Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ocicat

Ocicat

De ocicat is een middelgrote tot grote kat met een gevlekte vacht. De borstkas is diep en breed en de poten zijn krachtig en goed gespierd. De kop is wigvormig en de kaken zijn vrij vierkant. De grote, breed uit elkaar staande, getufte oren zorgen voor een wilde uitstraling. De vacht van de ocicat is kort en strak met een satijnen textuur. De vlekken in een karakteristiek patroon zijn verspreid over de zijkanten, de schouders, de achterkant, de poten en de buik. Het voorhoofd vertoont de kenmerkende 'M'-vlek. De staart toont afwisselende vlekken en ringen van donkerdere kleur, die eindigen met een donkere punt. De ocicat bestaat in vele kleuren.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Twee Ocicat-kittens bereiden zich voor op een slaap

Persoonlijkheid

Hoewel de ocicat werd gefokt om eruit te zien als een wilde kat, weerspiegelt zijn temperament dit niet. Het ras is intelligent en speels, nieuwsgierig en vriendelijk en kan veel aandacht vragen. Ze verkiezen, net als alle actieve katten, gezelschap van mensen. Als je de hele dag op het werk bent, kan het helpen om twee van deze katten in huis te halen.

Ocicat kijkt bedachtzaam naar iets

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

Andere namen: Oci

Het ocicat-kattenras is een relatief nieuw kattenras, en is het resultaat van enkele experimenten in de VS in de jaren '60. Fokkers probeerden een abessijns-gepunte siamees te produceren, maar kweekten in plaats daarvan een kitten met een geweldige vacht van gouden vlekken op een ivoor-achtergrond. Hij zag eruit als de wilde ocelot, vandaar de naam ocicat. Amerikaanse korthaarkatten werden geïntroduceerd in het fokprogramma, waardoor de mooie zilveren kleuren en sterke spieren en botten ontstonden.

Gezondheid

Er zijn tot dusver geen erfelijke aandoeningen gemeld voor het ocicat-ras.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De ocicat heeft door zijn korte vacht niet veel verzorging nodig. De katten wassen zichzelf zorgvuldig en houden hun pels zo in goede staat. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.