Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Deux chats mangent dans des bols en fer

Gedrag: de eerste indicator van de gezondheid van je kat

leestijd: 1 min

Je kat kauwt op alles

Als je kat een tandvleesontsteking heeft, kan kauwen tijdelijk de pijn verlichten. Tandvleesirritatie kan een teken zijn van een gebitsprobleem. Dan dringt een bezoek aan de dierenarts zich op. Aan de andere kant houden sommige katten er gewoon van zaken van verschillende texturen in hun mond te voelen. Pas op voor bepaalde kamerplanten! Bijvoorbeeld lelies zijn extreem giftig voor katten. 

Je kat plast buiten de kattenbak

Dat kan aan verschillende zaken liggen (bijvoorbeeld als je veranderd bent van kattenbakvulling en je kat niet houdt van de nieuwe vulling), maar een aandoening aan de urinewegen is de meest waarschijnlijke oorzaak. Een blokkering van de urinewegen kan bij katten heel gevaarlijk zijn. Ga zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts.

Je kat komt drinken uit jouw glas

Dringende behoefte om te drinken wijst op uitdroging. Gemengde voeding (elke dag zowel natte als droge voeding geven) is een eenvoudige en natuurlijke manier om de vochtbalans van je kat te herstellen. Als je kat al gemengde voeding krijgt, kun je het aandeel van de natte voeding verhogen en dat van de droge voeding verlagen, of water toevoegen aan de natte voeding.

Sommige katten verkennen graag water op nieuwe plaatsen. Probeer meer drinkbakjes te plaatsen in je woonst en controleer hoeveel je kat drinkt. Katten gaan alleen op zoek naar water als ze uitgedroogd zijn. Als je kat compulsief drinkt op verscheidene plaatsen en een verandering van voeding dat niet rechttrekt binnen enkele dagen, moet je ermee naar de dierenarts.

Je kat weigert plots te eten

Voor je je zorgen begint te maken, moet je weten dat katten 48 uur zonder eten kunnen. Mogelijk heeft hij gewoon last van smaakmoeheid en wil hij iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Gemengde voeding helpt niet alleen bij de hydratatie, maar maakt het ook mogelijk dagelijks te variëren in texturen en aroma's. Als je nog geen natte en droge voeding combineert in het dagelijkse rantsoen, probeer dan eerst of dat iets oplost. Als je kat langer dan 48 uur niet eet, ga er dan mee naar de dierenarts.

Je kat is onlangs bijgekomen

Als je kat gesteriliseerd of gecastreerd is, is het normaal dat hij wat bijkomt op volwassen leeftijd. Analyseer de actuele voeding van je kat. Aangezien droge voeding doorgaans zorgt voor een grotere calorie-inname dan natte voeding, begin je het best met de twee te combineren. Als je kat al gemengde voeding eet, vergroot dan het aandeel natte voeding en verklein het aandeel droge voeding.

Je kat braakt steeds vaker

Als je je kat niet of zelden borstelt, begin dan met hem vaker te borstelen. De meeste katten vinden dat heerlijk! Braken kan wijzen op de aanwezigheid van haarballen. In dat geval is een voeding die haarballen tegengaat, aan te raden. Aangezien braken het risico op uitdroging verhoogt, kun je overwegen om verhoudingsgewijs meer natte voeding te geven en je kat aan te moedigen om te drinken. Braken kan verder ook veroorzaakt worden door parasieten, infecties of een ontsteking in het spijsverteringsstelsel. Raadpleeg je dierenarts als het braken aanhoudt.

Verwante artikelen