Your Pet, Our Passion.
Purina One
Maintenir votre chat en bonne santé pendant l'hiver

Je kat gezond houden in de winter

leestijd: 2 min
Purina One
Aangeboden door Purina One

Met de winter voor de deur moet je enkele basismaatregelen nemen om je kat in goede gezondheid te houden tijdens de koudste maanden.

Als je in een koud klimaat woont, kan het nuttig zijn je kat in de winter te laten onderzoeken. Je dierenarts kan nagaan of je kat geen gezondheidsprobleem heeft waardoor hij kwetsbaar is bij koud weer.

Katten die buiten leven, kunnen 's nachts sterven van koude, zeker in geval van een onverwachte koudegolf. Houd je kat 's nachts binnen en laat hem ook overdag niet te lang buiten bij zeer koud weer. Als je je kat buiten voert, controleer dan of zijn eten en drinken niet bevroren zijn. Ook in de winter kan een kat last hebben van uitdroging.

Zorg zeker goed voor oudere katten of katten met artritis, want de koude heeft niet te verwaarlozen gevolgen voor ontstoken gewrichten. Controleer of je kat niet in de tocht slaapt. Als je kat moeite heeft met bewegen, help hem dan zijn favoriete slaapplekje te bereiken door treden of een hellend vlak te installeren.

Veiligheid boven alles

Katten zoeken graag warme plekjes op. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onder de motorkap van een auto kruipen omdat het daar lekker warm is. Het gevaar dat zich daar een kat verstopt, is des te groter in de winter. Daarom raden we aan om ook als je eigen katten binnen slapen, luid op de motorkap van je auto te slaan of eens te claxoneren voor je je auto start, om eventuele katten te verjagen.

Een van de grootste gevaren voor huisdieren in de winter is antivries. Zelfs een zeer kleine hoeveelheid van dat goedje is dodelijk voor katten. Vergiftiging door antivries komt wel vaker voor bij honden dan bij katten, doordat honden aangetrokken worden door de zoete smaak en katten niet. Ongevallen doen zich vooral voor als huisdieren niet genoeg drinkwater ter beschikking hebben en bij vorst als auto-eigenaars het antivriesmiddel van hun auto verversen en de vloeistof op de weg laten lopen, waar katten ervan kunnen drinken. Als je denkt dat je kat antivries heeft binnengekregen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. 

Tijdens de eindejaarsperiode wordt veel vuurwerk gebruikt. Houd je dieren binnen op zulke momenten, want ieder jaar opnieuw komen katten om het leven door een ongeluk of als gevolg van wreedheid. De knallen kunnen ook stress en desoriëntatie veroorzaken, waardoor je kat een gevaarlijke weg kan oplopen of de weg kan kwijtraken.

Verwante artikelen:

Purina One