Your Pet, Our Passion.
Kattenzitting in gras

Vlooien en teken bij katten: opsporing en behandeling

leestijd: 3 min

Vlooien en teken

Vlooien en teken zijn soms dragers van intestinale lintwormen. Sommige dieren kunnen allergisch zijn voor vlooienspeeksel dat tijdens de beet door de vlo wordt achtergelaten op hun huid. Te veel vlooien in de vacht van uw kat kan leiden tot een potentieel dodelijke bloedarmoede. Vergeet niet dat vlooien ook mensen bijten!

 

Wat is een vlo?

De vlo is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij honden en katten. Volwassen vlooien kunnen tot 14 dagen leven en ze verdelen hun tijd tussen de vacht van uw kat, waar ze bijten en zich voeden met zijn bloed, en het tapijt waar ze eieren leggen. Elke dag leggen vrouwtjes een groot aantal eieren die op de grond vallen en daaruit worden kleine larven geboren die zich ingraven in uw tapijt en in de stoffen van uw meubelen. Deze larven ontwikkelen zich tot poppen en sluimeren dan maandenlang. Als ze warmte en trillingen voelen, komen volwassen vlooien tevoorschijn en springen ze op een gastheer die voorbijkomt, zoals uw kat bijvoorbeeld.  

 

Hoe vlooien opsporen?

Het duidelijkste teken is een kat die zich voortdurend krabt. Vlooien zijn donkerbruin en zijn 1 of 2 mm groot. U kunt ze vooral in de vacht van uw kat vinden bij het borstelen. Op het einde van de zomer planten vlooien zich het meeste voor, omdat de temperatuur en luchtvochtigheid dan hoog zijn. Als u in de winter centrale verwarming gebruikt, is het raadzaam om het hele jaar insecten te bestrijden.

 

Behandeling

Gebruik een combinatie van producten voor plaatselijk gebruik om volwassen vlooien (een adulticide) te doden en een product dat de ontwikkeling van insecten remt (of larvicide) om te voorkomen dat de eieren zich ontwikkelen tot volwassenen.

Orale suspensies werken heel goed. Raadpleeg uw dierenarts. Ze bestaan uit een vloeistof met daarin een groeiremmer tegen insecten, dat u één keer per maand aan uw kat moet toedienen. Als een vlo uw kat bijt, dan zuigt ze de samenstellingen binnen en wordt ze steriel, en dit onderbreekt de levenscyclus van de vlooien. De vlo zal nog zeven tot veertien dagen blijven leven, maar zal geen kleintjes meer voortbrengen.

Met pipetten (spot-on of line-on) kan het dier worden behandeld. Maar dat is niet genoeg, tegelijk moet ook het huis worden behandeld. Vraag raad aan uw dierenarts.

Volg altijd de instructies van de fabrikant wanneer u een product tegen vlooien gebruikt. Zorg ervoor dat het veilig is voor kittens, oudere katten, zieke katten of zogende katten. Gebruik nooit een product voor honden op een kat, omdat dit dodelijk zou kunnen zijn voor katten.

Afhankelijk van de aard van het probleem moet u ook uw huis behandelen. Zo kunnen bijvoorbeeld eitjes een hele lange tijd in tapijten en tussen parketlatten overleven. Gebruik ten minste eenmaal per jaar een huisspray tegen vlooien die uw dierenarts u aanbeveelt. Als u te maken krijgt met een besmetting, gebruik dan uw stofzuiger om de eieren en larven naar het oppervlak van uw tapijten en uw gestoffeerde meubels te krijgen. Dood dan de vlooien met een huisspray, zodat ze zich niet opnieuw vasthechten aan het tapijt en ga nogmaals met de stofzuiger over alles. Wanneer u klaar bent, spuit u met de antivlooienspray op de stofzuiger en gooit u de stofzak weg. Als u niet spuit op de stofzuiger, loopt u het risico dat u dezelfde eitjes opnieuw op het tapijt verdeelt via de luchtuitlaat van uw stofzuiger de volgende keer dat u hem gebruikt.

 

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die zich voeden met bloed en hun mond onder de huid van katten brengen. Ze zijn klein, ongeveer zo groot als een speldenknop, hebben acht poten en kunnen zwart, rood, donkerbruin of lichtbruin zijn. Zodra ze zich hechten aan uw kat, kunnen ze opzwellen tot de grootte van een druif.

 

Hoe teken detecteren?

Teken zijn groot genoeg om zichtbaar te zijn, vooral wanneer ze vol bloed zitten en ze eruitzien als kleine wratten. Meestal vindt u ze in de buurt van het hoofd en de hals. Verdeel het haar van uw kat en ga met uw vingers langs zijn huid.

 

Hoe teken behandelen?

U kunt een antivlooienproduct gebruiken dat eveneens goed werkt tegen teken. Maar het is aan te raden om teken te verwijderen met een pincet of epileerpincet dat niet snijdt. Bij het verwijderen moet u erop letten dat u de mond van de teek niet in de huid van uw kat achterlaat. Desinfecteer daarna. U kunt uw dierenarts vragen om ze te verwijderen.