Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bengaalse kat

Bengaalse kat

De Bengaalse kat is een grote, gespierde kat met een dikke staart die laag hangt. Het wilde uiterlijk van de Bengaalse kat wordt nog versterkt door zijn kenmerkende dikke, weelderige, gevlekte of gemarmerde vacht. Zijn brede kop heeft kleine oren en een uitgesproken aanzet van de snorharen. De ogen hebben een zwarte rand en zijn amandelvormig. De staart is dik en loopt uit in een zwarte punt. Er is geen ander kattenras met het gouden of parelmoeren schijnsel van Bengaalse katten. Dit ras kan zeer veeleisend zijn, door hun hoge activiteitsgraad.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Bengalen speelt thuis

Persoonlijkheid

Bengaalse katten zijn liefdevol. Ze hebben een zeer energieke, speelse natuur. Bengaalse katten zijn intelligent en lijken alles om hen heen te bekijken als potentiële speeltjes. Ze zijn behendig, klimmen graag en hebben stem die lijkt op kirren of tsjilpen. Bengaalse katten zijn een zeer vocaal ras en hebben een brede woordenschat die soms nogal schril kan zijn, vooral in onbekende situaties. Ze hebben overdag gezelschap nodig om verveling te voorkomen, evenals mogelijkheden om te klimmen en te jagen.

Vrouw aait Bengaalse kat, die op de vensterbank ligt

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

De Bengaalse kat is een relatief nieuw kattenras dat oorspronkelijk is ontstaan in de Verenigde Staten, door het kruisen van een Aziatische luipaardkat met een huiskat. De Bengaalse kat ontleent zijn naam aan de Latijnse naam van zijn wilde voorouder Felis Bengalensis (Aziatische luipaardkat). Het doel bij de ontwikkeling van het Bengaalse kattenras was om een sterke fysieke gelijkenis te behouden met zijn mooi wilde voorouder, en tegelijkertijd een aangename en betrouwbare gezelschapskat te creëren.

Gezondheid

Er worden geen erfelijke gebreken gemeld voor het Bengaalse kattenras, maar er wordt gesuggereerd dat ze mogelijk vaker de hartaandoening hypertrofische cardiomyopathie hebben dan andere rassen. Sommige Bengaalse katten lijken ook vatbaarder voor infectieuze peritonitis.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De korte glanzende vacht van de Bengaalse kat heeft geen overmatige verzorging nodig, maar ze genieten van de aandacht die ze krijgen door hun verzorging. Zoals de meeste kortharige rassen, verzorgen Bengaalse katten hun eigen vacht bijzonder goed. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.