kerstmis is een opwindende tijd van het jaar, maar het kan ook stressvol en gevaarlijk zijn voor je kat. Van het beklimmen van de kerstboom tot het stressvolle bezoek van familieleden, en niet te vergeten de traktaties die giftig kunnen zijn... er zijn veel dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kat een rustige en veilige Kerstmis heeft. Hier zijn enkele tips om je te helpen optimaal van de feestdagen te genieten.

Hier zijn een paar tips om het beste uit de feestdagen te halen

Je kat en de kerstboom

Je kent je kat goed en weet dat hij alles graag beklimt. Het is dan ook niet verrassend dat hij de kerstboom als een extra uitdaging ziet. Het risico bestaat dat je kat de boom omver kan laten vallen. Om dit te voorkomen, zorg ervoor dat de boom een stevige basis heeft. Als dit niet het geval is, kun je gewichten aan de onderkant bevestigen om hem stabiel te maken. Je kunt ook de boom aan de muur of het plafond vastmaken om ervoor te zorgen dat hij niet beweegt, zelfs als je kat probeert naar de top te klimmen.

Zijn kerstbomen in potten een goed idee?

Een ding om te weten over kerstbomen in potten is dat ze meststoffen kunnen bevatten die zeer giftig kunnen zijn voor je kat. Dus als je een kerstboom in pot hebt gekocht, raden we aan om de grond te vervangen om potentieel gevaarlijke chemicaliën te verwijderen. Bovendien kan je kat denken dat een grote pot een nieuwe kattenbak is! Om dit te voorkomen, kun je de bovenkant van de pot bedekken, bijvoorbeeld met kiezels.

Zijn kerstbomen giftig voor katten?

Kerstbomen zijn licht giftig en kunnen oliën produceren die de mond en maag van je kat kunnen irriteren, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat je kat er genoeg van eet om zichzelf te verwonden. De naalden van de boom kunnen echter een potentieel gevaar vormen voor je kat. Als ze worden ingeslikt, kunnen ze het spijsverteringsstelsel doorboren. Om deze redenen raden we aan om een kunstboom te kiezen of een boomsoort die weinig naalden verliest.
 

Je kat en de kerstversieringen

Kerstversieringen, vaak glanzend en hangend, zijn een grote verleiding voor je kat. Sommige versieringen kunnen echter bijzonder gevaarlijk zijn.

  • Bijvoorbeeld, glazen ballen kunnen breken en je kat verwonden. Guirlandes en engelenhaar kunnen worden ingeslikt en darmobstructies veroorzaken. 
  • En sneeuwbollen kunnen breken en vaak giftige stoffen bevatten.
     

Wat betreft elektrische kerstverlichting, die door je kat als een leuk speeltje kan worden gezien, zorg ervoor dat je de draden bedekt om te voorkomen dat ze worden gekauwd. En wanneer je niet thuis bent, zorg ervoor dat de lichten die op het stopcontact zijn aangesloten zijn uitgeschakeld. Als je graag je lichten constant aan laat staan, zijn batterijgevoede lichtslingers veel veiliger.

Over het algemeen raden we aan om stevige decoraties zoals houten of plastic ballen te gebruiken. En houd de decoraties buiten het bereik van de poot van je kat en bevestig ze stevig.

Je kunt ook de aandacht van je kat afleiden door een speciale speelruimte voor hem te creëren met traktaties, speelgoed en interactieve spellen. En je kunt ook een prachtige krabpaal beschikbaar stellen, zodat hij niet verleid wordt door je kerstboom.

Houd je kat uit de keuken en weg van voedsel

De feestdagen zijn een tijd van grote maaltijden en veel keukenvoorbereidingen, wat nieuwe bedreigingen kan vormen voor je huisdier. Of het nu gaat om kookolie, hete pannen of potten, het is het beste om je kat uit de keuken te houden.

Wees ook voorzichtig dat je kat niet het kerstdiner steelt. Bijvoorbeeld, kleine botten van de traditionele kalkoen kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Bovendien zijn andere voedingsmiddelen die vaak aanwezig zijn tijdens Kerstmis, zoals chocolade, rozijnen en alcohol, giftig voor onze viervoetige vrienden.

Kerstplanten

Sommige planten die veel voorkomen tijdens de feestdagen zijn giftig voor je kat, zoals hulst, maretak, amaryllis, kerstster en sommige varens. Zorg ervoor dat je kat op afstand blijft.

Vermijd stress bij katten tijdens Kerstmis

Met Kerstmis worden alle routines van je kat verstoord: er is opwinding en spanning, veel mensen komen samen, de geuren in huis zijn anders, evenals de decoratie en de lichten. Daarom kunnen "Kat" en "Kerstmis" een stressvolle combinatie zijn, vooral als je kat van nature nerveus is. Maar gelukkig zijn er een paar trucjes om samen een fijne vakantie te hebben.
 

Probeer de verstoring tot één kamer te beperken

Indien mogelijk, probeer de kerstboom, versieringen en cadeaus in één kamer te verzamelen, terwijl de rest van je huis vertrouwd blijft. Je kat toegang geven tot "ongewijzigde" plekken zal hem helpen ontspannen en ontsnappen.

Overweeg het installeren van een veiligheidshek

Als je jonge kinderen ontvangt die je kat niet kent (of honden), installeer dan een veiligheidshek bij de ingang van de kamer waar de festiviteiten plaatsvinden, zodat je kat de kamer kan verlaten zonder gevolgd te worden. En zorg ervoor dat kinderen altijd onder toezicht staan.
Als je kat graag betrokken wil zijn bij alles wat er gebeurt, zorg er dan voor dat hij veilige ruimtes heeft, bij voorkeur op verschillende niveaus, zodat hij op een comfortabele afstand kan toezien.

Zorg ervoor dat je niet te veel schoonmaakproducten gebruikt

Als je familie ontvangt, wil je waarschijnlijk je huis op zijn best presenteren. Maar wees voorzichtig met overmatig schoonmaken, polijsten en luchtverfrissers die de geuren in je huis kunnen veranderen. De vertrouwde geuren van je huis zijn geruststellend voor je kat en helpen hem zich veilig en kalm te voelen. Op deze manier kan je kat zelfs een excuus zijn om niet je hele huis grondig schoon te maken voordat je gasten arriveren.

Zorg ervoor dat je kat alles heeft wat hij nodig heeft

Als je weet dat je kat zich terugtrekt wanneer er gasten in huis zijn, creëer dan een veilige en rustige ruimte weg van de drukte en zorg ervoor dat hij daar voedsel, water en een kattenbak heeft.

Belangrijker nog, besteed een paar speciale uren met je kat voordat de festiviteiten beginnen. Je kunt deze tijd gebruiken om met hem te spelen, een verzorgingssessie te doen of gewoon samen rustig te zijn. Dit is het beste kerstcadeau dat je hem kunt geven.

Kerstmis zou een vreugdevolle tijd moeten zijn voor het hele gezin. En met een beetje aandacht en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je kat er net zoveel van geniet als jij.

Ontdek ook de beste cadeaus die je aan een kat kunt geven tijdens de feestdagen.