Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kat eten uit rood bakje

Wat eten katten?

leestijd: 4 min

Katten kunnen behoorlijk lastig zijn als het op eten aankomt, sommigen eten alles met smaak en anderen halen overal hun neus voor op. Lees ons artikel over wat katten moeten eten en wat ze nodig hebben in hun dagelijks dieet om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn.

Sommige katten kunnen kieskeurige eters zijn en hun neus ophalen voor voeding die ze kan bekoren, terwijl anderen met plezier elke dag dezelfde voeding eten. Elke kat is uniek in zijn voorkeur en het is belangrijk om te begrijpen wat katten graag eten om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om hun gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Of je nu voor het eerst een katteneigenaar bent of al een ervaren kattenbezitter, er is veel te weten over wat katten lekker vinden in hun dieet en over de bekende vraag: zijn katten carnivoren of kunnen ze ook leven op een vegetarisch of veganistisch dieet?

Zijn katten carnivoren?

Katten zijn obligate carnivoren. Ze halen essentiële aminozuren uit dierlijke eiwitten en deze zijn essentieel voor hun gezondheid. Katten kunnen zelfs na één of twee dagen complicaties krijgen zonder deze aminozuren in hun dieet. Je moet je kat volledig kwalitatief hoogwaardig kattenvoer als maaltijd geven, omdat deze de juiste balans aan voedingsstoffen voor je kat bevat, inclusief een hoog eiwitgehalte.

Hoe zit het met vegetarische of veganistische kattenvoeding?

Je mag je kat nooit een zelfgemaakte vegetarische of veganistische voeding geven, hoewel er enkele commerciële opties beschikbaar zijn die kunstmatige alternatieven van de essentiële voedingsstoffen bevatten. Er zijn echter geen natuurlijke vegetarische of veganistische diëten die geschikt zijn. 

Wat eten katten? 

Katten moeten kattenvoeding van goede kwaliteit eten die past bij hun levensstijl, leeftijd en gezondheid. Momenteel zijn er drie hoofdgroepen kattenvoer op de markt: 

 • Natvoer: dit zit meestal in blikjes of zakjes en het assortiment omvat paté, of stukjes met vlees in jus of gelei. Natvoer wordt vaak aanbevolen als je kat de neiging heeft om niet veel te drinken, vooral als hij een nierziekte heeft. 
 • Droge voeding: droogvoer, ook wel kattenbrokjes genoemd, kan helpen een ​​goede mondgezondheid te bevorderen. Het is ook gemakkelijk om porties af te wegen tijdens de maaltijden. 
 • Aanvullende voeding: deze categorie omvat vooral kattensnacks en is op zich geen volledige en evenwichtige voeding. Voeding in deze categorie is alleen bedoeld om naast de dagelijkse voeding van je kat te worden gegeven en mag nooit als een volledige maaltijd worden aangeboden. 

Als je niet zeker weet of natvoer of droge brokjes als voeding het beste bij je kat past, raden we je aan om met je dierenarts te overleggen en de opties te bespreken. Veel katteneigenaren geven hun kat vaak een combinatie van natvoer en droge brokjes vanwege de voordelen van beide opties voor de kat. 

Wat eten katten graag? 

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die katten graag eten en die geschikt kunnen zijn als traktatie naast een complete en uitgebalanceerde voeding. Deze moeten echter altijd goed gekookt en met mate worden gegeven: 

 • Zalm
 • Forel
 • Haring
 • Makreel
 • Witvis (zoals schol)
 • Kip
 • Kalkoen
 • Rundvlees

Al het bovenstaande mag alleen worden gegeven als een traktatie voor je kat en mag nooit worden gevoerd in plaats van een complete voeding. Vooral vis bevat veel vetzuren en te veel hiervan voeren kan leiden tot een vitamine E-tekort. Zorg er altijd voor dat er geen botjes of graten in deze traktaties zitten.

Hoe beoordelen katten hun voeding?

Er zijn drie onderdelen waar je kat naar op zoek zal gaan bij hun voeding: geur, smaak en textuur. Er is enorm veel individuele voorkeur in wat katten lekker vinden. Katten kunnen ook last hebben van neofobie of neofilie. Neofobie is een angst voor nieuwe dingen, en deze katten zullen het echt niet leuk vinden om een nieuwe voeding te proberen. Ze hebben misschien een voorkeur om voeding te krijgen die vergelijkbaar is met wat ze als kitten voorgeschoteld kregen. Katten met neofilie houden van nieuwe dingen en zullen gelukkiger zijn met een variatie aan smaken en texturen in hun voeding. Een kat kan een voorkeur hebben voor vleessmaken in plaats van vissmaken, of andersom. Ze kunnen ook een voorkeur hebben voor nat- of droogvoer, hoewel veel katten tijdens de maaltijd graag een combinatie hebben van beide.

Wil je weten wat je kat beter niet kan eten? Lees onze gids over schadelijke voedingsmiddelen voor katten en ontdek wat je beter uit het dieet van je kat kunt weglaten.