Your Pet, Our Passion.
Alles over huiskatten
chat posé sur les genoux du propriétaire

Waarom kneden katten?

leestijd: 5 min

Het kneden, ook wel 'koekjes maken' genoemd, is een schattig gedrag dat je meestal ziet als ze uitbundig zijn!

Het kneden van katten is een veel voorkomend gedrag van katten, vaak weergegeven als het ritmisch in en uit duwen van hun poten op afwisselende tijdstippen. Veel mensen denken dat het lijkt alsof ze deeg aan het kneden zijn, daarom wordt het ook wel liefkozend ‘koekjes maken’ genoemd. Katten doen dit graag op zachte oppervlakken, zoals knusse dekens, zachte kussens, of meestal op schoot als ze zich druk maken!

Als je een kat hebt die dit doet, vraag je je misschien af waarom katten kneden? Daarom hebben we dit artikel samengesteld, zodat je de waarheid achter de bakgewoonten van je kattenvriend kunt ontdekken.

 

Wat is kattenkneden?

De meeste katten zullen kneden, maar ze zullen het niet allemaal op dezelfde manier doen. Waar de beweging van hun pootjes meestal hetzelfde blijft, kunnen de bijbehorende handelingen verschillen. Sommigen zullen heel hard spinnen, terwijl anderen het zachtjes doen, anderen doen het alleen met hun voorpoten, terwijl sommigen er alles aan doen en ze alle vier te gebruiken. De meeste katten zullen in ieder geval de klassieke handeling van koekjes maken vertonen. Bovendien, terwijl katten kneden, is het niet ongebruikelijk dat ze in een trance-achtige toestand lijken te zijn en er bijna glazig uitzien. Dit betekent gewoon dat ze volledig ontspannen zijn.

Waarom kneden katten? Wat betekent het als een kat kneedt?

Er zijn eigenlijk veel redenen waarom katten dekens of andere zachte voorwerpen kneden. Katten kneden vaak om plezier te tonen. Je kat kan ook op je schoot kneden om zijn liefde en tevredenheid te tonen. Een gestreste kat kan kneden om een rustgevende, kalme stemming te creëren.

Het kneden van katten is een instinctieve eigenschap die ze erven van de kittentijd. Wanneer kittens door hun moeder worden gevoed, zullen ze naar de buik van hun moeder klauwen om de melkstroom uit hun spenen te stimuleren.

Dit is de reden waarom katten soms kunnen druipen terwijl ze dit doen, of aan een zacht voorwerp zoals een deken of kussen kunnen zogen, omdat ze de melk verwachten die vroeger met de beweging gepaard ging.

Hoewel het ongebruikelijk lijkt dat het kneden nog steeds aanwezig is naarmate katten ouder worden, is het volgens het Blauwe Kruis eigenlijk een groot compliment voor jou, want als ze dit doen, betekent dit dat ze zich bij jou gelukkig, veilig en getroost voelen, net zoals hoe ze zich voelden bij hun moeder!

 

Andere veel voorkomende redenen waarom katten naar je kneden en tegen je aanleunen

Een nest maken

Een andere theorie over het kneden van katten is dat het kattengedrag is dat is doorgegeven van hun wilde voorouders. Wilde katten klauwen naar stapels bladeren of hoog gras om een nest voor zichzelf en hun jongen te creëren waar ze kunnen ontspannen en slapen. Door dit op de grond te doen, creëren ze niet alleen een zacht nest – vergelijkbaar met hoe we kussens opschudden – maar controleren ze ook op roofdieren, prooien of gevaarlijke dingen die verborgen zijn in het gebladerte. Dus als je huiskat dit op je schoot doet, kan het een ingebakken gewoonte uit hun wilde geschiedenis zijn!

 

Territorium markeren

Een mogelijk antwoord op de vraag waarom katten kneden is dat ze hun territorium proberen af te bakenen, omdat er geurklieren in hun poten zitten die feromonen vrijgeven. Door hun pootjes in en uit te duwen activeren ze deze geurklieren, dus ze zouden dit op je schoot kunnen doen om je als hun eigen te markeren en andere katten te waarschuwen om zich terug te trekken.

 

Loops worden

Vrouwelijke katten kunnen ook kneden als ze loops worden (ook wel bronst genoemd). PetMD zegt dat wanneer ze dit doen, het aan mannelijke katten laat zien dat ze klaar zijn om te paren. Ze kunnen daarnaast ander gedrag vertonen, zoals overdreven vocaal zijn, meer genegenheid tonen dan normaal en smeken om naar buiten te gaan.

Castratie of sterilisatie kan dit gedrag verminderen als het verband houdt met de bronst. En natuurlijk kan castratie helpen ongewenste zwangerschappen te voorkomen en bepaalde ziekten te voorkomen. Voor meer informatie kan je onze veelgestelde vragen over castratie van katten bekijken.

 

Wat te doen als het kneden van je kat je pijn doet

Sommige katten kneden met hun klauwen naar buiten, waardoor het soms voelt alsof ze je schoot als speldenkussen gebruiken!

Het is belangrijk dat je ze nooit straft omdat het een instinctief gedrag is en ze alleen de genegenheid die ze van jou voelen teruggeven, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen om het risico op krassen op je lichaam te verminderen.

Als je kat zijn klauwen te diep tegen je aandrukt, probeer dan een zachte barrière tussen jou beiden te plaatsen, zoals een kussen of een deken. Je kunt je kat ook aanmoedigen om te gaan liggen en te ontspannen door hem te aaien en hem zachtjes op je schoot te duwen. Je kunt je kat ook afleiden met een leuk speeltje, zodat hij niet meer met zijn klauwen in je schoot zit.

Hopelijk is daarmee de brandende vraag beantwoord waarom katten kneden, en begrijp je nu dat je het moet beschouwen als het ultieme compliment dat je kat je kan geven.