Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Gemengde voeding en vochtinname van de kat

Gemengde voeding en vochtinname van de kat

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Een van de efficiëntste en gemakkelijkste manieren om te verzekeren dat je kat goed gehydrateerd blijft, is hem elke dag natte voeding, of naast droge voeding ook natte voeding, te geven. Dat evenwichtige voedingspatroon voorziet in de instinctieve behoeften van je kat en zorgt voor een goed vochtevenwicht. Als je niet zeker weet of de hydratatietoestand van je kat goed is, controleer dan de hierna opgesomde lichamelijke kenmerken en gedragscriteria. Lees ook onze praktische tips ter zake.

JE KAT IS MOGELIJK GEDEHYDRATEERD ALS ...

… hij op een compulsieve manier drinkt. Een goed gehydrateerde kat gaat normaal gezien niet vaak drinken. Als je kat je water komt 'stelen', probeert te drinken in de gootsteen of vaak zijn drinkbak opzoekt, is zijn hydratatietoestand waarschijnlijk niet in orde.

… hij niet vaak genoeg op de kattenbak gaat. Als je kat niet minstens twee keer per dag plast, kan dat nefast zijn voor zijn nieren, en eventueel zelfs leiden tot vergiftiging. Als je een kattenbak met klonterende kattenbakvulling gebruikt, kijk dan naar de grootte van de klonters, om te controleren of alles normaal is.

… zijn huid minder elastisch is. De huid van een kat wordt net als de mensenhuid minder elastisch met de tijd. Maar als de elasticiteit snel verandert, is dat een teken dat er iets mis is met de hydratatietoestand van je kat en daar moet iets aan gedaan worden.

… hij ingevallen ogen heeft. Als je kat zijn ogen dieper in zijn oogkassen liggen, is dat omdat hij minder vocht rond zijn ogen heeft, en dat geldt dan meteen ook voor de rest van zijn lichaam.

… zijn mond of zijn tandvlees droog zijn. Een kat heeft voldoende speeksel nodig om zijn tanden en zijn tandvlees te beschermen, en om zijn voeding te bevochtigen tijdens het doorslikken.

HOE HOUD JE JE KAT GOED GEHYDRATEERD?

Geef meer natte dan droge voeding. Je kunt zelfs wat water toevoegen aan de portie droge voeding.

Laat de waterkraan lopen als je kat ernaast staat, of geef je kat een drinkfontein. Studies hebben aangetoond dat katten vermijden te drinken van stilstaand water. Sommige mensen denken dat ze op die manier inslikking van mogelijk gevaarlijke parasieten en bacteriën voorkomen.

Vergewis u ervan dat de drinkbak geschikt is qua grootte en vorm. Bepaalde katten drinken niet graag uit een bak die te hoog en te smal is, omdat hun snorharen dan de randen raken. Een kat wil ook de omgeving in de gaten kunnen houden terwijl hij drinkt. Plaats de drinkbak daarom nooit in een hoek.

Maak het water aantrekkelijker door wat vleesbouillon toe te voegen aan de voeding of aan het water. Ververs het water minstens één keer per dag. Jij drinkt graag proper en fris water. Wel, je kat ook! Als je kat heel kieskeurig is, kun je ook overwegen hem fleswater te drinken te geven.