Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Egyptische mau

Egyptische mau

Het Egyptische mau-kattenras is een elegante, atletisch ogende kat met een willekeurig vlekkenpatroon. Van de mau-katten wordt gezegd dat ze er 'ongerust' uitzien. Deze uitdrukking komt door de grote rechte 'kruisbes'-ogen, die zich onder een rechte wenkbrauwboog en tussen de parallelle lijnen van de neus bevinden. De mau is niet zo imposant als de Britse korthaar, maar ook niet zo slank als de oosterse katten. De vacht van de Egyptische mau is zijdeachtig en fijn en heeft een glanzende schijn. Het voorhoofd vertoont de typische 'M' en fronsstrepen, die lijnen op het voorhoofd vormen en doorlopen tot aan de onderkant van de nek. Het typische vlekkenpatroon van de mau-katten bestaat in verschillende kleuren, met altijd een contrast tussen de bleke achtergrondkleur en de donkerdere patronen.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
De zwangere Egyptische kat Mau loopt in de stad

Persoonlijkheid

De Egyptische mau is een liefdevol en speels kattenras. Ze zijn uiterst slim en houden van trucjes leren en aan de leiband lopen. Ze genieten van drukte en aandacht, en zijn dus de ideale familiekat. Omdat ze zo actief zijn, hebben mau-katten veel entertainment en speelgoed nodig, vooral als ze lang alleen worden gelaten.

De Egyptische kat Mau kijkt verbaasd naar iets

Oorsprong

Land van herkomst: Egypte/Italië

Mau' is het Egyptische woord voor kat. Het ras heeft een opvallende gelijkenis met de statige katten die worden weergegeven in de oude Egyptische kunst. Het ras is afkomstig van een gevlekte kat die in Caïro gevonden werd en die in 1953 door een Russische prinses naar Rome werd gebracht. Ze fokte een aantal gevlekte katten in Italië en verhuisde later naar Noord-Amerika, waar fokkers de moderne mau ontwikkelden. De kenmerkende vlekken op de kop lijken op de scarabee, die als heilig werd beschouwd door de oude Egyptenaren.

Gezondheid

De Egyptische mau is geen veel voorkomend ras en op dit moment is er geen informatie over significante gezondheidsproblemen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Het Egyptische mau-kattenras heeft geen speciale verzorging nodig omdat de kat zijn korte, fijne vacht zichzelf wel onderhoudt. Mau-katten genieten er wel van om geborsteld te worden met een zachte borstel. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.