Your Pet, Our Passion.
Purina One
Drie pelsrobben bij elkaar zitten

Water: onmisbaar voor de gezondheid van je kat

leestijd: 4 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Water, een essentieel onderdeel van de voeding van je kat – Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith, Inc.

Het lichaam van een kitten bestaat voor nagenoeg 84 % uit water, het lichaam van een volwassen kat voor zo'n 60 %. Water is onmisbaar voor nagenoeg alle vitale functies. Bij warm weer kan een kat in enkele uren tijd uitgedroogd raken als hij geen vers water ter beschikking heeft. Water is zo belangrijk dat het beschouwd wordt als een absolute must. Gezien de enorme hoeveelheid water die in de loop van een leven gedronken wordt, kan men maar beter water van de best mogelijke kwaliteit drinken.

Hoeveel water aan je kat geven?

Verschillende factoren bepalen hoeveel water een kitten of kat nodig heeft. Idealiter heeft je kat altijd water ter beschikking, zodat hij op zijn eigen ritme kan drinken zoveel hij wil. Als algemene regel geldt dat een kat 2,5 keer meer water moet opnemen dan vast voedsel. Per 100 g droge voeding dat je kat krijgt, moet hij dus een kwart liter water drinken. Verschillende factoren, zoals overmatige hitte, lactatie of grote lichamelijke inspanning, kunnen de benodigde waterhoeveelheid verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. De meeste dieren drinken meer dan het vereiste minimum. Het kan geen kwaad als je kat wat te veel drinkt. Te weinig drinken kan daarentegen desastreuze gevolgen hebben. Dieren die natte voeding (blikvoeding) eten, drinken minder dan dieren die droge voeding eten.

Kwaliteit van het water

Het ene water is het andere niet. De hoeveelheid opgeloste vaste deeltjes in het water is een indicatie voor de drinkbaarheid ervan voor dieren.

Als het water minder dan 5/1000 deeltjes bevat, wordt het als drinkbaar beschouwd. Bij meer dan 7/1000 deeltjes is het water niet geschikt voor dierlijke consumptie.

Onbehandeld water kan altijd bacteriën, virussen of parasieten bevatten.

Giardiasis is bijvoorbeeld een ziekte die veroorzaakt wordt door een darmparasiet die katten en mensen meestal oplopen door het drinken van besmet water. Leidingwater is volledig veilig, maar als het een hoog gehalte aan nitraten, ijzer of magnesium bevat, kan het op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, niet alleen bij mensen maar ook bij dieren.

Sommige mensen vertrouwen de kwaliteit van het leidingwater niet en geven hun kat liever flessenwater. Maar als je kat moet drinken uit een vieze drinkbak, doet de kwaliteit van het drinkwater er niet meer toe, want slecht gereinigde bakjes zijn een broedplaats voor microben.

Was de bakjes van je huisdieren dagelijks en ontsmet ze geregeld. Bakjes van roestvast staal zijn het gemakkelijkst te reinigen en het best bestand tegen krassen. Dat is belangrijk want in krassen kan zich vuil vastzetten.

Ook aardewerk is een goede keuze. Een eenvoudige vraag helpt je om te weten of het drinkbakje van je kat geschikt is: zou je er zelf van drinken? Ook de temperatuur heeft een invloed op de kwaliteit.

Dieren drinken het liefst koel water in de zomer en water op kamertemperatuur in de winter.

Laat je huisdieren geen sneeuw eten. Dat is niet goed voor hen.

Een zieke kat doen drinken

Als een dier zich niet goed voelt, zal het niet meer drinken. Dat terwijl koorts en andere ziekteverschijnselen net het belang van voldoende vochtinname nog vergroten.

De combinatie van deze twee factoren kan al snel leiden tot uitdroging.

Het verloren lichaamsvocht vervangen en uitdroging voorkomen behoren tot de belangrijkste aspecten van de behandeling van een ziek dier. Probeer je kat aan te moedigen om te drinken.

Als dat niet lukt, zal je kat misschien intraveneus of onderhuids gerehydrateerd moeten worden. Sommige ziekten, zoals nierproblemen of diabetes, kunnen gepaard gaan met een grotere behoefte om te drinken en te plassen.

Het enige moment waarop je niet moet proberen je huisdier te doen drinken, is als hij braakt. Dierenartsen raden aan dan vierentwintig uur geen eten of drinken aan te bieden, om de maag de tijd te geven weer tot rust te komen. Maar zet je huisdier nooit meer dan 24 uur zonder water. Als het braken aanhoudt, moet je dringend een dierenarts opzoeken met je huisdier, zodat het gehydrateerd kan worden door middel van een infuus.

Om de mate van uitdroging van een dier te meten, knijpen dierenartsen een plooi in de huid op de rug en kijken ze hoe snel de plooi verdwijnt.

De huid van een gezond dier neemt onmiddellijk weer zijn normale vorm aan, terwijl dat bij een uitgedroogd dier enkele seconden kan duren.

Wacht niet om je kat te laten behandelen, zodra je de minste tekenen van uitdroging vaststelt.

Samenvatting

Water is de oorsprong van het leven. Laat je kat zoveel schoon water van goede kwaliteit drinken als hij maar wil. Zieke dieren genezen veel sneller als ze goed gehydrateerd zijn. Denk eraan om elke keer dat je zelf een glas water neemt, ook water aan te bieden aan je huisdieren, want ook zij hebben dorst.

​Referenties

Coffman. Comparative Reference Guide to Premium Dog Food. Pig Dog Press. Nashua, NH; 1994. Lewis, L; Morris, M. Small Animal Clinical Nutrition. Mark Morris Associates. Topeka, KS; 1984. Palika, L. The Consumers Guide to Dog Food. Macmillan. New York, NY; 1996. Ralston PURINA Company. Nutrition and Management of Dogs and Cats. St. Louis, MO; 1987.