Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Les bienfaits de la zoothérapie sur les patients de la Villa Samson

Villa Samson: een uniek zorgproject met dieren aan het UZ Brussel

leestijd: 1 min

In België zijn dieren niet toegelaten in een ziekenhuis. Behalve bij Villa Samson! Dat is een apart gebouw op de campus van het UZ Brussel, vlak naast het ziekenhuis. In deze beestig leuke Villa worden de patiënten op een bijzondere manier geholpen. Villa Samson is enig in zijn soort in België en PURINA is trots om hoofdsponsor te zijn van dit prachtige initiatief. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen en hun huisdieren zich beter voelen als ze samen zijn.

 

Misty, Luna en Chris zijn de drie huiskatten van Villa Samson. Ze trippelen vrolijk rond en verwelkomen iedere bezoeker met lieve kopjes en warme knuffels. Daarvoor komen de bezoekers en patiënten naar Villa Samson, want hier wordt de genezing van patiënten gestimuleerd door contact met dieren.

Via dit contact wordt emotionele en psychologische ondersteuning aangeboden aan gehospitaliseerde patiënten. Tijdens de ziekenhuisopname wordt gezorgd voor een meet and greet met de hond of kat van de patiënt. En ook mensen zonder huisdier kunnen genieten van therapie met dieren. Zij krijgen een bezoekje van de therapiedieren van vaste vrijwilligers.

Studies tonen aan dat je lichaam een flinke dosis oxytocine (gelukshormoon) produceert wanneer je een dier aait. Daarbovenop verlaagt het je stress en bloeddruk. Patiënten kunnen het ziekenhuis even achter zich laten en doen nieuwe moed en energie op om de strijd tegen hun ziekte aan te gaan.

In 2020, in volle coronacrisis, kreeg Villa Samson een extra opdracht toegewezen. Ziekenhuismedewerkers kunnen er nu ook terecht voor psychologische en emotionele bijstand wanneer de druk en stress te veel worden. In een aparte ruimte, genaamd Villa Veerkracht, kunnen zorgmedewerkers hun hart luchten in een veilige omgeving.

Dierenwelzijn, een prioriteit voor Purina

De dierengedragexperts van Purina hebben ook inrichtingstips gegeven om het bezoek van de dieren aan hun baasje zo aangenaam en zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Voor patiënten die zelf geen huisdier hebben, heeft Villa Samson ook drie inwonende knuffelkatten: Misty, Luna en Chris. De therapiekatten van dienst zijn maine coons. Dat zijn grote, mensvriendelijke katten met een prachtige vacht. Ideaal dus voor de omgang met patiënten! Ontdek zelf de getuigenissen van patiënten die gebruik gemaakt hebben van Villa Samson:

Villa Samson heeft u nodig

Villa Samson kon opgericht worden dankzij giften van vele kleine en grote schenkers, waarvan Purina toen de hoofdsponsor was. Ook vandaag is het voortbestaan van Villa Samson enkel mogelijk dankzij de financiële steun van velen.

Draagt u het project een warm hart toe? Ga naar de website www.villasamson.be voor meer informatie.

Steun dit project met een gift door te storten op het rekeningnummer van Villa Samson: BE75 3630 9458 5851, met vermelding van “Villa Samson”.

Tip: Voor elke gift vanaf 40 euro op jaarbasis krijg je een fiscaal attest dat recht geeft op een belastingvermindering van 45%!