Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Savannah

Savannah

De savannah is een lange, slanke kat. De uiteindelijke grootte van de savannah hangt af van hoe dicht de nakomelingen bij de eerste generatie aanleunen, want de vroege generaties waren vrij groot. Mannelijke savannah-katten zijn meestal groter dan vrouwtjes. Door toevallige factoren in de genetica van dit kattenras, kan er aanzienlijke variatie in grootte zijn, zelfs binnen hetzelfde nest. Het totaalbeeld van een individuele savannah-kat hangt ook sterk af van de generatie. Ze zijn meestal gevlekt maar komen ook voor in klassieke of marmeren patronen, sneeuwschakeringen en blauwe of andere verdunde kleuren. De oren zijn hoog, diep en rechtopstaand. De achterkant van de oren heeft een centrale lichte strook en is voor de rest zwart, donkergrijs of bruin omzoomd. Dat zorgt voor een oog-achtig effect. Savannah's hebben een brede neus en kapogen. Hun korte staarten hebben zwarte ringen, met een stevige zwarte punt. Hun ogen kunnen groen, bruin of goud zijn.

  • Actieve, leergierige kat
  • Zelfstandige kat
  • Spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Savannah kat loopt op het balkon

Persoonlijkheid

Omdat savannah-katten niet zo vaak voorkomen, is het moeilijk om algemene uitspraken te doen over hun persoonlijkheidskenmerken. Sommigen zeggen dat ze erg sociaal en vriendelijk zijn tegenover nieuwe mensen en andere katten en honden. Anderen rennen weg en verbergen zich, of gaan sissen en grommen als ze een vreemdeling zien. Blijkbaar kunnen savannah-katten ook zeer hoog springen vanuit een staande positie, en leren ze heel snel. Een savannah is geen ideale eerste kat. Hij is vrij groot en sterk en wordt vaak 'assertief' genoemd. Er wordt gezegd dat Savannah-katten tsjirpen als een Serval, maar ook dat ze miauwen als een huiskat en dat ze heel hard blazen.

Savannah kat bereidt zich voor op een slaap

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

Savannah-katten zijn nogal controversieel. Ze zijn het resultaat van de kruising tussen een huiskat en een serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. Die eerste kruisingen worden dan opnieuw gefokt en de resulterende katten worden gedomesticeerd. Het fokken begon halverwege de jaren tachtig en het ras wordt erkend door een van de kattenorganisaties.

Gezondheid

Het is nog te vroeg om te weten of het savannah-kattenras gezondheidsproblemen heeft, omdat er nog geen aandoeningen in de veterinaire literatuur worden genoemd.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van de  savannah is makkelijk te onderhouden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend.