Your Pet, Our Passion.
chat bleu/gris qui dort

Slaapvoorzieningen voor de eerste nacht van een kitten

leestijd: 5 min

Hier zijn een paar dingen die je moet weten en wat je kunt doen om je nieuwe kitten die eerste nacht rustig door te laten slapen.

Het verwelkomen van een nieuw kitten in je huis kan zenuwslopend zijn, voor zowel jou als de katachtige in kwestie. Terwijl jij je afvraagt in welke kastje je kattenvoer het beste kunt bewaren en welke dierenartsenpraktijk in de buurt je moet kiezen, heeft je kitten heel andere zorgen aan het hoofd. Er zijn overal nieuwe bezienswaardigheden, geuren en nieuwe mensen om te ontmoeten  Het nieuwe huis lijkt in niets op het huis waarin ze tot niet zo lang geleden woonde en moeder en nestgenootjes zijn nergens meer te bekennen. Kortom, alles is anders en een beetje eng.

Net op het moment dat alles begint te wennen, breekt de nacht aan en moet je kitten helemaal alleen in dit nieuwe, vreemde huis slapen. De eerste nacht thuis van een kitten kan een uitdaging zijn. Maar er zijn genoeg dingen die je als katteneigenaar kunt doen om ervoor te zorgen dat je kleine pluizenbolletje wel snel went.

Slapen kittens de hele nacht door?

Niet altijd. Het komt vaak voor dat kittens 's nachts wakker worden. Hoewel het waar is dat kittens dol zijn op dutten en ze zo'n 18 tot 20 uur per dag kunnen slapen, gebeurt dit niet altijd als alle mensen slapen.

Katten zijn over het algemeen actief bij zonsopgang en zonsondergang. Tel daarbij op de onbekende omgeving waar een nieuw kitten de eerste paar nachten aan moet wennen en zet je schrap voor een aantal kortere nachten dan je lief is.

Slaap is essentieel voor de ontwikkeling van je kitten. Daarom is het belangrijk om ze tijdens de jeugd een rustige tijd te gunnen, zodat ze gezond en gelukkig kunnen opgroeien.

Waar moet mijn kitten slapen?

Een belangrijk deel om kittens zover te krijgen dat ze gaan slapen, heeft te maken met hoe goed de slaapplek aansluit op de slaapwensen. Kittens zoeken warmte en gezelligheid als ze willen slapen. Dit betekent dat een kitten het beste kan slapen op een veilige plek. Beschut tegen tocht en warm genoeg. Het is een goed idee om de kitten de eerste paar nachten dicht bij je te houden. Zoek een knus plekje naast je bed. Je kunt zelfs een plekje hogerop, van de vloer kiezen als dat mogelijk is. Kittens zullen dol zijn op hoogte. Het geeft ze een groter gevoel van veiligheid.

Het inrichten van een kittenslaapplek

Kies een comfortabele kittenmand met hoge zijranden om speelgoed dichtbij te houden. Vergeet niet om veel zachte dekens toe te voegen voor een rustige nachtrust. Zorg ervoor dat de kattenbak en de water- en etensbakjes niet te ver weg staan als je kitten ze 's nachts nodig heeft. Een krabpaal in de buurt levert je extra punten op van je nieuwe kattige vriend. Zodra een kitten klaar is om aan de nieuwe dag te beginnen, zal deze zich naar hartenlust willen uitrekken en krabben. Wat een geluk!

Moet ik het licht aan of uit laten?

Katten kunnen zien bij zeer weinig licht. De kans is dus groot dat ze zelfs in het donker zonder problemen rond kunnen lopen. Het kan echter even duren voordat ze aan hun nieuwe omgeving gewend zijn, dus het is een goed idee om een klein nachtlampje aan te laten. Maak dingen in het begin makkelijk.

Moet ik mijn kitten bij me in bed laten slapen?

Misschien wil je nog even wachten voordat je je bed deelt met je nieuwe kitten. Het kan even duren voordat kittens zindelijk zijn. Dus als je je lakens in perfecte staat wilt houden, kun je beter investeren in een apart kittenbed. Als ze erg jong zijn, kunnen ze zelfs moeite hebben om uit je bed te komen zonder zichzelf pijn te doen. Bovendien heeft je kitten misschien liever een eigen plekje waar hij/zij zich naar hartenlust kan uitstrekken.

Veel baasjes laten hun katten in hun bed slapen, maar het is echt belangrijk om je kitten een eigen plekje te geven om de nacht door te brengen.

Hoe krijg je een kitten 's nachts aan het slapen?

Spelen en lichaamsbeweging

Een uitgeputte kitten slaapt eerder de hele nacht door. Plan een speelsessie vlak voor het laatste slaapje van de dag, zodat ze alle extra energie opgebruiken voordat iedereen naar bed gaat.

Wijzig de etenstijd

Soms kan zelfs een late maaltijd helpen, omdat kittens vaak gaan slapen om de spijsvertering haar werk te laten doen. Maar houd rekening met het aantal calorieën voordat je een extra of grotere maaltijd introduceert.

Introduceer bekende voorwerpen

Iets hebben dat vertrouwd ruikt, kan een grote stap zijn om een kitten 's nachts in slaap te krijgen. Als je een kitten adopteert, geeft het asiel je vaak graag een lievelingsdeken mee, zodat ze een stukje van hun oude thuis bij zich hebben terwijl ze wennen aan een nieuw leven.

Geef ze de tijd en wees geduldig, dan zal je nieuwe pluizenbolletje al snel vanzelf rustig wegdommelen. Ontdek hierna meer over de slaapgewoonten van katten met onze eenvoudige gids.