Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Sphynx

Sphynx

Het belangrijkste kenmerk van een sphynx is dat ze geen vacht hebben! Maar deze katten zijn niet volledig kaal: ze zijn bedekt met fijn, donzig haar dat ook wel een perzikhuid wordt genoemd. Deze kat heeft geen snorharen of wimpers. De kop lijkt op die van een devon rex. De ogen zijn diep geplaatst en hebben de vorm van een citroen. Het lichaam is fijn gebouwd maar gespierd en heeft een tonvormige borst. De poten zijn lang en slank en hebben een wat gebogen uitzicht. De staart is lang en taps toelopend en voelt hard aan. Ze zijn warm en zacht en worden ook wel eens 'suède kruik' genoemd. De huid is gerimpeld op delen van het hoofd, lichaam en benen, maar moet op alle andere plekken strak zijn. De pigmentatie is duidelijk zichtbaar op de huid van de sphynx. Alle huidpatronen en kleuren zijn aanvaardbaar.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Hypoallergeen ras
  • Binnenhuis
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Sphynx-kat staat op een vensterbank

Persoonlijkheid

De sphynx-kat is open, ondeugend, mensgericht en houdt van aandacht. Deze katten begroeten hun baasjes en zijn erg spraakzaam. Ze zijn zeer intelligent, speels en knuffelig. Sphynx-katten zijn kampioenen in het spinnen. Ze slapen graag bij hun baasjes, onder de dekens. Hun lichaamstemperatuur ligt een graad of twee boven het gemiddelde bij katten, en ze hebben een enorme eetlust om dat warmteverlies te compenseren. Ze hebben maar weinig bescherming tegen het weer. Deze katten mogen dus niet in de kou gelaten worden. Ze zitten ook niet graag op koude oppervlakken, maar ze houden wel van centrale verwarming! Als ze toch naar buiten gaan, kunnen ze zonnebescherming nodig hebben op hun bleke huid.

Sphynx-katten doen een dutje op de bank

Oorsprong

Land van herkomst: Canada

Andere namen: Canadese haarloze kat

Haarloze katten zijn al generaties lang bekend: de Azteken zouden zelfs haarloze katten hebben gehouden. De sphynx-kat is het eerste haarloze kattenras dat speciaal voor die eigenschap is gefokt. Het fokprogramma begon in 1966 in Ontario, Canada, toen een huiskat van een haarloze, mannelijke kitten beviel. De meeste sphynx-katten die vandaag geboren worden, zijn afkomstig uit drie haarloze kittens die in 1978 in Toronto gevonden werden.

Gezondheid

Dit ras is vatbaar voor huidproblemen, zoals de ontwikkeling van huiduitslag en schimmelinfecties. Er moet voor worden gezorgd dat de sphynx-kat wordt beschermd tegen zonnebrand. Zoals alle katten hebben sphynx-katten baat bij bescherming tegen ziekte door vaccinatie en hebben ze jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Baasjes moeten de huid van de Sphynx-kat nauwgezet schoon en soepel houden. De huid moet elke week worden gewassen of afgespoeld worden, om de olieachtige afscheiding te verwijderen. Die afscheiding moet ook regelmatig vanuit het buitenoor worden verwijderd om oorinfecties te voorkomen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.