Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One
Kat met haarbal

Haarballen bij katten verminderen

leestijd: 2 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Katten zijn prachtige dieren en hun vacht is doorgaans glanzend, mooi en zeer schoon. Katten houden zichzelf namelijk heel goed schoon en besteden behoorlijk wat tijd aan de verzorging van hun vacht. Uit onderzoek is gebleken dat katten gemiddeld 4% van al hun tijd besteden aan hun verzorging, en 8% van de tijd die ze niet slapend doorbrengen!

Waarom krijgt een kat haarballen?

Katten maken hun hele lijf systematisch schoon met hun ruwe tong en voorpoten. Het likken stimuleert huidafscheiding, wat ervoor zorgt dat de vacht waterdicht blijft en glans krijgt. Het speeksel dat over de vacht wordt verspreid, houdt de kat koel bij warm weer. Als u meerdere katten hebt, hebt u mogelijk gezien dat de katten die goed met elkaar kunnen opschieten, elkaars vacht verzorgen (terwijl ze op hun favoriete slaapplekjes rusten).

Helaas is een nadeel van deze grondige vachtverzorging de vorming van haarballen in het spijsverteringskanaal: vanwege de naar achter gerichte 'weerhaakjes' op een kattentong, die fungeren als kam, blijven haartjes steken en worden ze ingeslikt.

Ingeslikt haar kan zich ophopen in de maag. Een deel van dit haar gaat verder naar het darmkanaal en wordt probleemloos uitgescheiden via de ontlasting. Haar dat blijft steken in de maag, hoopt zich verder op en neemt door een normaal proces de vorm van een bal of worst aan. Wanneer er zoveel haar is dat het zich op deze manier ophoopt, is de ophoping doorgaans te groot om via het darmkanaal te worden afgescheiden. Het kan daarom worden uitgebraakt of een verstopping veroorzaken.

Hoewel dit een natuurlijk proces is, baart het veel katteneigenaren zorgen. Als je kat binnen een à twee uur na een maaltijd hoest, kokhalst of braakt, kan dit kan erop wijzen dat er een Haarbal in de weg zit.

Katten die hun eigen vacht verzorgen of ook die van een andere kat, of katten die in de rui zijn, zijn mogelijk gevoeliger voor haarbalvorming en kokhalzen. Langharige katten hebben ook meer kans op haarbalvorming dan kortharige katten en kunnen als kitten al last krijgen van verstopping door haarballen.

Rosse kat speelt met de eigenaar

Wat kan ik doen?

Als je merkt dat je kat regelmatig haarballen heeft, kun je de dierenarts voor advies vragen. Je kan ook zelf bijdragen aan het reduceren van de vorming van haarballen op een aantal verschillende manieren:

  • Borstel je kat regelmatig om los haar te verwijderen. Hiermee help je voorkomen dat je kat veel haar inslikt.
  • Wees zeker dat je kat geen vlooien heeft, hierdoor zal hij zich vaker schoon willen maken.
  • Geef je kat voeding dat speciaal is ontworpen om te helpen om haarballen te verwijderen.

Vezelrijke voeding helpt het aantal haarballen terug te dringen. De vezels trekken het haar mee door de darmen, zodat het het lichaam verlaat via de ontlasting en niet wordt uitgebraakt als Haarbal.

In het kattenvoedingsassortiment van PURINA PRO PLAN zijn zowel Sterilised OptiDigest en Elegant Optiderma (droogvoeding) geformuleerd om de vorming van haarballen bij katten helpen tegen te gaan en te vergemakkelijken dat haren het lichaam verlaten via de ontlasting dankzij hun vezelrijke samenstelling.

Verwante artikelen

Purina One