Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Aziatische kat

Aziatische kat

Aziatische katten hebben middelgrote, vrij gespierde lichamen en een staart met een afgeronde punt. Vrouwelijke Aziatische katten zijn veel kleiner dan mannetjes. De kop is wigvormig met een zacht afgeronde top, wijd uitgestrekte oren en grote ogen met een zilveren rand. De vacht, die eruitziet als bewaterde zijde, is kort, dun en ligt dicht tegen het lichaam aan. Deze katten bestaan in een breed scala aan kleuren en motieven.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Vrouw kijkt film op haar laptop met haar huisdier - Aziatische kat

Persoonlijkheid

De Aziatische kat lijkt op de burmees qua karakter: ze zijn uiterst vriendelijk en aanhankelijk, maar ze zijn wel iets minder uitbundig dan de burmees. Aziatische katten houden van aandacht en willen deel uitmaken van het gezin. Ze kunnen behoorlijk veeleisend zijn en volgen hun baasjes vaak rond in huis, om aandacht te vragen. Aziatische katten zijn zeer intelligent en kunnen vaak problemen oplossen, zoals zelf deuren leren openen. Ze kunnen ook heel gevoelig zijn aan de stemming van hun baasje, wat hen tot uitstekende gezelschapskatten maakt.

Aziatische kat maakt zich klaar om op de bank te slapen

Oorsprong

Land van oorsprong: Groot-Brittannië

Aziatische katten lijken op de burmees, maar met een vacht in kleuren die niet erkend worden bij de burmees. De bombay-kat behoort ook tot deze groep, net als de burmilla en de tiffanie. Dit is een jong ras dat zich snel ontwikkelt en steeds populairder wordt.

Gezondheid

Er zijn geen aandoeningen die alleen bij Aziatische katten voorkomen, maar er kan wel een neiging zijn om aandoeningen te ontwikkelen die ook vaak voorkomen bij de burmees: sommige burmezen lijken vatbaarder voor diabetes mellitus dan andere rassen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De korte, dichte vacht van de Aziatische kat heeft niet veel verzorging nodig. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.