Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One
Gemberkat die naast een lege voerbak zit.

5 handige tips om het darmstelsel van jouw kat te bevorderen

leestijd: 4 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Hier volgen 5 eenvoudige en effectieve tips om u te helpen voor het darmstelsel van uw kat te zorgen.

 

​1. Een evenwichtig voedingspatroon

​Een geschikt, goed uitgebalanceerd voedingspatroon voor de stofwisseling van een kat is een geweldige manier om haar gezond te houden.

Daarom is het essentieel een voedingspatroon te kiezen dat is aangepast aan de behoeften van jouw kat. Het kan helpen om kattenvoer te kiezen dat speciaal is samengesteld om de natuurlijke afweer van de kat te ondersteunen. Het is bewezen dat de consumptie van met hitte behandelde lactobacillen de natuurlijke productie van antilichamen in het darmkanaal van katten helpt ondersteunen, terwijl Omega-6 vetzuren en andere geselecteerde voedingsstoffen helpen een gezonde huid en stralende vacht te ondersteunen.

Een onevenwichtig voedingspatroon daarentegen leidt tot een slechte gezondheid. Vermijd al het voedsel dat giftig kan zijn voor katten (zoals knoflook, chocolade of avocado), voedsel dat winderigheid kan veroorzaken (bijv. kool, bonen) of voedsel dat zou kunnen leiden tot gewichtstoename (snacks bedoeld voor mensen).

 

​2. Verzorg jouw kat (borstel altijd in de richting van de haargroei)

​Katten worden nou eenmaal graag in de watten gelegd! Doe het helemaal goed en verzorg ze regelmatig: niet alleen wordt je beloond met gespin, maar door ze te verzorgen help je ook om te voorkomen dat ze grote hoeveelheden haar binnenkrijgen, hetgeen kan bijdragen aan maagstoornissen en verstopping.

 

​3. Klaar voor de start? Speel!

​​Lichaamsbeweging heeft vele voordelen: niet alleen stimuleert het de darmen, wat bijdraagt aan een regelmatige stoelgang, maar het helpt ook om het gewicht en de stressniveaus van katten onder controle te houden.

20 minuten lichaamsbeweging per dag (verdeeld over twee sessies) zal het energieniveau van jouw huisdier stimuleren en jullie relatie versterken.

 

​4. Doe het rustig aan

​Zij die langzaam gaat, gaat gezond: katten zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen en aanpassingen in hun voedingspatroon. Als je het voedingspatroon van jouw huisdier wilt veranderen, is het aanbevolen om stap voor stap te werk te gaan; met een geleidelijke overgang over meerdere dagen kan haar darmstelsel zich aanpassen en aan de nieuwe voeding wennen.

Hier volgt een eenvoudige leidraad om u te helpen nieuwe voeding in het eetpatroon van uw kat te introduceren.

​5. Water

​Onze katten, als ze uitsluitend droog eten krijgen, hebben de neiging om niet genoeg water te drinken: ze komen oorspronkelijk uit de woestijn en hebben deze gewoonte nooit helemaal afgeleerd. Te weinig drinken kan leiden tot gezondheidsrisico's.

​Om jouw kat aan te moedigen vaker te drinken, plaatst je drinkbakken op verschillende plekken in het huis. Zorg er echter wel voor dat je het water uit de buurt van de kattenbak houdt. Het water moet vers zijn en minstens twee keer per dag ververst worden. Sommige katten houden van stromend water en drinken met plezier uit een lopende kraan: als dit voor jouw kat zo is, kun je een fonteintje gebruiken.

​​En vergeet niet een oogje op de ontlasting, de vacht en het gedrag te houden. Katten kunnen ongemak en pijn niet uiten op de manier waarop wij mensen dat doen en hebben de neiging om zich te verstoppen als ze zich niet goed voelen. Let goed op subtiele veranderingen in haar routine en aarzel niet naar de dierenarts te gaan wanneer je twijfelt over het welzijn van jouw huisdier.

In een notendop: een goed uitgebalanceerd voedingspatroon, regelmatige verzorging, speeltijd en lichaamsbeweging, een geleidelijke overgang als je nieuwe voeding introduceert en voldoende water: dat zijn de sleutels tot een gezond darmstelsel voor jouw kat!