Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Somalische kat

Somalische kat

De Somalische kat is middelmatig gebouwd: ze zijn licht, maar wel stevig en goed gespierd. De kop vormt een middelgrote wig met zachte contouren. De oren staan ver uit elkaar. De ogen zijn amandelvormig en hebben vaak de kleuren amber, hazelaar of groen. Hoe dieper de tint, hoe beter. De poten zijn lang. De vacht is middellang en het zachte, fijne haar ligt plat tegen het lichaam. Volwassen Somalische katten hebben een kraag en broek, maar bij kittens zie je dat nog niet. Op elk haar moeten ten minste drie gestipte stroken staan, met zes contrasterende kleurgedeelten van basis tot punt. De Somalische kat bestaat in 28 kleuren. Meestal is deze kat goudbruin met een ondergrond van abrikoos, en met zwarte stippels.

  • Actieve, leergierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Somalische kat staat in de buurt van raam

Persoonlijkheid

Somalische katten zijn zeer intelligent. Ze zijn goed van inborst, speels en genieten van spelletjes en speelgoed. Somalische katten kunnen meer verlegen en onafhankelijk zijn dan hun Abessijnse neven, maar genieten wel van menselijk gezelschap. Ze zijn actief en genieten van de mogelijkheid om buiten te bewegen.

Somalische kat ligt onder een deken

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

De Somalische kat is de langharige versie van de abessijnse. Het langharige gen werd begin 1900 in het Abessijnse ras geïntroduceerd, maar het langharige ras werd pas in de jaren zestig specifiek gekweekt.

Gezondheid

Hoewel de meeste Somalische katten gezond zijn, zijn er enkele erfelijke ziektes waarvan bekend is dat ze bij hun nauwe verwant, de Abessijn, voorkomen en die daarom ook aan dit ras verbonden kunnen zijn. Abessijnse katten kunnen lijden aan een erfelijke ziekte die pyruvaatkinasedeficiëntie wordt genoemd en die bloedarmoede kan veroorzaken. Hiervoor is een betrouwbare test beschikbaar en potentiële eigenaren moeten fokkers vragen of hun katten zijn getest en geen problemen hebben. Een oogprobleem, dat progressieve retinale atrofie heet en geleidelijke blindheid veroorzaakt, werd in sommige landen geïdentificeerd. Het is de moeite waard om de fokker ook hier naar te vragen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De Somalische kat heeft regelmatig verzorging nodig om de vacht vrij te houden van klitten. Omdat het haar niet zo lang is als bij de Perzische kat, is het makkelijker om de vacht in orde te houden. De meeste Somalische katten genieten ervan om te worden verzorgd. Het werk is zeker gemakkelijker als je het regelmatig doet. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.